Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Plusy i Minusy zakupu w internecie i u autoryzowanego

Dopiero zaczyna Awatar mihal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Plusy i Minusy zakupu w internecie i u autoryzowanego

Powiem tak.... badam rynek i sprzedawcow, bo nie chcę się wkopać przy zakupie :rolleyes: , i docieraja do mnie sprzeczne informacje. Opcje generalnie są dwie
    1. Zakup u "autoryzowanego" dystrybutora Canona:
    + gwarancja polska (Żytnia respektuje)
    + teoretycznie łatwiej reklamować
    - wyższa cena
    - czeka sie ma szkło baaardzo długo (szczególnie L-ki, bo mają kiepski system dystrybujci (kuriozum przeciez są autoryzowani , hihihi)

2. Zakup w sklepie internetowym (np z osobistym odbiorem)
    + taniej
    + możliwośc przetestowania , wyboru konkretnego roczku produkcji, co może mieć znaczenie np przy 24-70 2.8 L USM
    + szybsza dost
    - nie zawsze pewne źródło zakupu (boję się , może nie warto)
    - gwarancja czesto tylko europejska - i tu się pojawia problem , niektórzy twierdzą, że Żytnia nie respektuje takich gwarancji, inni że respektuje
    - naprawy gwarancyjne realizuje w imieniu kupującego sprzedawaca, czyli samemu nie można iść na Źytnią ???

podzilcie się prosze doświadczeniami

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

W sumie temat nie jest nowy i pojawia się wielokrotnie na forum ale Ty zebrałeś bardzo logicznie za i przeciw.
    U podłoża tego typu pytań leży zawsze ten sam powód czyli cena. Różnice pomiedzy sklepami tradycyjnymi (to nie najlepsze określenie ale dość obrazowe poki co) a sklepami internetowymi leży w dużej mierze w cenie, szybkosci dostawy etc. Detaliście w Polsce mogą zaopatrywać się przez dystrybutorów wówczas mają jednolistą cenę nabycia towaru do odsprzedaży a cena detaliczna zalezy od marży jaką sobie doliczą. Przy czym często dystrybutorzy podają sugerowaną cenę sprzedaży.
    Sklepy internetowe jeśli działąją tylko wirtualnie mają niższe koszty operacyjne i mogą pozwolić sobie na obniżenie marży i zaoferowanie niższej ceny. Jeśli zaopatryją się z innych źródeł dystrybucji w Europie mogą oferwać niższe ceny. Są jednak sklepy, któe działają wirtualnie oraz "klasycznie" jak choćby www.cyfrowe.pl, www.fotoit.pl, www.e-cyfrowe.pl i inne (nie wymieniam innych bo nie byłem ich klientem).
    Gdzie kupić? Tam gdzie zostaie zaoferowana Tobie dobra informacja techniczna i widać, że sprzwdawca jest solidny, czasam warto zapłacić trochę więcej ale mieć pewność, że zakupiony sprzęt jest pewny i w razie czego można go wymienić gdy okazał się wadliwy.

Gwarancja to oddzielny temat. Generalnie w świetle kodeksu Cywilnego wygląda ona tak, że sprzedający jest gwarantem czyli musi nam zapewnić obsługę gwarancyjną. Przy czym może on wskazać miejsce, które ową gwarancję realizuje tak jest w przypadku Canon Polska i serwisu na Żytniej 15. Słyszałem ale nie sprawdzałem tego, że sprzęt sprzedawany przez Canona w Europie jest objęty eurogwarancją, która jest uznawana również w Polsce i realizowana przez autoryzowany serwis.
    W przypadku sprzętu z Azji i Ameryki takowej gwarancji nie ma i trzea wysyłać sprzęt do naprawy do kraju zakupu lub zdać się na TIPa.

Wracając do praktyki, dobry sprzedawca umożliwi Tobie sprawdzenie szkła i wymianę. Na eLkę poczekasz czasem minutę a czasem i kilkanaści dni ale nie jest tragicznie. Ja musiałem poczekac tylko na 24-105 ze dwa tygodnie, pozostałe eLki dostawałem w ciągu 2-3 dni.
    Osobiście polecam dobry sprawdzony sklep netowy.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie dzieki

a co sadzisz o foto-it ?

Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mihal Zobacz posta
    a co sadzisz o foto-it ?
    Miałem z nimi do tej pory tylko kontakt telefoniczny a dziś widizałem ich na giełdzie w Stodole. Jednak koledzy z forum zaopatrywali się w foto-it i byli zadowoleni.
    Moim domyslnym sklepem jest www.cyfrowe.pl
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

- gwarancja czesto tylko europejska - i tu się pojawia problem , niektórzy twierdzą, że Żytnia nie respektuje takich gwarancji, inni że respektuje
    Moge ci potwierdzic na 100% ze Żytnia respektuje eurogwarancje, pod warunkiem ze masz do niej dowod zakupu (paragon/faktura).
    W przypadku gdy nie masz dowodu zakupu i/lub nie masz gwarancji roznego typu pomniejsze naprawy/uslugi moga ale nie musza byc robione za darmo - zalezy od oblozenia praca, humoru przyjmujacego czy technika - i tych przypadkow nie da sie na 100% potwierdzic.

Za to jako inny minus moge dopisac ze niektore sklepy internetowe wystawiaja tylko gwarancje sklepowa i uszkodzony sprzet slesz do nich (najczesciej sa to sprzety sprowadzane spoza europy). A sa tez i tacy internetowi sprzedawcy co mowia "gwarancja USA, wysylka na koszt/odpowiedzialnosc klienta" .

Poza tym mihal - o fotoit dostales juz wiele opinii... moze w koncu (za przeproszeniem bo brutalnie) przestaniesz sie piescic piszac jeden watek za drugim i kupisz sprzet? .

Przyklady watkow mihala:
    "wiarygodne sklepy ze sprzetem dla Canonierów"
    "Na Co Zwrócić Uwagę Przy Zakupie"
    + ten.
    Powiedz nam mihal - naprawde jaki ma sens zakladanie kilku identycznych watkow na temat "chce kupic ale boje sie sklepu" ?
    Badz wreszcie mezczyzna i kup... juz ci oferowalem towarzystwo przy zakupie skoro masz takie obawy .

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Moge ci potwierdzic na 100% ze Żytnia respektuje eurogwarancje, pod warunkiem ze masz do niej dowod zakupu (paragon/faktura).
    Masz rację z jednym ale...
    Eurogwarancja jest 24 miesięczna a serwis na żytniej ją realizuje do 12 miesięcy.
    Swoją drogą ciekawe jaki mają na to paragraf?
    Czyżby ich nie dotyczyło prawo unijne?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

:wink: :rolleyes: generalnie w tym kraju panuja zasady, ze duza czesc sprzedajacych nie potrafi jeszcze jesc mala lyzeczka i glownie probuje wcisnac kit kupujacym, mialem juz kilka sytuacji w zyciu, gdy nacialem sie na nieuczciwego sprzedawce, wiec teraz jestem moze zbyt ostrozny (z pozytkiem dla mnie tak na koniec dnia) szczegolnie jak nie mam doswiadczenia w branzy.
    musze jeszcze popracowac na wielowatkowoscia na forum , hi hi hi
    eee......dopiero sie ucze, ale pozdrawiam serdecznie 8)

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

a co sadzisz o foto-it ?
    Ja u nich kupilem tele 70-300 is usm. Zadzwoniłem, podjechałem na Czerniakowską, zakupiłem. Tydzień na ewentualny zwrot, paragon i karta gwarancyjna. Cena może nie była jakaś atrakcyjna, powiedzmy tyle co u innych w necie, moze kapke taniej. Mam go i jestem zadowolony :-D
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Mogę potwierdzić szkło p_lar'a jest o.k., miałem je podpiete w Krakowie.
    Co do prowadzenia biznesu w naszym kraju to nie trudno się nie zgodzić z mihal'em i w sumie rozumiem jego obiekcje. Nie mniej jeśli tyle osób ma dobre doświadczenia z foto it to się nie zastanawiaj tylko kupuj.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Mac - dzieki za wsparcie

swiat niestety jest pelen nieuczciwych ludzi

- poczekam kapke az po Photokin'ie ceny zjada w dol , co zreszta juz ma miejsce (30D za 4800 zl np fotojoker ) i wtedy powalczymy
    eee......dopiero sie ucze, ale pozdrawiam serdecznie 8)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów