Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: 580 przestała błyskać :(

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 580 przestała błyskać :(

Coś dziwnego się stało: w trakcie pleneru zwyczajnie przestałem ją słyszeć.. Ponieważ błyskam raczej delikatnie, to na początku nawet nie zauważyłem, że nie odpala. Na koniec sprawdziłem efekty: nie wyzwala błysku w żadnym trybie, choć ładuje się poprawnie. Nie mogę też jej zmusić do jakiegokolwiek błysku choćby przez przyciśnięcie pilota czy DOFu w aparacie.

Ktoś wie, co się mogło stać? Lampa ma niecały rok, więc wykluczam zwykłe zużycie. Nie ma też takiej możliwości, że zostałą uderzona, bądź miała jakikolwiek inny uraz mechaniczny. Chciałbym dowiedzieć się cokolwiek, bo na Żytniej mogą bez problemu wymienić mi pół podzespołów a ja nie będę wiedział co się dzieje. Lampa po włączeniu naciąga (piszczy).

Martwi mnie, że będę z tym musiał iść na Żytnią (mdli mnie na samą myśl), oraz to, że będę musiał sobie kupić trzeciego EX-a (tej już nie zaufam, a 420 nie nadaje się do niczego innego, jak kontra na podczerwieni).
    Jarek

Domyślnie

Tak na oko to spalony palnik.
    W 550 zaplacilem za taka przyjemnosc ponad 300 zl, pewnie bedzie podobnie.
    Podobno palniki w 580 latwiej sie przegrzewaja i spalaja niz w 550. Kiedys na dpreview czytalem taki watek, pisal czlowiek ktory cos kolo 6-8 lamp 550 wymienil na 580
    Ostatnio edytowane przez Jarek Jaworski ; 26-09-2006 o 10:21
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Lampa po włączeniu naciąga (piszczy).
    Słabe baterie? Wiem, że niby śmieszne, ale może poprostu padły ci aku.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie, no bez jaj Baterie ok, poza tym ładuje się szybko, jak zwykle. Pewnie to jet to, o czym pisze Jarek. No nic, dowiem się w serwisie.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

To samo chciałem napisać na początku: palnik!
    Prawdopodobnie się spalił, albo się coś tam 'rozlutowało' od ruszania głowicą.
    Chociaż niewiadomo, jak to wygląda w środku. Spokojnie Jarek, jak niecały rok ją masz to pewnie gwarancji nie zgubiłeś?

Domyślnie

nie bylo to w EX-ie a w ruskiej lampie ale pare dni temu mialem podobna ustrerke, rozkrecilem lampe i okazalo sie ze przewod, nie ten glowny od kondensatora, a ten z wyzszym napieciem wyzwalajacym, sie odlutowal.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ponieważ nie wiem, jak wygląda odlutowany przewód (i daleki jestem od chęci posiadania takiej wiedzy), oddam jednak lampę do serwisu. Szczególnie, że kiedyś na prf czytam ostrzeżenia, żeby takich zabawek nie rozkręcać, bo są jakieś części pod wysokim napięciem i może zdrowo popieścić.
    Jarek

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    bo są jakieś części pod wysokim napięciem i może zdrowo popieścić.
    kondensatory właśnie. trzeba je "uziemić"

ale fakt. to nie zabawka za 60 zł jak ta ruska lampa, można więcej zaszkodzić

Domyślnie

no jasne, tez bym sie raczej nie odwazyl co innego ruska lampa za 50 zl a co innego EX za 1600

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A słychac ze schodzi prad z kondensatora?? Mialem tak w starym soligorze. Pewnie zarnik sie przepalil bo slyszalem jak przy nacisnieciu spustu badz przy wyzwalaniu blysku z lampy energia schodzi z kondensatora ale blysku nie widac :-P. Więc moze to jest tosamo. Ale jezeli mniej niz rok to gwarancja jest wiec nie ma co sie martwic.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów