Zobacz wyniki ankiety: skaldak czy firmowy ?

Głosujących
98. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 85

Wątek: komp: skladak czy firmowy ?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

jak nie ma jak jest

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    no bo to tak juz jest ze placi sie i to slono za swiety spokoj lub brak wiedzy a najczesciej za jedno i drugie - ja natomiast jestem z Tych ;-), ktorzy lubia sobie wieczorami podlubac i to w roznych rzeczach od przeniesienia automatyki poprzez naprawy sprzetu domowego itd itp ;-)

Wybierajac firme wcale nie placisz za bezawaryjnosc sprzetu - tylko za ewentualna pomoc w naprawie - ja takiej pomocy nie potrzebuje a sprzet ustawiam sobie "pod siebie" a nie tak jak mi sprzedawca sugeruje

ale rozumiem twoj wybor... i go sznuje

ps. oczywiscie firmowki tez kupuje... ale tylko laptopy - bo nie ma skladakow ;-)

Jac sorry ale nie zgadzam się z Twoimi tezami. Wybieram firmówki bo ich podzespoły są optymalizowane. Po drugie nie płacę za ewentualną pomoc tylko za serwis typu NBD czyli naprawiają w ciagu 24 godzin od zgłoszenia, sprawdzone i działą. Po trzecie dają w opcji do 5 lat gwarancji. Po czwarte Dell sprzdaje Ci komputer zgodnie z Twoimi wymogami a nie wciska Ci gotowych konfiguracji z magazynu tak jak IBM (kiedyś) czy HP.
    Po szóste awaryjność firmówek jest niższa niż składaków a poza tym mam długą listę składaków, które wykładają się na sofcie a Dell'e nie.
    Znajdź argument, który mnie przekona. Ja też kiedyś byłem zwolennikiem składaków aż do dnia kiedy zrozumiałem, że czas to wartość nieodtwarzalna.

Szanuję Twój wybór, to Twój czas i Twoje pieniądze. Nie mniej trudno udowodnić wyższość składaka nad firmówką.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

mkd
    Guest

Domyślnie

Kiedyś mnie jarała dłubanina, kiedyś miałem na to czas - dzisiaj wolę spędzić parę godzin więcej nad czymś, co mam zrobić niż nad szukaniem w sieci kolejnych update'ów, doborem sprzętu, zastanawieniem się. Dodam, że spędzam przy kompie pracując po 12 godzin dziennie, czasem więcej.

Firmowy sprzęt to a) support techniczny b) zintegrowane "centrum update'ów" c)więcej czasu - bo ktos nad tym jednak czuwa, ktos to konfiguruje, ktos daje do ręki gotowy produkt Poza tym, mam więcej zaufania do stacji montowanej przez Della czy durnego Vobisa niż tej, która jest skręcona w firmie Komputex

Jeśli ktoś ma czas na majsterkowanie to ok, składak jest dla niego. I oczywiście szanujemy jego wybór

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Argument jest prosty: niektórzy lubią składać komputery i przy nich dłubać.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja też lubię dłubać w swoim potworze Może dlatego że (jeszcze) mam czas. Właściwie to nie wyobrażam sobie sytuacji gdy coś się dzieje z komputerem a ja go wysyłam do serwisu. A jak przychodzi do kupna czegoś nowego to czyta się testy, fora, porównania... Czyli tak jak tutaj ktoś pyta na forum "Jaki kupić najlepszy aparat, kasa nie gra roli"... a wszyscy się pienią ;-)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Dobry makretowy skladak nie jest zly
    Ja tam jestem za firmowymi z racji tej, ze nie ma makow skladakow

Coś już napisał

Domyślnie

Dorzuce swoje 0.02$

Ceny składaków i firmówek są na porównywalnym poziomie.

Ale w firmówkach masz dobry serwis. co najmniej czas rekacji - następny dzień roboczy. Prosty przykład - posiadam HP Vectra - jak mi się pospuło DVD to zgłosiłem i następnego dnia miły Pan pojawił się u mnie w domu i mi wymienił. Osczędnośc czasu - żadnego jezdzenia do serwisu.

Moim zdaniem składaki są ok dopóki coś się nie zepsuje.

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Ciezko znalezc dobry sprzet za rozsadne pieniadze. Np. ja nigdzie nie moglem znalezc "markowego" zlozonego w obudowie Chiefteca i z zasilaczem Chiefteca.

To sam sobie obudowe z PSU zamowilem i mam. Teraz tylko bebechy wymieniam. A najwazniejsze jest to, zeby PSU byc pewnym. Co z tego ze firmowka, skoro przy padzie PSU idzie np. plyta? U mnie padlo PSU to wszystko przezylo a PSU wymienili mi w ciagu 4 dni, z czego 3 dni to transport.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Coś już napisał

Domyślnie

off - topic

Widze że tu jest dużo specjalistów od sprzętu.
    Pytanie jest krótkie - czy jak mam 512 Mb RAM (2 razy po 256 MB) w dual channel to czy mogę dołoży 1 GB (2 kosci po 512 MB) i miec 1,5 GB lub czy kości muszą miec taką samą wielkosc RAM.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wolę składaki bo ktoś kto je w Polsce składa ma pracę.

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów