Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Sigma 70-300 i 28-80 do Eosa 300D, kwestia cła z USA

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaki jest zdroworozsądkowy powód clenia kosztów przesyłki i ubezpieczenia? (Jeden powód wymyśliłem -> żeby nie było 5$ za eosa +1000 za wysyłkę)
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Nie wiem czy jest to rozsadne ale takie sa ogolnoswiatowe zasady clenia towarow. Ten haracz nie odnosi sie do samego towaru lecz do calej transakcji. Chodzi o to, ze oplatom podlegaja wszystkie koszty zwiazane z dana transakcja. Przeciez handlowi podlegaja tez i uslugi czy inne "niematerialne" wytwory. Tak sie kiedys umowiono i tak jest naliczane. Chyba trzeba to przyjac jako "dobrodziejstwo" wymiany towarowej z zagranica.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Coś już napisał
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

"
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaki jest zdroworozsądkowy powód clenia kosztów przesyłki i ubezpieczenia? (Jeden powód wymyśliłem -> żeby nie było 5$ za eosa +1000 za wysyłkę)
    "

"Niektórzy skarżą się że przepisy podatkowe są nielogiczne. Proszę Państwa, one są logiczne, ale chodzi o logikę czysto fiskalną". by Irena Ożóg, była wice-Minister Finansów, cytat z wykładu akademickiego.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jarl Bjorn, to mnie zabiłeś Logika fiskalna różni się od zwykłej, tym czym krzesło od krzesła elektrycznego? To tak jak z demokracją socjalistyczną i sprawiedliwością społeczną. Cytat był piękny.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    W latach 90-tych zmieniala sie waluta zwolnienia od dolara do euro. Nadal wiec nie moge pojac dlaczego Twoja przesylka zostala objeta clem. Wiem o czym mowie bo akurat w tamtych czasach mialem cos do czynienia z clem...
    Bede kontynuowal OT bo ciagle sie mylisz w ocenie. To nie byly "tamte czasy" a rok temu - na jesieni zeszlego roku.
    Przyslali mi wezwanie do zaplacenia cla (szczegolow nie znam), pogooglalem sobie, popytalem, okazalo sie ze przesylka powinna isc do odprawy masowej jako towar niskowartosciowy ale ze nie jest to regula. Nie byla to myszka a podkladka do myszki. Kwota nie byla zatrwazajaca wiec mocniej nie wnikalem - wystarczylo mi potwierdzenie ze "shit happens" .

Miasto
    Piastów

Domyślnie

Vitez, jesli ma to sprawic Ci przyjemnosc to powiem tak - glupi jestem i sie nie znam, a TY masz oczywiscie racje.
    pozdr.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Vitez, jesli ma to sprawic Ci przyjemnosc to powiem tak - glupi jestem i sie nie znam, a TY masz oczywiscie racje.
    Przeprowadź się do Wa-wy, to przestanie się Vitez Ciebie czepiać

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pozdr.
    Nie az tak drastycznie. Ty pewnie masz tez racje co do swojej wiedzy i doswiadczen... ale akurat nie masz racji co do mojego specyficznego przypadku. Najprawdopodobniej dlatego ze za slabo go znasz a ja go podalem tylko jako przyklad - niepotrzebnie chwyciles haczyk i chciales zaimponowac znajomoscia zagadnien celnych

Miasto
    Piastów

Domyślnie

Jurek, ja jestem z W-wy... (cenzura)
    pozdr.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów