Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaki jest zdroworozsądkowy powód clenia kosztów przesyłki i ubezpieczenia? (Jeden powód wymyśliłem -> żeby nie było 5$ za eosa +1000 za wysyłkę)
Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaki jest zdroworozsądkowy powód clenia kosztów przesyłki i ubezpieczenia? (Jeden powód wymyśliłem -> żeby nie było 5$ za eosa +1000 za wysyłkę)
Nie wiem czy jest to rozsadne ale takie sa ogolnoswiatowe zasady clenia towarow. Ten haracz nie odnosi sie do samego towaru lecz do calej transakcji. Chodzi o to, ze oplatom podlegaja wszystkie koszty zwiazane z dana transakcja. Przeciez handlowi podlegaja tez i uslugi czy inne "niematerialne" wytwory. Tak sie kiedys umowiono i tak jest naliczane. Chyba trzeba to przyjac jako "dobrodziejstwo" wymiany towarowej z zagranica.
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
""Zamieszczone przez Tomasz Golinski
"Niektórzy skarżą się że przepisy podatkowe są nielogiczne. Proszę Państwa, one są logiczne, ale chodzi o logikę czysto fiskalną". by Irena Ożóg, była wice-Minister Finansów, cytat z wykładu akademickiego.
Jarl Bjorn, to mnie zabiłeś![]()
Logika fiskalna różni się od zwykłej, tym czym krzesło od krzesła elektrycznego? To tak jak z demokracją socjalistyczną i sprawiedliwością społeczną. Cytat był piękny.
Bede kontynuowal OT bo ciagle sie mylisz w ocenie. To nie byly "tamte czasy" a rok temu - na jesieni zeszlego roku.Zamieszczone przez krecio
Przyslali mi wezwanie do zaplacenia cla (szczegolow nie znam), pogooglalem sobie, popytalem, okazalo sie ze przesylka powinna isc do odprawy masowej jako towar niskowartosciowy ale ze nie jest to regula. Nie byla to myszka a podkladka do myszki. Kwota nie byla zatrwazajaca wiec mocniej nie wnikalem - wystarczylo mi potwierdzenie ze "shit happens" .
Vitez, jesli ma to sprawic Ci przyjemnosc to powiem tak - glupi jestem i sie nie znam, a TY masz oczywiscie racje.
pozdr.
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
Przeprowadź się do Wa-wy, to przestanie się Vitez Ciebie czepiaćZamieszczone przez krecio
![]()
Nie az tak drastycznie. Ty pewnie masz tez racje co do swojej wiedzy i doswiadczen... ale akurat nie masz racji co do mojego specyficznego przypadku. Najprawdopodobniej dlatego ze za slabo go znasz a ja go podalem tylko jako przyklad - niepotrzebnie chwyciles haczyk i chciales zaimponowac znajomoscia zagadnien celnychZamieszczone przez krecio
![]()
Jurek, ja jestem z W-wy... (cenzura)
pozdr.
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()