Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 141

Wątek: Obiektywy serii L przyciągają uwagę - co na to zaradzić ?

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Było w ostatnich latach kilka przebłysków-obniżyli akcyzę na alkohol i raz chyba nawet na paliwo. Po obniżce akcyzy na alkohol legalne obroty w monopolowych i wpływy z akcyzy wzrosły o ileś tam procent i ostatnio "ynteligentnie" stwierdzili że to ludzie piją więcej wiec trzeba znowu podwyższyc Argument, że ludzie piją raczej tyle samo i troche uszczuplili szarą strefę trafia w beton

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Tak jeszcze w kewstii bezpieczeństwa - podczas moich ostatnich wojaży miałem okazję pokręcić się z puszką na szyi choćby po slumsach w niedużych miejscowościach w Portugalii. Zaznaczam, że tam znaczna część społeczeństwa żyje w warunkach porównywalnych z naszymi bezrobotnymi na zasiłkach (pensje śmieszne, ceny z kapelusza).
    Ale - wracając do tematu - tam, nawet w najpodlejszych okolichach, jakoś nie czułem się zagrożony. Po powrocie do "Latającego Cyrku Braci Kaczyńskich" doznałem szoku. Tylu potencjalnych chętnych na mój sprzęt czy jakikolwiek dobytek, ilu zobaczyłem podczas jednego wieczornego spaceru przez miasto, nie widziałem tam przez 3 tygodnie.
    Tam nie bałem się chodzić z aparatem w ręce. Tu czuję dreszczyk emocji jak wychodzę z domu ze slingshotem.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

Ja to widzę tak. P to kraj ogólnie biedny ale mocno spolaryzowany. Zdecydowanej większości nie stać na zakup zwykłej małpki za 700-800 PLN - zresztą nie maja takiej potrzeby. Tzw. "klasy średniej" prawie nie ma. Ci co ich stać niech płacą w końcu stać ich... to niech płacą "podatek od luksusu". Tylko, że ten "model ekonomiczny" wymyślił tow. Gierek w latach 70-tych i kolejne rządy powielają ten sposób myślenia. Złupić obywatela "do skórki"... Nawet doświadczenia, ze wzrost podatku czy cła na samochody powodował spadek wpływów do kasy państwowej nikogo i niczego nie nauczyły
    pamietam jak szczyl byłem a urban-rzecznik rządu zapowiedział podwyżki tylko i wyłącznie towarów luksusowych i... nastepnego dnia podrożały.... lodówki to były piekne czasy

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Kurczę momentami to się światowo zrobiło. Dubaj, Singapur, Włochy .

dodam ze nawet w takim krajach jak Japonia, Tajlandia, Niemcy, Hiszpania, UK, IRL USA ... eLki budza pozadanie .... wszedzie patrzyli na mnie z politowaniem.... " Oh Poor Man, why you didn't go digital .... Your stuff is so heavy, man ...." a najlepiej jest na niektorych lotniskach... taki maly plecaczek, a wazy 11 kg , hmmm
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Coś już napisał
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    troche mi to snobizmem zalatuje:wink:
    Jeśli snobizmem jest naturalna zmiana obiektywu Sigma 100-300/f4 EX APO HSM na Canona 100-400 ..., podyktowana niską jakością jaką ta sigma oferuje, to to nic na to nie poradzę. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z IS, teraz bez niego nie wyobrażam sobie obiektywu tej klasy i ogniskowej. Tak się akurat składa, że moja żona też ma lekkiego bzika na punkcie fotografii. Stąd dwa korpusy 10D, bo wcześniej o jeden wciąż była kłótnia Dlaczego nie 20D czy 30D, bo postanowiłem nie popełnić błędu z czasów EOSa 33. Korpus EOS 33 i obiektywy kitowe, bez USM. A powinno być odwrotnie - dobre szkła i i niekoniecznie najlepszy (czytaj najdroższy) korpus. Jak seria 20D czy 30D będzie sprawdzona to będzie wymiana. W 10D brakuje mi tylko niższych szumów na wyższych ISO. No cóż, albo rybki, albo akwarium.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez uldum Zobacz posta
    ... bo postanowiłem nie popełnić błędu z czasów EOSa 33. Korpus EOS 33 i obiektywy kitowe, bez USM. A powinno być odwrotnie - dobre szkła i i niekoniecznie najlepszy (czytaj najdroższy) korpus. .....
    Nie do końca się z tym zgodzę W analogu nosnikiem był film i to od jego jakości sporo zależało. Aparat to w sumie była puszka i migawka. W cyfrze jest conieco inaczej. 5D i 10D dzieli epoka albo i dwie w jakosci "nosnika" obrazu - wtym przypadku matrycy. W analogu szkło to było 95% zdjęcia - w cyfrze szkło dalej jest najważniejsze ale proporcje sie mocno zmieniły. inna sprawa, ze trudno nadązyć finansowo z wymianą bo nowe - dwa razy lepsze modele - pojawiają się , zgodnie z prawem Moore'a co 18 miesięcy

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Sigma 100-300/f4 EX APO HSM na Canona 100-400 ..., podyktowana niską jakością jaką ta sigma oferuje,
    Wiesz o tym, że jesteś pierwszym z kilu/kilkunastu użytkowników tego szkła z tego forum, który tak twierdzi? ;-)

Jak seria 20D czy 30D będzie sprawdzona to będzie wymiana.

A kiedy ma się sprawdzić?

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Zainteresowanie twoim sprzętem spada wprost proporcjonalnie do wielkości psa z jakim spacerujesz.

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    Zainteresowanie twoim sprzętem spada wprost proporcjonalnie do wielkości psa z jakim spacerujesz.
    Mam owczarka po tresurze z obronności

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jeśli snobizmem jest naturalna zmiana obiektywu Sigma 100-300/f4 EX APO HSM na Canona 100-400 ..., podyktowana niską jakością jaką ta sigma oferuje, to to nic na to nie poradzę.
    Tzn. mam nadzieję że mówisz o użytkowych wartościach tej sigmy (brak IS i dłuższej ogniskowej), a nie o optyce. Ostatnio znajomy miał i widziałem trochę zdjęć robionych tym szkłem na prawdę robią wrażenie - przede wszystkim plastyką.

(...) Tak się akurat składa, że moja żona też ma lekkiego bzika na punkcie fotografii. Stąd dwa korpusy 10D, bo wcześniej o jeden wciąż była kłótnia Dlaczego nie 20D czy 30D, bo postanowiłem nie popełnić błędu z czasów EOSa 33. Korpus EOS 33 i obiektywy kitowe, bez USM. A powinno być odwrotnie - dobre szkła i i niekoniecznie najlepszy (czytaj najdroższy) korpus. Jak seria 20D czy 30D będzie sprawdzona to będzie wymiana. W 10D brakuje mi tylko niższych szumów na wyższych ISO. No cóż, albo rybki, albo akwarium.
    Co do polityki wyboru korpusu zgoda ale dlaczego seria 20D/30D jest niesprawdzona - znaczy w czym?

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie do końca się z tym zgodzę W analogu nosnikiem był film i to od jego jakości sporo zależało. Aparat to w sumie była puszka i migawka. W cyfrze jest conieco inaczej. 5D i 10D dzieli epoka albo i dwie w jakosci "nosnika" obrazu - wtym przypadku matrycy. W analogu szkło to było 95% zdjęcia - w cyfrze szkło dalej jest najważniejsze ale proporcje sie mocno zmieniły. inna sprawa, ze trudno nadązyć finansowo z wymianą bo nowe - dwa razy lepsze modele - pojawiają się , zgodnie z prawem Moore'a co 18 miesięcy
    Wszystko się zgadza ale 10D nie przestał robić bardzo dobrych zdjęć z chwilą pojawienia sie następców i 5D. Miałem go przez pewien czas i jest to na prawdę pod względem jakości zdjęć świetny korpus. Ja miałem jedynie zastrzeżenia co do powolnośći dlatego go już nie mam.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów