Za każdym razem autor pracy musi być podpisany, o ile umowa nie stanowi inaczej.![]()
Tylko pytanie czy to w ogóle jest zgodne z prawem, bo ten zapis można rozumieć jako całkowite pozbycie się praw autorskich do tych zdjęć nie tylko majątkowych.
Po za tym jak ktoś już napisał to świetny pomysł na biznes. Zamiast zastanawiać się skąd wziąć dobre zdjęcia w dużym wyborze od różnych fotografów i za ile, to się ma gotowce i to do wielokrotnego wykorzystania bez konieczności płacenia za każdym razem tantiem.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie wszystkie są takie, np. :
http://www.wici.info/modules.php?nam...ticle&sid=7786
Pozdr
Artur
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Za niedługo to pewnie tylko RAW'a wystarczy wysyłać. Koniecznie z CanonaOlać konkursy. I tak, żeby odebrać nagrode trzeba zapłacić 10% np. równowartości aparatu który jest do wygrania. A co w sytuacji jak bym nie miał - bom żebrak naprzykład.
Niezły pomysł mają organizatorzy na pozyskanie dużej ilości fotek za free, pogratulować im tylko pomysłowości, nie ma to jak podrażnić ego.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
A ja myślałam ze tylko politycy potrafią tak kombinować, a tu strach startowac w konkursie, no chyba ze ktoś chce sie pozbyć zdięc:/. no szkoda.Ale ja jakis czas temu wziełam udział w konkursie i na szczescie nie było nic o prawach itp. no i wygrałam swoja pierwsza ksiązke o fotografii, i nie musiałam płacic za nią 110%, więc miejmy nadzieje ze nie wszystkie konkursy maja tak skąplikowane i niekorzystne regulaminy.pozdrawiam.![]()