Powrót tematu ----> LINK
Powrót tematu ----> LINK
odświeżę temat - test DP2
ja właśnie przymierzam się do kupna, decyzję podejmę na dniach.
strasznie interesuje mnie ta matryca, podoba mi się klasyczny wygląd i "kompatkowość" - można non stop nosić przy sobie. nie mam ochotę nosić torby z body i kilkoma szkłami, a czasem chcę uwiecznić kilka momentów albo miejsc w dyskretny sposób. myślę, że póki co to najlepsza alternatywa bo wszystkie mikro 4/3 kosztują około tysiaka więcej albo i lepiej(wolałbym więc dołożyć do nowego szkła) a matryca daje duże możliwości obróbki.
proszę moderatora o zmianę tytułu wątku na Sigma DP1/DP2, bo przy dotychczasowej frekwencji wątku, IMHO nie ma sensu zakładać nowego.
Dolacze sie do schabu, nosze sie z zamiarem kupna Sigmy DP1 jako podreczne i zawsze pod reka narzedzie do dokumentacji. Moze ktos znajdzie link do wypowiedzi uzytkownikow?
1200 złotych za to chcą jak na razie. Poczekamy, zobaczymy. Za osiem stówek będę mógł kupićDo streetu, jak dla mnie, ekranik jest wygodniejszy. Mniej gwałtowne ruchy trzeba robić żeby zrobić zdjęcie.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Mam DP1, duza rozpietosc tonalna, bardzo duze mozliwosci wyciagania z rawa tak i z cieni jak i swiatel, przypomina mi troche Fuji S3pro, duza plastyka, swietne kolory, wraz z nowym softem 2.0 okielznano czerwien niestety grida dopiero DP1s ale to i tak extremalne przypadki.
Praktycznie zerowe szumy ISO800, ISO50 rewelacyjne! mialem juz wiele aparacikow we wszystkich systemach, jak na kompakt, priorytetowo traktujac jakosc zdjec, to no1, wczesniej wprawdzie byl R1 ale nie jest on zbytnio kompaktowy. Smialo polecam jako uzupelnienie lustra, szklo masakratycznie rozdzielcze i ostre, af da sie przezyc nie ma wielkiej tragedii, generalnie wiecej zalet niz wad oczywiscie zaleznie od upodoban i zastosowan.
Cena na allegro juz ponizej 1k zl za nowke na gwarancji, nie ma lepszego wyboru jakosc/cena. Foevon nadal jest nieznany i niedoceniany przez uzytkownikow.
pozdrawiam
Bardzo uczciwie ten kompakt jest opisany w tescie na optycznych. Mialem mozliwosc troche go uzytkowac. Jakosc obrazu jest bardzo dobra, foveon jest niestety jak wyzej kolega wspomnial nieznany i niedoceniany. Aparat ma swoje wady, ale odwdziecza sie pieknymi zdjeciami.