Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Ciekawy wywiad z inżynierem 400D

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

100Mb RAW, niech z tą matrycą poczekają najpierw na USB 10.0

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Chwalili sie tez, ze przy obecnej technologii matryc sa w stanie wcisnac na FF 100mpix
    Ale to juz OT.
    Według mnie oznacza to że do kolejnych modeli będą cykać po kilka Mpix. A pamiętam jak jakieś pół roku temu niektórzy na forum prorokowali, że wyścig na Mpix się skończył

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1 Zobacz posta
    Według mnie oznacza to że do kolejnych modeli będą cykać po kilka Mpix. A pamiętam jak jakieś pół roku temu niektórzy na forum prorokowali, że wyścig na Mpix się skończył
    Zasadniczo to się skończył ale coś trzeba robić aby był ruch w interesie, najłatwiej to zwiększać ilość Mpix'ów w matrycy. To coś jak zwiększanie częstotliwości zegarów w mikroprocesorach, które są coraz szybsze aby niedbali programiści mogli uruchamiać swoje kiepsko napisane programy. W naszej branży będą coraz większe matryce tyle, że w pewnym momencie pojawi się ograniczenie w postaci szkieł.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    (...) W naszej branży będą coraz większe matryce tyle, że w pewnym momencie pojawi się ograniczenie w postaci szkieł.
    Ono już jest bardzo widoczne. Dalsze zwiększanie liczby pikseli (szczególnie na małych matrycach APS-C) to dla mnie bezsens. Ja wiem że canon na pewno w 40D (jak go kiedyś tam wypuszczą) da 10 MPx ale ja wolałbym gdyby zostawili 8, a zwiększyli zakres użytecznego iso. poprawili jeszcze dynamikę.
    Najlepszym przykładem, że zwiększanie liczby mpx nic albo prawie nic nie daje jest ostatni test Nikona D80 na DPR. Znamienne jest podsumowanie porównania D80 i 350D.
    Cytat Zamieszczone przez dpreview
    (....) I was unable to identify anything in the D80 image which wasn't resolved just as well as the eight megapixel 350D (there really is no useful difference between 8 and 10 megapixels).
    I oczywiście pewnie możnaby wykazać, że w jakimś teście wyjdzie minimalna przewaga tych 2MPix więcej ale dla mnie to ma znaczenie wyłącznie marketingowe, a nie praktyczne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To jest tak ze różnica miedzy 6 a 8, 8 a 10, 10 a 12 jest minimalna albo niezauważalna. Jednak różnica miedzy 6 a 12 jest spora, i ja osobiście wole żeby producenci pełzali jednak w gore. Czy jest takie głupie marzenie o rozdzielczości analogowego średniego formatu, za cenę analogowego małego obrazka, zreaalizowane w cyfrze? Może kiedys... ale napewno nie jeżeli sie spocznie na laurach.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fredi Zobacz posta
    Czy jest takie głupie marzenie o rozdzielczości analogowego średniego formatu, za cenę analogowego małego obrazka, zreaalizowane w cyfrze? Może kiedys... ale napewno nie jeżeli sie spocznie na laurach.
    no, jesli sie wezmie pod uwage to ze przed matryca jest szklo ktore ma skonczona rozdzielczosc to nie da sie w nieskonczonosc pompowac pikseli bo to nic nie da... wiec wszytko ma swoj koniec ;-)

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Pixele oplaci sie pchac az do podwojnego nyquista rozdzielczosci obiektywow. Wiec w sumie jeszcze troche mozna ich tam upakowac...
    ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Pixele oplaci sie pchac az do podwojnego nyquista rozdzielczosci obiektywow. Wiec w sumie jeszcze troche mozna ich tam upakowac...
    Ale tylko trochę, a w amatotskich puszkach przy niektórych obiektywach widać jak na dłoni że to trochę już zostało osiągnięte.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To zostanie osiagniete kiedy producenci swiadomie przestana upychac do srodka filtry AA tak jak to robia w kompaktach.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Pozyjemy i zobaczymy co nam zaoferują producenci. Fakt, faktem nie ma sensu zwiększać ilości pixeli w matrycy w przypadku APS-C. Ile można natomiast włożyć do FF, ponoć w 1Ds MK III ma być ich 26 mln.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów