witam,mam małe pytanko do użytkowników korzystających z nasadek na lampy:jakich najcześciej używacie podczas focenia slubów-czy potrzebne są 2 rózne nasadki czy wystarczy jedna uniwersalna-prosze o porade,z góry dziekuje.
witam,mam małe pytanko do użytkowników korzystających z nasadek na lampy:jakich najcześciej używacie podczas focenia slubów-czy potrzebne są 2 rózne nasadki czy wystarczy jedna uniwersalna-prosze o porade,z góry dziekuje.
Ja używam Sto-Fen-a podczas fotografowania na zewnątrz. Robię jeszcze korektę na -0.7 i jest ok. Lampa wtedy ładnie likwiduje cienie np. na twarzy.
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
rozumiem ze wewnatrz nie uzywasz wogole lampy?
A czy tę korektę zawsze stosujesz?
I jeszcze czy korektę w wewnątrz też nastawiasz?
Pozdrawiam.
E-TTL II ma to do siebie, ze na zewnatrz wymaga korekty na minus (0.7, 2/3 EV) a wewnatrz takiej samej korekty na plus. Mozna nawet dojechac do jednego.
To chyba podstawa i najwazniejszy element jesli chodzi o poslugiwanie sie lampa z e-ttl II w celu uzyskania dobrze naswietlonych zdjec. Inaczej na zewnatrz przepala a we wnetrzach zostaje sporo histogramu po prawej pustego.
...
Nie mama cyfry tylko analog eos300 czy jak robię lampą 430 Ex i z nasadką Sto-fena również muszę wprowadzać korekcję czy nie jest to wskazane?
Może ktoś ma doświadczenie z tym aparatem i tą lampą.
Pozdrawiam.
powracajac do watku jakie nasadki uzywacie do slubow ,reportazy?
Kuchatek a nie chciałbyś napisać takiego przewodnika jak uzywać lampy?? Napewno byłby bardzo uzyteczny.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
sprawdziłem wiele ale to moim zdaniem daje najlepsze efekty:
http://www.stofen.com/Store/Products.htm
pozdr.
Heniek
a czy jest jakis uniwersalny dyfuzor?? Tzn. co bedzie na zewnatrz ladnie rozswietlal wszelkie cienie i oraz w roznego rodzaju pomieszczeniach(kosciol, hala, studio, teatr itp., normalne pomieszczenie "mieszkalne")??
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk