Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 102

Wątek: Studio fotograficzne? sa chętni?

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Więc ja to widzę tak (w uproszczeniu):
    1. Spotykamy się
    2. Robimy projekt + budżet
    3. Ustalamy regulamin korzystania ze studia
    4. Dzielimy listę gratów pomiedzy uczestników - Twoim wkładem jest lokum, więc graty dzielimy między Jac'a, mnie i może innych chetnych.
    5. Każdy kupuje tam gdzie mu pasuje - wszytko jedno czy na giełdzie czy w sklepie - do danego dnia ma dostarczyć sprzęt (sprzęt jest własnością osoby, która go wnosi do grupy).
    6. Montujemy studio
    7. Ciągniemy zapałki - najkrótsza leci po modelki, najdłuższa po proboszcza żeby poświęcił
    8. That's it

Arkan

P.S.
    Janki OK, mam rzut beretem z Podkowy Leśnej

[ Dodano: 05-12-2004 ]
    Aha, i co do wynajmowania studia, to wszystko OK, ale ja zawsze byłem zwolennikiem posiadania środków trwałych, a nie odpłatnego dostepu do nich. Jeśli mam (a mam taki zamiar) pouczyć się fotografii studyjnej, to chcę wydać parę PLN i nie być ograniczonym czasowo-kosztowo. Ze swojego doswiadczenia zawodowego wiem, że wysoka inwestycja jest OK, wysokie koszty operacyjne nie OK. Chciałbym być w studio 3-4 razy w miesiacu po pare godzin, co oznacza, że miesiecznie bym płacił jakieś 400-500PLN. Wg moich kalkulacji jeśli investycja per capita wyniesie 2-2,5 KPLN to zwrot jest po pół roku.
    Pentax K-5 II, Leica M9

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Janki OK, mam rzut beretem z Podkowy Leśnej
    O, zglosila sie do mnie niedawno calkiem ladna modelka z Podkowy Lesnej 8) ... ale nie sezon jest... a ze studio nie mam wiec pewnie jej odpowiem ze dopiero na wiosne, chyba ze wlasnie do studio ja zaciagne .
    A dla mnie Janki nie OK - nie mam samochodu ani prawka a wozic sie ze sprzetem komunikacja autobusowa srednio mi sie usmiecha :P .
    Na spotkanko chetnie przyjde jako sceptyk... chodz moglbym sie do studio dorzucic fleszmiarka bo i tak zamierzam kupic.

Btw studio nie buduje sie pod jeden system... lampy maja fotocele - mozna wbudowana wyzwalac, a gniazdo PC-Sync jest w kazdym systemie takie samo .

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    O, zglosila sie do mnie niedawno calkiem ladna modelka z Podkowy Lesnej 8) ... ale nie sezon jest... a ze studio nie mam wiec pewnie jej odpowiem ze dopiero na wiosne, chyba ze wlasnie do studio ja zaciagne .
    .
    Mi się wydaje, że ładna modelka też się ładnie prezentuje w kożuszku ma tle zaśnieżonego krajobrazu... albo w zamałym sweterku przy kominku...
    niekoniecznie trzeba ją zaciągać do studia, chyba że masz zamiar ją rozbierać !!??!! No w takim wypadku rozumiem (koniecznie poddaj efekty ożywionej dyskusji)

[ Dodano: 06-12-2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Aha, i co do wynajmowania studia, to wszystko OK, ale ja zawsze byłem zwolennikiem posiadania środków trwałych, a nie odpłatnego dostepu do nich. Jeśli mam (a mam taki zamiar) pouczyć się fotografii studyjnej, to chcę wydać parę PLN i nie być ograniczonym czasowo-kosztowo. Ze swojego doswiadczenia zawodowego wiem, że wysoka inwestycja jest OK, wysokie koszty operacyjne nie OK. Chciałbym być w studio 3-4 razy w miesiacu po pare godzin, co oznacza, że miesiecznie bym płacił jakieś 400-500PLN. Wg moich kalkulacji jeśli investycja per capita wyniesie 2-2,5 KPLN to zwrot jest po pół roku.
    Argumenty przemawiają.
    Obecnie nie przewiduję większych środków na inwestycje w foto. Wystarczy że muszę zaopatrzyć się w obiektyw 28 -105 lub 135 i pomysleć o lampie i o....

Właśnie, jaki sprzęt wydaje się niezbędny? Ile to może kosztować i co można zdziałać we własnym zakresie?
    Co do pomieszczenia, to wydaje się to sprawą bardziej elastyczną. Wystarczy większe pomieszczenie, czyste i o znośnej temperaturze. Jeśli wrócę do mojego strychu, to na poważnie nie jest to propozycja, która może być gotowa w najbliższym czasie - mam bowiem wiele do zainwestowania w inne części domu i upchnięcie kilku kPLN w strych nie spotkało by się ze zrozumieniem.
    Myślałem już o podobnych działaniach już wceśniej. Początkowo chciałem zrobić tam ciemnię - mam trochę, no może już nieco przestarzałego sprzętu ale prawa optyki jeszcze ich dotyczą . obecbie nie wiem czy będę w najbliższym czasie działał w B/W opartym na chemii. Nie trzeba więc niektórych rzeczy robić ale do studia to jeszcze za daleko...
    już 10D
    + stary Canon 500N
    trochę innych dodatków i kilka zabytków (Ami66, Kijew 19...)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Arkan napisał:,
    Więc ja to widzę tak (w uproszczeniu):
    1. Spotykamy się
    2. Robimy projekt + budżet
    3. Ustalamy regulamin korzystania ze studia
    4. Dzielimy listę gratów pomiedzy uczestników - Twoim wkładem jest lokum, więc graty dzielimy między Jac'a, mnie i może innych chetnych.
    te punkty mozna zrealizowac jak sadze jescze w tym roku :-)

ad2. Tak tu by sie przydaly jakies zalozenia kto co widzi w studio czy odrazu elfo czy moze funsports

ad3. to mozna zrobic tez w tym roku :-)
    ad4. to tez mozna zrobic w tym roku pod warunkiem zakonczenia punktu 2 - czyli raczej nie w tym roku

Arkan napisał:,
    5. Każdy kupuje tam gdzie mu pasuje - wszytko jedno czy na giełdzie czy w sklepie - do danego dnia ma dostarczyć sprzęt (sprzęt jest własnością osoby, która go wnosi do grupy).
    6. Montujemy studio
    7. Ciągniemy zapałki - najkrótsza leci po modelki, najdłuższa po proboszcza żeby poświęcił
    8. That's it
    ad 5. z tym beda problemy ktos juz cos ma ktos jeszcze zbiera ale mozna by przyjac ze do marca by sie udalo wszystkim kupic to co jest zaplanowane..

ad 6. marzec kwiecien mozna zaczac montowac i pomagac w przygotowaniu studia... co prawda do janek mam kawalek bo mieszkam na bielanach ale spoko moge podjechac kilka razy w miesiacu skoro ma byc za darmo.... przy uzadzeniu studia na strychu dochodzi jeszce kwestja uciazliwosci dla 'mieszkncow' domu... i automatycznie odpada sesja nocna :-), ja bym nie chcial siedziec w kuchni/pokoju/lazience/itd majac swiadomosc ze po strychu chodzą nie znani mi ludzie....wiec moim zdaniem kwestja strychu w zamieszkalym domu jest mocno dyskusyjna...(albo Vitez bedzie rozbieral dziewczyny a na dole dzieci beda jadly kolacje :-)) no mi to nie pasuje

ad7. srednie zapalki leca po browar bezalkocholowy :wink: oczywiscie
    ad8. bez zmian

czyli najwazniesze sa punkt 1 i 2

Sa jakies propozycje co do spotkania? jak dla mnie moze byc w tygodniu - weekendy raczej nie...(sa wyjatki)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    (albo Vitez bedzie rozbieral dziewczyny a na dole dzieci beda jadly kolacje :-))
    Widac ze nie zadales sobie trudu przejrzenia moich zdjec. Ja nie robie zdjec rozbieranych :P , skieruj swoj dowcip w inna strone .

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Jac,
    te moje poddasze jes w surowym stanie, powiedział bym nawet że gorzej. Poprostu wymagało by dużych inwestycji, czasu a mam bardziej palące potrzeby.
    trochę za wczesnie żeby o tym mówić.
    A co do przeszkadzania domownikam to nie ma mowy, oddzielne wejście z klatki schodowej.
    A sesje nocne... chyba nie chodzi o porę dnia tylko o brak dziennego światła.. 3 okna dachowe to kilka chwil i jest ciemno..

Ale na razie, błagam, nie wspominajmy, to jest 80 m2, spadek dachu do samej krawędzi, czyli użytkowej jakieś 50-60 m2 - wystarczy że policzysz koszty samej podłogi, nie mówiąc o ociepleniu i wykończeniu dachu, srobieniu ścianek itp. koszty nie zatrzymają się na 5 kPLN, myslę że swobodnie zbliżą się do 10 kPLN

Moim zdaniem to trzeba by było "wyrównać" naszą wiedzę o budowie i wykorzystaniu sprzętu w studio. A jak to jest? czy koszt wynajecia studia nie jest liczony tylko czasu? moglibyśmy w kilku podziałać w jednym czasie i przy okazji nieco sprecyzować nasze potrzeby i ogólnie sprawdzić czy potrafimy sie dogadać..... :wink:
    już 10D
    + stary Canon 500N

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

skieruj swoj dowcip w inna strone .
    ja nie w tym sensie ... przciez wiadomo ze nie bedzie to studio xxx :-) sorry Vitez jesli cie to urazilo, nie bylo to moja intencja i niejest nadal, widzialem twoje fotki juz jakis czas temu wiec wiem jakie fotki robisz/publikujesz <- to prowokacja ale nie odpowiadaj, porostu czasami czlowiek sie nie moze powstrzymac

A co do strychu to nie ma sprawy, ja wiem ze od pomyslu do realizacji musi uplynac duzo czasu i nie dlatego ze komus sie niechce tylko dlatego ze trzeba bardzo duzo rzeczy sprawdzic, usatlic a w tym wypadku dodatkowa ustalic z innymi

Pozdrawiam wszystkich, liczac na dalsze rozwijanie tego pomyslu.. kto wie moze w przyszlym roku sie spotkamy we wlasnym studio? i tego wam i sobie zycze na spoznionego 6.XII

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesli to mialby byc ten nieszczesny strych pod Warszawa to pytanko egoistyczne zadam: kto mnie tam zawiezie?

strych pod Warszawą...hmm... dwuznaczne

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Jesli to mialby byc ten nieszczesny strych pod Warszawa to pytanko egoistyczne zadam: kto mnie tam zawiezie?
    narazie strych pod warszawa odpada, trzeba szukac innych lokalizacji

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    narazie strych pod warszawa odpada, trzeba szukac innych lokalizacji
    Z tym strychem to troszkę może wyskoczyłem...

Ale Vitez mógłbyś się wykazać i jeśli masz kłopoty translokacyjne, to poszukać czegoś obok siebie, a nie stawiać nas pod ścianą swoich ograniczeń :wink:
    Z jakiś tam powodów każdy z nas ogranicza całe przedsięwzięcie... ja chyba finansowo

Ale jedno mnie narazie zastanawia, ilu tak naprawdę jest zainteresowanych 3? 4?

Chyba jeszcze nas za mało. Nie wiem czy jeszcze w tym roku, ale powiniśmy się jakoś określić i znależć wspólną formułę.
    już 10D
    + stary Canon 500N

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów