Cytat Zamieszczone przez Vitez
O, zglosila sie do mnie niedawno calkiem ladna modelka z Podkowy Lesnej 8) ... ale nie sezon jest... a ze studio nie mam wiec pewnie jej odpowiem ze dopiero na wiosne, chyba ze wlasnie do studio ja zaciagne .
.
Mi się wydaje, że ładna modelka też się ładnie prezentuje w kożuszku ma tle zaśnieżonego krajobrazu... albo w zamałym sweterku przy kominku...
niekoniecznie trzeba ją zaciągać do studia, chyba że masz zamiar ją rozbierać !!??!! No w takim wypadku rozumiem (koniecznie poddaj efekty ożywionej dyskusji)

[ Dodano: 06-12-2004 ]
Cytat Zamieszczone przez Arkan
Aha, i co do wynajmowania studia, to wszystko OK, ale ja zawsze byłem zwolennikiem posiadania środków trwałych, a nie odpłatnego dostepu do nich. Jeśli mam (a mam taki zamiar) pouczyć się fotografii studyjnej, to chcę wydać parę PLN i nie być ograniczonym czasowo-kosztowo. Ze swojego doswiadczenia zawodowego wiem, że wysoka inwestycja jest OK, wysokie koszty operacyjne nie OK. Chciałbym być w studio 3-4 razy w miesiacu po pare godzin, co oznacza, że miesiecznie bym płacił jakieś 400-500PLN. Wg moich kalkulacji jeśli investycja per capita wyniesie 2-2,5 KPLN to zwrot jest po pół roku.
Argumenty przemawiają.
Obecnie nie przewiduję większych środków na inwestycje w foto. Wystarczy że muszę zaopatrzyć się w obiektyw 28 -105 lub 135 i pomysleć o lampie i o....

Właśnie, jaki sprzęt wydaje się niezbędny? Ile to może kosztować i co można zdziałać we własnym zakresie?
Co do pomieszczenia, to wydaje się to sprawą bardziej elastyczną. Wystarczy większe pomieszczenie, czyste i o znośnej temperaturze. Jeśli wrócę do mojego strychu, to na poważnie nie jest to propozycja, która może być gotowa w najbliższym czasie - mam bowiem wiele do zainwestowania w inne części domu i upchnięcie kilku kPLN w strych nie spotkało by się ze zrozumieniem.
Myślałem już o podobnych działaniach już wceśniej. Początkowo chciałem zrobić tam ciemnię - mam trochę, no może już nieco przestarzałego sprzętu ale prawa optyki jeszcze ich dotyczą . obecbie nie wiem czy będę w najbliższym czasie działał w B/W opartym na chemii. Nie trzeba więc niektórych rzeczy robić ale do studia to jeszcze za daleko...