Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Świetlny łuk na zdjęciach z 30D.. CO TO JEST?!

Unhappy Świetlny łuk na zdjęciach z 30D.. CO TO JEST?!

Witam.. jakiś tydzień temu na zdjeciach z mojego 30D pojawiła się dziwna wada Nie jest to wina obiektywu, poniewaz wystepuje prz Canonie 85mm/1.8, jak i Tamronie 17-35mm, chociaż w innym nasileniu.
    Nie ma na to wpływ również filtr UV.
    Czy ktoś wie, o co moze chodzić i jaka tego przyczyna....?? Czy pozostaje mi tylko Żytnia? :-? HELP.
    Dzięki

moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Zobacz czy nie masz włosa na matrycy lub w okolicach.

Domyślnie

Nie chce Cie martwic, ale poszukaj dokladnie na tym forum, kiedys ktos mial cos takiego w 300d i pozniej chyba okazalo sie ze to uszkodzona migawka...

Domyślnie

mmsza.. wersja włosa odpada... przedmuchałem wnętrze, a poza tym włos chyba dałby efekt ciemnego łuku.
    konradl.. nie strasz mnie :-( Co prawda moja 30tka jest na gwarancji, ale... no właśnie. Szukałem w szukajce o tym.. nie mogę znależć w CB tego przypadku z 300d.
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Domyślnie

szukam wlasnie tego watku ale nie pamietam slow kluczowych

Domyślnie

no nie moge sie doszukac Moze ktos jeszcze pamieta ten watek?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

migawka ma inny przebieg, dlatego chyba raczej odpada
    widać, ze efekt jest bardziej widoczny kiedy masz mniej światła.
    Spróbuj zrobić zdjęcie dekla, ewentualnie coś z korektą -2 EV.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Na zdjeciu dekla.. nie ma tego efektu.. W każdym razie go nie widac.
    Moze ktoś czai o co chodzi..?
    moje digarty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    migawka ma inny przebieg, dlatego chyba raczej odpada
    widać, ze efekt jest bardziej widoczny kiedy masz mniej światła.
    Spróbuj zrobić zdjęcie dekla, ewentualnie coś z korektą -2 EV.
    Tez mi sie tak wydaje, jednak o ile pamiec nie plata mi psikusa efekt jest dokladnie taki sam jak wtedy.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To migawka. Mój znajomy miał tak samo w 300D. Po pewnym czasie migawka zacięła się totalnie, lamelki się poskręcały.
    Kuba: Ma przebieg poziomy, ale z konstrukcji wynika, że może poruszać się po łuku. Tzn lamelki zachowując poziom, pzresuwają się z góry na dół (czy z dołu do góry, nie pamiętam), ale przesuwając się przy tym po łuku w bok i z powrotem.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów