Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: 70-300 APO DG Sigmy vs. 75-300 USM III Canona

Mieszany widok

michalmx3
    Guest

Domyślnie 70-300 APO DG Sigmy vs. 75-300 USM III Canona

Witam,
    Na początek się przywitam. - Michał z Krakowa (EOS 350D + Kit)
    Istotą mojego postu/pytania jest kwestia różnic między tymi obiektywami...
    O tym już na tym forum powiedziano pewnie "wszystko". Chcę kupić któryś z tych obiektywów. Większość wątków i odpowiedzi w nich dotyczyła różnic, wad i zalet każdego z nich. A ja mam pytanie.
    Czy w świetle ich ceny i co za tym jakości, te wady, które są często przytaczane mają jakiekolwiek uzasadnienie? Czy aż tak "wiele" trzeba oczekiwać od obiektywu za te pieniądze (do 1000 PLN)?

Pozdrawiam,

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cześć Michał.

Mogę powiedzieć coś o Sigmie, bo mam z nią pewne doświadczenia. Po roku użytkowania, w różnych zastosowaniach (tele, makro) powiem, że na pewno jest warta swojej ceny. Oczywiście przegrywa porównanie z elkami ale to oczywiste z uwagi na różnicę cen.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Zablokowany

Domyślnie

Powiedzmy, że sigma może być. Na długim końcu ciemna i bardzo nieostra. Nie pozbywam się, bo nie mam teraz środków by dolożyć do L, więc nie ma się co podniecać.

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

Hmmm Ale zajechałeś himi

To znaczy, ze jak nie masz eLki to nie możesz robić zdjęć ? Powiem Ci, że kitem co masz możesz zrobić naprawdę fajne zdjęcia!

Co do problemu kolegi to ja mieszkam niedaleko krakowa Właśnie wczoraj kupiłem sobię sigmę APO. I powiem że mnie osobiście się podoba to co ona robi (jakośc zdjęć )

Jak chcesz to idź do fotopanoramy (sławkowska 12) wczoraj doszładostawa 20 sigm APO Więc masz w czym wybierać.

Byłem też na studenckiej i myslałem nad zakupem UMS III i powiem że szkło odpoczątku nie chłotak jak mi się by to pdobało!
    Więc jak chodzi o moje zdanie to sigma

michalmx3
    Guest

Question

Cytat Zamieszczone przez Zakk Wylde Zobacz posta
    co do problemu kolegi to ja mieszkam niedaleko krakowa Właśnie wczoraj kupiłem sobię sigmę APO. I powiem że mnie osobiście się podoba to co ona robi (jakośc zdjęć )

Jak chcesz to idź do fotopanoramy (sławkowska 12) wczoraj doszładostawa 20 sigm APO Więc masz w czym wybierać.
    Słyszałem o tym punkcie. Co prawda nie są najtańsi w Krakowie, ale czasem warto dołożyć kilka złotych dla pewności, że kupujesz od dobrego dostawcy.
    Pytanie, czy dadzę "przymierzyć" (to pytanie w związku z "wyborem")

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalmx3 Zobacz posta
    Słyszałem o tym punkcie. Co prawda nie są najtańsi w Krakowie, ale czasem warto dołożyć kilka złotych dla pewności, że kupujesz od dobrego dostawcy.
    Pytanie, czy dadzę "przymierzyć" (to pytanie w związku z "wyborem")
    ja sie do nich przywiązałem i zawsze jak z panią pogadasz to i z ceny cos zrzuci:razz:

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Canon ma tutaj tylko jedną przewagę. Nazywa się USM. Wygrywa szybkością i precyzją AF. Reszta zalet należy do Sigmy. Na pewno ma lepszą jakość optyczną. Trzeba tylko wybrać egzemplarz który ostrzy w punkt i pozostanie tylko robić świetne zdjęcia.
    FOTOINKWIZYTOR

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

ja nie mam powodow do narzekan na sigme.
    podobno wolna - moze i tak, ale jak juz ustawi af w dobre miejsce, to pozniej sledzi calkiem dobrze.
    na 300mm tez nie narzekam az tak (moze male wymagania :P), ale ostatnio testowalem ja na sportach wodnych - ciaganie narciarza, kolka za motorowka. fotki robilem z brzegu - czesc na 300mm przy takim sobie oswietleniu, bo pochmurno bylo - efekt dla mnie w zupelni wystarczajacy. wkleil bym fotki, ale mam jakies problemy z serwerem, a poniewaz wyjezdzam jutro, to srednio mam tez czas sie tym zjamowac :P

ogolnie sigme moge z czystym sumieniem polecic
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    na 300mm tez nie narzekam az tak (moze male wymagania :P), ale ostatnio testowalem ja na sportach wodnych - ciaganie narciarza, kolka za motorowka
    Ta sigma ma to do siebie, że musisz robić zdjęcia na Av a nie na P.
    Co ci daje P - to takie dowartościowanie się amatora, który nie chce pokazać, że zdjęcia robi na Auto - bez urazy oczywiście.
    Ustawiasz f/8 i wtedy jak tylko trafisz z AF, to masz dobre zdjęcie - wymaga to oczywiście dobrego światła.
    Zrób kilka zdjęć z różnymi nastawami tego samego elementu a zobaczysz różnicę.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

michalmx3
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ta sigma ma to do siebie, że musisz robić zdjęcia na Av a nie na P.
    No nie wiem czy to dobrze, ale większość moich zdjęć robię właśnie na tym nastawie...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów