Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Tamron 28-75 i pstryk ;)

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Tamron 28-75 i pstryk ;)

Witam
    Mam Tamrona 28-75. Ostatnio fociłem późnym wieczorem przy ognisku i nie używałem AF (czasami sie gubił, a ja chciałem się manualem pobawić). Po przełączeniu spowrotem do AF i wciśnięciu spustu usłyszałem takie charakterystyczne "pstryk" coś jakby zębatka wskoczyła na miejsce . Obiektyw oczywiście ostrzy bez zarzutu. Od tamtej pory nieraz przełączałem i "pstryk, pstryk" był słyszalny. Co ciekawe wystarczyło delikatnie poruszyć, po przełączeniu spowrotem do AF, pierścieniem ostrości i było słychać ten sam dźwięk.
    Pytanie do Was ludkowie posiadający owy obiektyw - Macie tak samo ?? czy u mnie jest coś nie tak ??
    Pozdrawiam :-)
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

U mnie tak nie ma, u mnie jest cichy - wkońcu od Cichego :wink: Nic nie trzeszczy i nie "wskakuje".
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    U mnie tak nie ma, u mnie jest cichy - wkońcu od Cichego :wink: Nic nie trzeszczy i nie "wskakuje".
    Sęk w tym, że u mnie też jest "Cichy" Nic nie trzeszczy, ładny ostry ale...ten jeden mankament
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nic takiego nie zaobserwowałem, a jestem czuły na wszelkie nietypowe odgłosy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Mój T nie jest od Cichego ale jest cichy, ciekawe jest to co piszesz o pracy tego szkła.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Awatar wolakus
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

witam,
    wg mnie jest to normalne zjawisko, poprostu tak jak napisałeś "zębatka wskoczyła na miejsce". nie mam tego tamrona ale zaobserwowałem coś takiego wcześniej w innych swoich szkłach, m.in. 75-300 III, 50mm f1,8 mkI czy sigmie 18-125. czasami coś takiego słychać czasem nie, myśle że nie ma sie czym przejmować. pzdr

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolakus Zobacz posta
    czasami coś takiego słychać czasem nie, myśle że nie ma sie czym przejmować. pzdr
    Fakt - czasami nie słychać tego "pstryka".
    Może rzeczywiście szukam dziury której nie ma
    Moje wypociny

Coś już napisał Awatar kaawka
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Zaciekawiony Twoim postem sprawdziłem u siebie.Rzeczywiście słychać pstryknięcie.Mój brzytwiarsko ostry egzemplarz produkuje niezłe foty wiec się tym nie przejmuję.Ten typ tak ma.Nie przejmuj się rób zdjęcia!

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

U mnie zawsze pstryka, bo zawsze przełączam na MF gdy zdejmuję osołnę i zakładam na odwrót do transportu... Potem jak przełączam na AF mam zawsze pstryk.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mój też "pstryka". Ale działa

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów