Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 102

Wątek: Studio fotograficzne? sa chętni?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie Studio fotograficzne? sa chętni?

czysto hipotetycznie...
    Dzisjaj wpadl mi do glowy pomysl, ze mozna by sie skrzyknac i wspolnymi silami wynajac powierzchnie i wyposazyc studio... (kwestie formalne do ustalenia) i cos wymyslic..jak by to studio foto zagnac pod strzechy

Sa chetni do rozwazan mysle ze w w pierwszym roku bedzie najgorzej (zakup wyposazenia) a pozniej tylko czynsz i serwis sprzetu. Ewentualnie mozna by udostepniac studio 'nie zrzeszonym" odplatnie... w jakis tam godzinach, chociaz na to bym sie nie nastawial teraz...

Wiadomo im wieksza powierzchnia tym lepiej ale studio nie musi byc w centrum a powierzchnia 6x6 wystarczy na poczatek :-)

Pozdrawiam
    Jacek

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jestem chętny, i tak miałem zamiar kupić trochę oświetlenia.
    Pentax K-5 II, Leica M9

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja juz mam akie jedno znajome studio. Wyposazenie jest srednie ale wystarczajace a gdybym sam mial takie kupic to bym z 10 lat splacal .
    Al. Jerozol 47/13 , 35zl/h czyli wg mnie tanio jak barszcz.
    Wlasnie sie przymierzam by tam sie poduczyc troche pstrykania w studio bo tanio

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

gdybym sam mial takie kupic to bym z 10 lat splacal .
    Dlatego mówimy o wspólnym przedsięwzięciu. A wyposażenie jak liczyłem ostatnio, nie jest zabójczo drogie. W kilku tysiącach PLN można się zamknąć.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Vitez,
    no wlasnie, "mam studio za 35 zl/h" i powiedz mi co to za komfort pracy.. mozesz sobie spokojnie ustawic oswietlenie zastanowic sie nad kadram poprobowac ustawienia softboxow, lamp.. wypic piwko pogadac z modelka, modelem? 10h mies. czyli 120 rocznie czyli 4200 zl za rok mysle ze tu wyjdzie duzzzzzo taniej, bedziesz tam mogl spedzic 365 dni w roku albo jak bedziesz chcial 1000x po 2 min. Poprostu nie wpadasz i focisz spogladajac nerwowo na zegarek.. nie masz wyznaczonego limitu czasu bo pozniej przychodzi ktos nastepny (no wiadomo czasami masz bo sie trzeba dogadac - ale zawsze lepiej sie dogadac ze znajomym niz z obcym). A przy okazji to jakie tam maja wyposazenie 'u ciebie w studiu' (to srednie)... ze nie da sie go kupic...co ty nie wiesz ze w ludziach sila... im nas wiecej tym lepiej ... zastanow sie nad ta propozycja, albo pomoz nam w zalozeniach co do wyposazenia, metrazu itp...

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ciekawa inicjatywa.

Tylko że: „im nas więcej tym większa siła i mniej czasu dla każdego chętnego skożytać”
    Ale to spojrzenie pesymistyczne. Warszawa jest dla mnie jednak ciut daleko i może przez to tak myślę. W każdym razie życzę powodzenia. Myślę że to było by tak zwane „coś” gdyby udało się „coś” takiego zrealizować tak od podstaw.

Życzę powodzenia i pozdrawiam.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Vitez,
    no wlasnie, "mam studio za 35 zl/h" i powiedz mi co to za komfort pracy.. mozesz sobie spokojnie ustawic oswietlenie zastanowic sie nad kadram poprobowac ustawienia softboxow, lamp.. wypic piwko pogadac z modelka, modelem? 10h mies. czyli 120 rocznie czyli 4200 zl za rok mysle ze tu wyjdzie duzzzzzo taniej, bedziesz tam mogl spedzic 365 dni w roku albo jak bedziesz chcial 1000x po 2 min. Poprostu nie wpadasz i focisz spogladajac nerwowo na zegarek.. nie masz wyznaczonego limitu czasu bo pozniej przychodzi ktos nastepny (no wiadomo czasami masz bo sie trzeba dogadac - ale zawsze lepiej sie dogadac ze znajomym niz z obcym).
    Co do czasu itp... ja nie potrzebuje studio na wiele godzin. Ot tak pobawic sie. Nie interesuja mnie fotki studyjne... owszem nauczyc sie ustawiac swiatlo by sie przydalo i gdybym w ostatecznosci kiedys potrzebowal fotek w studio - to mam takie w ktorym bym je zrobil.
    Twoje wyliczenia sa bledne bo nie sa dostosowane do mojej sytuacji i podejscia - ja nie robie fotek w studio, mowie tylko ze mam dostep do takieg w cenie i z wyposazeniem ktore mi chyba odpowiada.
    Moze krocej - nie uwazam ze potrzebuje wlasnego studio z nieograniczonym dostepem czasowym. Gdybym tak uwazal to juz bym zbieral na nie pieniadze 8)

A przy okazji to jakie tam maja wyposazenie 'u ciebie w studiu' (to srednie)... ze nie da sie go kupic
    Nie napisalem ze nie da sie kupic, tylko ze dlugo bym splacal... nie stac mnie na komplet lamp z akcesoriami za pare tysiecy zlotych... wole sobie kupic np Sigme 70-200 2.8 bo mi bardziej potrzebna do moich zainteresowan fotograficznych... studio mi praktycznie nie jest potrzebne, a gdyby bylo potrzebne - to chetnie sie pojawie gdzies i zaplace jakas okreslona kwote za godzine, bo inwestowac w cos co byloby marginesem mojej tworczosci tylko dlatego "bo tak wygodniej" - to dla bogaczy, nie dal mnie .

zastanow sie nad ta propozycja, albo pomoz nam w zalozeniach co do wyposazenia, metrazu itp...
    Nie znam sie na fotach studyjnych wiec w tym wam nie pomoge.
    Moge jedynie polecic archiwum grupy pl.rec.foto . Ksiazke "Fotografia studyjna" (moge wydrukowac jesli chcecie - za free) Morgana Freemana.

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Twoje wyliczenia sa bledne ....[ciach]

Oj tam od razu bledne...poprostu sobie tak je przyjalem jak by byly dla mnie mysle ze 'poswiecenie' 10h miesiecznie na prace w studio to jest wlasnie margines dzialalnosci hobbystycznej :-) i nie jest to duzo... wiem niektorym wystarczy 10h na rok a innym na 10 lat... ja liczylem to dla siebie :-)

Nie napisalem ze nie da sie kupic, tylko ze dlugo bym splacal... nie stac mnie na komplet lamp z akcesoriami za pare tysiecy zlotych... [ciach]

mnie tez nie stac (nie zwroci mi sie ta inwestycja finansowo) wiec dlatego chce zeby nas bylo kilku koszty mniejsze a radosc ta sama

wole sobie kupic np Sigme 70-200 2.8 bo mi bardziej potrzebna do moich zainteresowan fotograficznych...
    za kilka set zlotych?! nie kupisz :-)

[ciach]
    Ksiazke "Fotografia studyjna" (moge wydrukowac jesli chcecie - za free) Morgana Freemana
    [ciach]

a mozesz podeslac na jac_tutajzwierze_data_pl, dzięki :-)

[ Dodano: Sob 04 Gru, 2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez maku
    Ciekawa inicjatywa.

Tylko że: „im nas więcej tym większa siła i mniej czasu dla każdego chętnego skożytać”
    Ale to spojrzenie pesymistyczne. Warszawa jest dla mnie jednak ciut daleko i może przez to tak myślę. W każdym razie życzę powodzenia. Myślę że to było by tak zwane „coś” gdyby udało się „coś” takiego zrealizować tak od podstaw.

Życzę powodzenia i pozdrawiam.
    Chcialbym zeby glownym problemem bylo: 'kto kiedy beedzie korzystał' :-) Narazie jak widze jest nas dwoch i tojest chyba glowny problem...na tym etapie

Pzdr jak sie uda napewno poinformujemy i moze sie bedzie jakies spotkania canonierow tam robic... pozyjemy zobaczymy

[ Dodano: Sob 04 Gru, 2004 ]
    Jestem chętny, i tak miałem zamiar kupić trochę oświetlenia
    a co wybrales na poczatek :-)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ze studiem jak ze wszystkim... wszystko jest pieknie, do czas gdy nie zaczyna sie "rozchodzic" o pieniadze ;-) z doswiadczenia powiem tak - nie warto zakladac zadnych spolek.. bo wiecie co na ten temat sadza "jaskolki" ;-)

jesli zbierzecie sie w 2-3osoby, macie szanse cos zorganizowac... ale wieksza grupa zrodzi tylko i wylacznie konflikty... takie zycie niestety

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    ze studiem jak ze wszystkim... wszystko jest pieknie, do czas gdy nie zaczyna sie "rozchodzic" o pieniadze ;-) z doswiadczenia powiem tak - nie warto zakladac zadnych spolek.. bo wiecie co na ten temat sadza "jaskolki" ;-)

jesli zbierzecie sie w 2-3osoby, macie szanse cos zorganizowac... ale wieksza grupa zrodzi tylko i wylacznie konflikty... takie zycie niestety
    To lepiej podejść do sprawy komercyjnie:
    normalnie założyć firmę, zrobić studio, ogłosić się, jak będą chętni na wynajem (np. Vitez), to wszystko w pożądku. Jak ktoś z współwłaścicieli będzie cykał to też płaci, może promocyjnie, (no nie całkowicie, bo jego wpłata to trochę jego zysk...)

Ja osobiście wolał bym zebrać się do kupy, kupić minilaba i zrobić to samo. klienci z netu, z ulicy.... Sprzęt na siebie zarobi a na własne potrzeby jak się patrzy
    już 10D
    + stary Canon 500N
    trochę innych dodatków i kilka zabytków (Ami66, Kijew 19...)

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów