Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Co wybrać: G5 czy S3 IS ?

gregc
    Guest

Domyślnie Co wybrać: G5 czy S3 IS ?

Witam!
    Niestety mój G2 rozsypał się i noszę się z zamiarem zakupu nowego aparatu.
    W związku z tym mam dylemat: G5 czy S3 IS.
    Proszę o podpowiedź - zależy mi głównie na jakości zdjęć - jak ma się jakość zdjęć S3 IS do G2? - Zoom 12x też jest kuszący...a cena obua aparatów jest zbliżona ~1500 zł

gregc

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregc Zobacz posta
    Proszę o podpowiedź - zależy mi głównie na jakości zdjęć - jak ma się jakość zdjęć S3 IS do G2? - Zoom 12x też jest kuszący...a cena obua aparatów jest zbliżona ~1500 zł
    Jesli jakosc to G5. Jesli zoom ze stabilizacja to S3. Wybor nalezy do ciebie.
    Im wiekszy zoom tym gorsza jakosc zdjec i tego nie przeskoczysz.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

jak ma się jakość zdjęć S3 IS do G2?
    Jak trabant do Mercedesa. Chodzi mi o fabryczne wyostrzenia zdjęć jpg w S3 a brakiem tychże w RAW w G5. O jasnym szkle nie wspomne.
    Zakładam, że raw ci nie potrzebny - inaczej byś nie pytał - jeśli tak to bierz G7. Ciemne szkło ale jest Digic III. To gwarantuje w miarę szybki AF i czyste ISO800 być może nawet 1600.

Jeśli nie dasz rady bez raw - to szukaj Pro1.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Im wiekszy zoom tym gorsza jakosc zdjec i tego nie przeskoczysz.
    Niby tak, ale trzeba pamiętać o formacie docelowym odbitek. Jak ktoś zamawia pocztówkę (10x15) to nie musi się obawiać 1/30, ISO 200 na tele w S2. Poprostu tego nie będzie widać. Wychodząc z tego założenia mam fajne kolorki na odbitkach - chodzi mi o ten piękny odcień zastanego wymieszanego z fleszem przy 1/20-1/30.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 25-09-2006 o 08:59

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

G5 to solidna sprawdzona konstrukcja ale teraz warto pomyśleć o G7. No i masz możliwość RAW'ów co może się czasem przydać.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    G5 to solidna sprawdzona konstrukcja ale teraz warto pomyśleć o G7. No i masz możliwość RAW'ów co może się czasem przydać.
    Problem w tym, że G7 w odróżnieniu od G5 został pozbawiony tej funkcji (Raw) - niestety dla użytkowników, stety dla Canona :sad: .W przypadku G7 jest jeszcze jeden drobny:wink: szczegół - cena. Natomiast dziś G5 'chodzą' w całkiem rozsądnych cenach.

Co do Raw-ów to trudno się nie zgodzić - nie będę pewnie zbyt oryginalny mówiąc: na początku dla kogoś kto zaczyna zabawę, Raw-y to nieco męczące doświadczenie - ale przy odrobinie zacięcia efekty będą więcej niż zachęcające.

pzdr

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie

...a cena obua aparatów jest zbliżona ~1500 zł

gregc
    Ale cena G5 to teraz moze jakies 800 - 900 zł chyba?
    Moze zamiast G5 lepszy będzie G6? szybszy AF podobno no i zmniejszono zdecydowanie aberacje. Bo w G5 aberacja jest koszmarna.
    No i jest Raw.

Uzależniony

Domyślnie

bawilem sie ostatnio G3 ... af ustawial magicznie dlugo g5 podobno wolniejszy ... wiec tylko s3

gregc
    Guest

Domyślnie

A może lustrzankę cyfrową - 300D ok 1800 zł nówka z obiektywem...
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=128989539

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    bawilem sie ostatnio G3 ... af ustawial magicznie dlugo g5 podobno wolniejszy ... wiec tylko s3
    A bawiles sie S3 dla porownania?
    G6 jest zauwazalnie i sporo szybszy od G3. S3 subiektywnie wolniejszy od G6.

Uzależniony

Domyślnie

jak ostatnio patrzylem na ceny g6 to po chwili smiechu zapomnialem o nim, juz lepiej dolozyc pare stowek i wejsc w 350d nawet z kitem albo zaoszczedzic i 300d

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów