Cytat Zamieszczone przez popmart
Cały świat (ten bogatszy oczywiście) kupuje je dlatego bo ma 4X więcej forsy od nas !!! i im wsjorawno
Hmm... tak sobie z ciekawości spojrzałem na strony szwajcarskiego Della. Wziąłem z czapki pierwszy od prawej, Dell Dimension C521 Gold, wyklikałem następującą konfigurację: Athlon 3200+, 2x512 DualChannel, 19" LCD, HDD 320GB, jakieś tam GeForce 61xx, DVD-RW itp. itd. No po prostu w miarę standardowa maszynka do domu, nie najtańsza, nie supersprzęt dla gracza itp. Wyszło mi 1280CHF ze wszystkimi podatkami, dostawą itp. - po prostu to, co trzeba zapłacić za dwa ładne kartonowe pudełka dostarczone pod drzwi. Gwarancja 1 rok u producenta (trzeba wysyłać), ale za 85CHF można dokupić 1 rok u klienta, za 140CHF 2 lata, za 190 - 3 itp.

Następnie polazłem na stronę lokalnego discountu (http://www.prodimex.ch) i spróbowałem wyklikać to samo z kawałków, zachowując mniej więcej proporcje. Czyli:
- płyta główna nie z tych najgorszych, ale też nie Asus SLI Deluxe
- ten sam CPU
- pamięć z gatunku "matched pair" - nie po prostu dwie najtańsze kostki po 512MB
- obudowa microATX
- LCD 19", tak powiedzmy kilkanaście % droższy od najtańszych
- jakaś tam tania nvidia, dysk, DVD itp.

Wyszło mi... praktycznie identycznie, kilkanaście franków różnicy, i to zresztą na korzyść Della