Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Megapiksele, ostrość, obiektywy..... i takie tam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Megapiksele, ostrość, obiektywy..... i takie tam

Witam,

Napiszcie proszę co robicie ze swoimi zdjęciami.... z tymi tysiącami megabajtów zdjęć???
    Piszecie, że aparaty nie są doskonałe (ech ta jakość), że obiektywy nie są wystarczająco L-kowate, że aparaty źle ostrzą, że.....

Ale co robicie potem ze zdjęciami? Niewielu z nas chyba żyje z fotografii...
    Ile razy oglądaliście swoją kolekcję tysięcy zdjęć? Ile razy wróciliście do zdjęć zrobionych w zeszłym roku? Ile ze zrobionych zdjęć obrabialiście potem w PS? Ile zdjęć wywołaliście w formacie większym niż 10x15 (tak przy okazji - po co te wszystkie megapiksele i super ostre obiektywy? Przy tej wielkości zdjęcia spokojnie wystarczą 3mpix i najprostszy aparat).

Dlaczego ja fotografuję??? Tak szczerze mówiąc, to nie wiem. Bo lubię? Bo chcę zachować ulotność chwili? Bo chcę mieć pamiątkę z młodych lat? Bo to moje hobby?

Dlaczego coraz to kupują nowe obiektywy, nowe body????

A może dlatego, że:

Nie chodzi o to by złapać zajączka, ale by gonić go

pozdrawiam
    20D + 40D + Canon kit 18-55 + +Canon 10-22 + Canon 70-200 2.8 L IS + Canon 100mm Macro + ruski 50mm z mieszkiem + statyw manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ja to zdecydowanie za rzadko ogladam swoje foty Duzo bardziej lubie robic zdjecia niz ogladac...
    zeby je magazynowac kupilem sobie nagryware dvd, ale sie spsula, bo plyta w srodku poszla

bardzo malo obrabiam w ps, malo odbijam na papier (wkrotce bede mial jedno w formacie A2 w 300 egzemplarzach -> po to te megapixele, i tak ich za malo...)
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po wstepnej selekcji nagrywam na płytkę CD i do szafki.

[ Dodano: 03-12-2004 ]
    Przy tej wielkości zdjęcia spokojnie wystarczą 3mpix i najprostszy aparat).
    To przekadruj 3mpix i zrób odbitkę 20x30
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie Re: Megapiksele, ostrość, obiektywy..... i takie tam

Cytat Zamieszczone przez cogito
    Nie chodzi o to by złapać zajączka, ale by gonić go
    Hehe, dobre - tak sobie można tłumaczyć to, że zdjęcia ciągle nie są takie jak by się chciało ;-) Muszę zapamiętać

[ Dodano: 03-12-2004, 22:12 ]
    Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Po wstepnej selekcji nagrywam na płytkę CD i do szafki.
    Ja podobnie - po pierwszej selekcji wyrzucam 80%, resztę nagrywam na płytki/archiwum na dysku. A z tej reszty ludziom i tak pokazuję tylko 30%

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Napiszcie proszę co robicie ze swoimi zdjęciami.... z tymi tysiącami megabajtów zdjęć???
    Po pierwsze - nie robie tysiacow megabajtow zdjec. Juz pierwsza selekcje zdjec robie we wlasnym oku i mozgu zanim nacisne spust migawki. To mi daje ze spaceru np z dziewczyna do ZOO nie tysiac a 100 zdjec .
    Pozniej znowu segragacja na kompie... najlepszych zostaje ok 20-30% z czego kolejne 10-30% nie wstydze sie pokazac . To dosc skutecznie ogranicza objetosc katalogow ze zdjeciami.
    Poza tym gdy dysk zaczyna sie zapychac to nagrywam.. w ciagu ok 2,5 roku mam nagrane ok 20 plyt CD 700MB z oryginalami zdjec (G3 i 10D).

Ale co robicie potem ze zdjęciami?
    Najlepsze wybrane zamieszczam w necie i robie odbitki do albumu...

Ile razy oglądaliście swoją kolekcję tysięcy zdjęć? Ile razy wróciliście do zdjęć zrobionych w zeszłym roku? Ile ze zrobionych zdjęć obrabialiście potem w PS?
    Odpowiedzi po kolei: wiele razy, wiele razy, obrabiam w PS prawie wszystkie wybrane - crop, ostrosc, kontrasty, levele itp.

Ile zdjęć wywołaliście w formacie większym niż 10x15 (tak przy okazji - po co te wszystkie megapiksele i super ostre obiektywy? Przy tej wielkości zdjęcia spokojnie wystarczą 3mpix i najprostszy aparat).
    Wszystkie. Moj album zawiera tylko fotki 15x21 a to dlatego ze 20x30 sa zbyt nieekonomiczne do albumu (za drogi album i prawie dwa razy drozsza odbitka niz 15x21).

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Witam,

(tak przy okazji - po co te wszystkie megapiksele i super ostre obiektywy? Przy tej wielkości zdjęcia spokojnie wystarczą 3mpix i najprostszy aparat).

Pod warunkiem, że nie przekadrujesz.

Jak dla mnie mało jakie/a właściwie żadne zdjęcia z cyfry nie nadają się do użytku/pokazania bez ingerencji w PS lub podobnym programie. Pomijam kompakty które są wyposażone w soft robioący to za nas (tyle tylko że robi to tak jak robi)

Pewnie że samo pstrykanie jest przyjemne. Tyle tylko że na cale szczęście z biegiem czasu uczę się segregować przed „pstryknięciem” to co jest możliwe i to co nie i tak jak pisał Vitez segregację przeprowadzam coraz częściej na wstępie. Choć czasem bezkarność ekonomiczna cyfry doprowadza do tego że gdy po powrocie z wakacji obrabiam zdjęcia i trafiam na jakieś całkiem chybione to oddycham z ulgą wyrzucając je do kosza jako te z którym nie będę musiał już nic więcej robić. Nie mniej jednak miła jest dla mnie możliwość ingerencji w ostateczny wygląd zdjęcia. Zupełnie inaczej patrzę teraz na zdjęcia innych. Dzięki pracy którą wkładam w te hobby uczę się innego postrzegania świata i to w samo w sobie jest pasjonujące. Nie interesuje mnie przy tym za bardzo czy moje zdjęcia są gorsze czy lepsze niż te które robią inni (zapewne zdecydowanie częściej są gorsze) ważne jest dla mnie żeby było lepsze niż te które zrobiłem „wczoraj”.

A lepszy sprzęt ma się do tego tak: jeśli sprzęt jest OK. a zdjęcie jest do d... to przynajmniej nie mam wątpliwości że to JA spieprzyłem sprawę i nie próbują zwalać winy na sprzęt tylko uczę się jak robić żeby było dobrze.

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Ale co robicie potem ze zdjęciami? Niewielu z nas chyba żyje z fotografii...
    Ile razy oglądaliście swoją kolekcję tysięcy zdjęć? Ile razy wróciliście do zdjęć zrobionych w zeszłym roku? Ile ze zrobionych zdjęć obrabialiście potem w PS? Ile zdjęć wywołaliście w formacie większym niż 10x15 (tak przy okazji - po co te wszystkie megapiksele i super ostre obiektywy? Przy tej wielkości zdjęcia spokojnie wystarczą 3mpix i najprostszy aparat).
    Te najlepsze skanuje, a z tych najlepszych zeskanowanych robię odbitki 25x38 i wieszam na ścianie. Nieraz znajduję "rodzynki" kóre przeoczyłem przy skanowaniu i które leżały gdzieś w rogu szafki, wtedy ogarnia mnie niesmowita radość mogąc je obrobić i pokazać innym.
    W końcu fotografia to zabawa pozwalająca samozrealizować siebie i zostawić coś po sobie.

maku napiał:
    A lepszy sprzęt ma się do tego tak: jeśli sprzęt jest OK. a zdjęcie jest do d... to przynajmniej nie mam wątpliwości że to JA spieprzyłem sprawę i nie próbują zwalać winy na sprzęt tylko uczę się jak robić żeby było dobrze.
    Zgadzam się z Tobą w pełni.

Pozdrawiam i życzę dobrego światła!
    Rudi

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    To przekadruj 3mpix i zrób odbitkę 20x30
    kadruje sie podczas robienia zdjecia.. pozniej pozostaje juz tylko ogladanie zrobionych prac :P

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hej,

Mam podobnie jak Wy (z tymi zdjęciami, ich wyrzucaniem i ew. poprawkami). Chodziło mi jednak o coś innego.....

Dlaczego w ogóle robicie zdjęcia? Po co? Jaki jest tego cel?

Ja poprostu kocham robić zdjęcia. Tak pójść z aparatem... tylko On i ja. Wtedy odpoczywam, jestem nawet szczęśliwy. Dlatego najbardziej lubię fotografię przyrodniczą. Dzika przyroda i My .
    Zawsze chciałem robić zdjęcia ludziom (obcym), ale.... nie umiem przekroczyć tej granicy. Granicy prywatności drugiego człowieka. Może kiedyś.....

Ale jak tak zastanowię się głęboko po co właściwie robię zdjęcia, to naprawdę nie wiem....

może Wy wiecie???

pozdrawiam
    20D + 40D + Canon kit 18-55 + +Canon 10-22 + Canon 70-200 2.8 L IS + Canon 100mm Macro + ruski 50mm z mieszkiem + statyw manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kadruje sie podczas robienia zdjecia
    nooo..tiaaak, szczegónie jak sie ma 300D i robi np. sport albo koncert. Do wyboru masz centralny punkt AF oraz centralny punkt AF , a jak wszyscy wiemy centralne kompozycje to jest to co tygrysy lubią najbardziej :wink:

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów