Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: kilka pytan o eos'a 5

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar ridzu

Domyślnie kilka pytan o eos'a 5

witam serdecznie wszystkich uzytkownikow Wlasnie wygralem licytacje na allegro eos'a 5 (nawiasam mowiac, 400 zl, to chyba dobra cena?), mam w zwiazku z tym kilka pytan. Otoz, kupilem samo body, nie wiem jaki najlepiej kupic obiektyw. W nikonie, z ktorego sie przesiadlem mialem 35-80 i w zasadzie nie mialem do niego wiekszych zastrzezen,poza tym, ze byl bardzo ciemny. Mysle nad Tokina 28-200 3,5-5,6 (na allegro za 400 zl) albo nad jakims 50 mm o stalym swietle, jednak nie wiem jaki obiektyw tego typu sie nada Mozecie mi cos doradzic?Interesuje sie fotografia kazdego typu, z takim duzym zoomem myslalem o fotografii zwierzat. Lubie tez reporterke. Jeszcze jedno wazne pytanie- czy eos 5 obsluguje manualne obiektywy?nie moglem znalezc nigdzie informacj na ten temat...
    z gory dziekuje za wszelka pomoc
    pozdrawiam

Domyślnie

eos 5 obsługuje wszystkie obiektywy z bagnetem EF. Co do zoomów 28-200 to miałem kiedyś takiego tamrona 28-200 i rewelacja optyczna to nie była. Tokina to pancerne obiektywy. Jak do analoga to bardzo dobrym rozwiązaniem jest tokina 28-70 ze światłem 2.8 albo starsza wersja z f:2,6-2,8. Jak chcesz fotografowac zwierzynę to do takiej tokiny dokupisz sobie np. sigmę 70-300 APO i będzie ok. Co do stałoogniskowej 50-tki to ta canonowska plastikowa ze światłem 1.8 jest calkiem przyzwoita, zwłaszcza że kosztuje coś ponad 300zł. Możesz jeszcze kupić konwerter eos EF/M42 i wtedy z twoją 5-tką będą śmigały wszystkie stare dobre szkła.
    Ostatnio edytowane przez zabol ; 24-09-2006 o 14:23

Domyślnie

niestety Tokina 28-70 z tego co widze na allegro jest bardzo bardzo droga(a przynajmniej dla mnie, mam maxymalnie 400zl).Wlasnie Tokina 28-200 kosztuje 400 zl. Obiektywy canona sa dobre?Moze kupie wlasnie jakas standardowa ogniskowa, sam juz nie wiem...
    Jeszcze jedno pytanie, Eos 5 posiada eye control?
    Ostatnio edytowane przez ridzu ; 24-09-2006 o 15:03

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zabol Zobacz posta
    ...Możesz jeszcze kupić konwerter eos EF/M42 i wtedy z twoją 5-tką będą śmigały wszystkie stare dobre szkła.
    Niekoniecznie wszystkie. http://www.panoramaplanet.de/comp/ To jest lista obiektywów które mają problemy z lustrami w fulfrejmowych korpusach. Tam jest akurat na przykładzie 5D ale myślę że lista się pokrywa z analogami. Przynajmniej Pentacon 30mm się pokrywał w moim przypadku. Do działania wymagał spiłowania "dupki"

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Wersja, którą mamy w robocie kontroli okiem nie ma... a w ogóle 5tki miewają? 50e to wiem... ale 5tka?

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Terrmos Zobacz posta
    Wersja, którą mamy w robocie kontroli okiem nie ma... a w ogóle 5tki miewają? 50e to wiem... ale 5tka?

kazdy EOS 5 - ma sterowanie okiem w poziomie

tylko w USA byly dwie wersie EOS5 - --- Elan A2E - z sterowaniem oraz Elan A2 - bez sterowania
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Dopiero zaczyna Awatar Juicy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

miałem 5 tke i miała eye control, świetny aparat. Nidawno sprzedałem szkła Canona od niego 28-105 i 100-300
    1D Mk II N, 50D, 24-70 2.8 L, L 17-40 L, 70-200 2.8 IS L, 50 1.4, 550EX, Manfrotto 055ProB+329L

Domyślnie

tak, okazuje sie ze ma eye-control, ale tylko w poziomie
    Zdecydowalem sie na 2 modele:
    50 mm 1,8 albo
    18-55mm 3,5-5,6

Myslalem ze 50tka bedzie lepsza, bo jest bardzo jasna, ale doswiadczona zaprzyjazniona fotograf mowi, ze lepsze 18-55 (a do tego sporo tansze), co Wy o tym myslicie?

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie

eeeee... jakie 18-55.. to ef-s, które nie pracuje ze złączem ef? Ty się lepiej upewnij, co?
    A jakbyś szukał taniej 50tki to pisz na PW.

Domyślnie

no to czyli jeden problem mam z glowy. nie wiedzialem ze lacze ef-s nie wspolpracuje z ef : /

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów