Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 141

Wątek: Obiektywy serii L przyciągają uwagę - co na to zaradzić ?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Może dwa w jednym ? ochrona przed deszczem + maskowanie bieli ?

http://www.kata-bags.com/Item.asp?pi...d=4&ProdLine=4

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Emocji nie ale... w sierpniu w katedrze w Kolonii podszedł do mnie jakiś amerykaniec z pytaniem czy ja tu te zdjęcia to usługowo i czy mógłbym jemu zrobic pare
    Janusz trzeba było brak to zlecenie i jeszcze byś zarobił. W sumie kiedy bywam na szkoleniach poza Polską koledzy pytają czy profesjonalnie fotografuję bo widzą jakie mam szkła i body i nawet orientują się w cenach. zazwyczaj kończy się tak, że proszą o zdjęcia na CD z danego spotkania. Różnica jest chyba taka, że tam ludzie bardziej się orientują w akcesoriach do fotografii ale jeśli nie potrzebują drogich dobrych szkieł kupują tańsze rozwiązania i raczej nie zazdroszczą.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

uldum, uchyl okno bo cie zaraz weźmie i duma rozsadzi ;-)
    Ja to odbieram zupełnie inaczej. Już nie raz spotkałem się w różnych sytuacjach gdzie ja dźwigam, mierzę i ustawiam, żongluję szkłami, lampą i co tam jeszcze w torbie mam, a obok mnie kilku dumnych kadrujących "na zombie" swoimi pałerszotami z kolosalną pogardą zerka w moją stronę. I czytam z ich oczu i miny "co? nie stać na cyfraka? ja to z takim zenitem w życiu bym się na ulicy nie pokazał"

EDIT: a poza tym nie mam białych szkieł bo są brzydkie
    Ostatnio edytowane przez mmsza ; 25-09-2006 o 21:57

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    ....Różnica jest chyba taka, że tam ludzie bardziej się orientują w akcesoriach do fotografii ...
    Raczej jest dokładnie odwrotnie orientują się dużo mniej niż u nas. Dla większości niemców, amerykanów i innych z tego nadmiernie demonizowanego Zachodu lustrzanka = profi. U nas jakoś niekoniecznie

Jest sporo miejsc w Europie gdzie lepiej sprzęt nosić w zgrzebnym worku na kartofle i wcale nie jest to w Europie "wschodniej".

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Raczej jest dokładnie odwrotnie orientują się dużo mniej niż u nas. Dla większości niemców, amerykanów i innych z tego nadmiernie demonizowanego Zachodu lustrzanka = profi. U nas jakoś niekoniecznie

Janusz może tak, oni wychodzą założenia, że jeśli masz lustro to musisz być bardzo zaangażowany w to co robisz albo jest profi ale rozpoznają pewne rzeczy. Sami zadawalają się prostymi kompaktami albo jeśli lustro to jakieś prostsze, jednak spójrz, że na zachodzie rynek dSLR'ów jest zdecydowanie większy niż u nas. W lipcu byłem w Monzy, tak się składa, że tam jest jedno a naszych biur europejskich i wyobraź sobie, że 200 od hotelu był sklepik foto, nie duży a w nim na wystawie 70-200/2.8 IS L i trochę innych wcale nie tanich szkieł. Wyobraź sobie, że sklepik w Garwolinie ma taki asortyment, to o czymś świadczy. Dodam, że w promieniu 300 metrów były jeszcze dwa podobne sklepiki.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    W lipcu byłem w Monzy, tak się składa, że tam jest jedno a naszych biur europejskich i wyobraź sobie, że 200 od hotelu był sklepik foto, nie duży a w nim na wystawie 70-200/2.8 IS L i trochę innych wcale nie tanich szkieł.
    W Dubaju widziałem na własne oczy w TESCO!!!!!!!!!!! na stoisku foto 1Ds MKII i mam na to kilku świadków

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez uldum Zobacz posta
    Witam wszystkich,
    Od pewnego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem obiektywów serii L Canon 70-200/f4 L USM oraz 100-400 f4,5-5,6 L IS USM. Moje poprzednie doświadczenia z Sigmą 100-300/f4 EX APO HSM wykazały gigantyczną przepaść pomiędzy serią L Canona a wspomnianym obiektywem Sigmy. Ostatni spacer po mieście z Canonem 100-400 spowodował, że zacząłem się obawiać o swój sprzęt. Chodzi o to, że na moje nieszczęście obiektywy serii L strasznie zwracają na siebie uwagę. Co chwila słyszałem komentarze jaki to drogi sprzęt używam, co sprawiało, że częściej niż przez wizjer aparatu patrzyłem wokół siebie w celu wypatrzenia ewentualnego złodzieja. Sigma była czarna i nie zwracała tak uwagi przypadkowych przechodniów jak Canon serii L.
    I tu pojawia się moje pytanie. Czy macie może jakiś pomysł na to by obiektyw nie przyciągał tak uwagi? Czymś go osłonić? Na zdjęcia nigdy nie wybieram się sam. Co gwarantuje odrobinę bezpieczeństwa. Nie gwarantuje jednak pełnego bezpieczeństwa.
    A tak na marginesie - czym kierował się Canon wymyślając kolor tych obiektywów? Czy nie wziął pod uwagę klientów, dla których ważna jest jakość obiektywów i możliwość wtopienia się w tłum, zamiast chwalenia się kosztownym sprzętem. Dziwny chwyt reklamowy.

Pozdrawiam wszystkich,
    uldum
    NIE wybierasz sie w najbliższym czasie w jakies ustronne miejsce ??

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza Zobacz posta
    W Dubaju widziałem na własne oczy w TESCO!!!!!!!!!!! na stoisku foto 1Ds MKII i mam na to kilku świadków
    W Dubaju to nie tylko takie fajne rzeczy mozna zobaczyc
    ...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

troche mi to snobizmem zalatuje:wink:

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    troche mi to snobizmem zalatuje:wink:
    właśnie, nie miałem śmiałości o tym napisać