Nie mam stofena, mam softboxa. Korekte daje zawsze, nawet przy odchylonym palniku, chyba ze zapomne - wtedy wiecej obrobki i gorsza jakosc.
Przy stosowaniu nakladek nie trzeba nic na sile korygowac poza standardowymi korektami poiaru - E-TTL dobrze mierzy i sam sobie uwzglednia obecnosc nakladek na lampy.
Z wyjatkiem pracy z lampa na wprost, kiedy to info o odleglosci powoduje sliczne niedoswietlenia z softami
http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=77
Choc fakt, ze to ekstremalny eksperyment. Normalny softbox zjada znacznie mniej i ta roznica nie jest tak widoczna.
Zawsze. Z nakladkami i lampa na wprost trzeba dodatkowo uwzglednic, ze niektore z nich potrafia zjesc troche swiatla i to tez trzeba brac pod uwage przy korekcie.
Generalnie trzeba sie nauczyc czytac histogram i patrzec na niego. E-TTL II pracuje na tyle powtarzalnie i rowno, ze jedna fotka testowa i dobranie korekty w danych warunkach wystarczy aby reszta byla poprawna. Choc czasem trafiaja sie wyjatki nie ma z tym systemem duzych problemow.
...
Tu nie ma co pisac za bardzo... Poradnik e-ttl'a II zamyka sie w tym jednym zdaniu ktore napisal Vitez.
Przy doswietlaniu, kiedy lampa tylko dopala a cala reszta jest oswietlona zastanym (generalnie av, tv, p) korekta na minus (-0.7 do -1, z hss tez).
Przy oswietlaniu, kiedy zastane praktycznie nie pozwala robic zdjec a lampa jest glownym oswietleniem (m w aparacie) korekta na plus (+0.7 do +1).
E-ttl II zachowuje dosyc rowno, wiec histogram jest tu idealna podpowiedzia ile w jakich warunkach korygowac. Tez dlatego, ze rozni ludzie maja rozne upodobania.
E-ttl to juz calkiem inna bajka. Tutaj zaczyna sie tzw. "jazda", gdzie przed kazda fota trzeba odpowiednio skierowac puszke, zlapac ostrosc, przycisnac fel, przekadrowac zrobic zdjecieAle odrobina wprawy pozwala poslugiwac sie tym szybko i sprawnie i tez nie ma duzych problemow. Bylo o tym na forum wiele razy...
Reszte poradnika, czyli jak zalozyc lampe i ja wlaczyc oraz gdzie te korekty mozna znalezc w instrukcji obslugi aparatu i puszki![]()
...
a odpowie ktos na moje pytanie??
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Ta korekta odnosi sie tylko do puszek pracujacych w e-ttl II.
Czyli obecnie z cyfrowych to: 350D, 400D, 20D, 30D, 5D, 1D mark II, 1D mark IIN, 1Ds mark II. Z analogow to Eosy 30v/33v oraz 300X.
E-ttl (bez II) to juz calkiem inna historia. Tu stosuje sie metode "FELowanko"
http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=15
...
A czy lapy z seri ex bedą dobrze współpracowały z eos 5 ???
Przeczytalem gdzieś że mając lampę i zalożoną nakladkę na palnik lampy to wypada mieć glowicę skierowaną nie na wprost tylko pod lekkim ukosem ( zdjęcia podobno wychodzą o niebo lepiej).
Czy rownież z tym się zgadzacie?
Kiedy zakladacie Sto-fena ,czy może macie caly czas zalożony na palnik?
I ostatnie jak przechylam glowicę palnika lekko do góry to na wyświetlaczu lampy nie wyświetla mi się jaka jest zalożona ogniskowa. ( na wprost ogniskowa się wyświetla).
Czy w tym wypadku na lampie trzeba wprowadzić manualnie jaka jest ogniskowa?
Pozdrawiam