Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: 70-300 APO DG Sigmy vs. 75-300 USM III Canona

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalmx3 Zobacz posta
    Jedyne co mnie "hamuje" przed zakupem Sigmy jest jej wolny AF. Tylko pytanie co to znaczy, że jest wolny - mówię o praktyce. Na ile jest wolny? Czy da się to jakoś odnieść do AF kitowego obiektywu?
    Co do prędkości, to zależy do czego go chcesz używać. Do makro jest wystarczający - tu nigdzie ci się nie spieszy, w sportach samochodowych już gorzej - choć sam fotografuję na rajdach i z tej sigmy wychodzą całkiem przyzwoite zdjęcia.

Nie da się tej sigmy porównać do KITa. KIT pierścieniem ostrości robi max. 1/4 obrotu a sigma dużo więcej, więc będzie wolniejsza.

Mam ten obiektyw od roku więc już mogę coś o nim powiedzieć.
    Praktyczny zakres ogniskowych to 70-200, powyżej 200 jest już mydło.
    Ostre zdjęcia robi od f/5.6 do f/11 a najostrzejszy jest przy f/8.

Jeżeli miałbym wybierać pomiędzy sigmą i canonem wybrałbym sigmę.
    Co z tego, że masz USM i łapiesz szybko ostrość jak zdjęcie jest po prostu kiepskie. Sigma optycznie bije canona.

Do 1000 PLN nie kupisz lepszego obiektywu w tym zakresie.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    na 300mm tez nie narzekam az tak (moze male wymagania :P), ale ostatnio testowalem ja na sportach wodnych - ciaganie narciarza, kolka za motorowka
    Ta sigma ma to do siebie, że musisz robić zdjęcia na Av a nie na P.
    Co ci daje P - to takie dowartościowanie się amatora, który nie chce pokazać, że zdjęcia robi na Auto - bez urazy oczywiście.
    Ustawiasz f/8 i wtedy jak tylko trafisz z AF, to masz dobre zdjęcie - wymaga to oczywiście dobrego światła.
    Zrób kilka zdjęć z różnymi nastawami tego samego elementu a zobaczysz różnicę.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

michalmx3
    Guest

Domyślnie

hahah
    dobre...to się nazywa onomatopeja
    Dobre jest to, że jak kolega Zakk wpsomniał będzie można "wypróbować".
    Czy ktoś wie, jak w miarę szybko i bez denerwowania Pani, można taki obiektyw sprawdzić? Na co zwrócić uwagę?

michalmx3
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ta sigma ma to do siebie, że musisz robić zdjęcia na Av a nie na P.
    No nie wiem czy to dobrze, ale większość moich zdjęć robię właśnie na tym nastawie...

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

Musisz zobaczyc czy ostrzy Ci w tym punkcie gdzie ustawiłeś czy rogi (brzegi) są ostre czy nie. Ja tak zrobiłem i było ok.

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Jedyne co mnie "hamuje" przed zakupem Sigmy jest jej wolny AF. Tylko pytanie co to znaczy, że jest wolny
    "Bawię się" tym obiektywem od ponad roku. Wszystko zależy co chcesz fotografować. Ja akurat nie odczuwam, że jest specjalnie wolny. Co do mydłą powyżej 200 - też jest różnie. Na pewno na odcinku powyżej 200 mm ma gorsze parametry, ale żeby od razu mydło...
    Poczytaj np. ->Tutaj<- oraz ->Tutaj<-testów tego obiektywu.
    Ja z czystym sumieniem mogę go polecić :smile:
    Poza tym, kilka wątków niżej masz kolejne wypowiedzi na ten temat: LINK

M@riusz
    Ostatnio edytowane przez M@riusz ; 20-09-2006 o 18:01
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

No nie wiem czy to dobrze, ale większość moich zdjęć robię właśnie na tym nastawie...
    Dopóki masz tylko KITa to normalny odruch - f/8.

michalmx3
    Guest

Domyślnie

no i kupiłem...Sigmę, w fotopanoramie. Przymierzyłem, sprawdziłem, kupiłem. Cena ok, obsługa spox. Rzeczywiście:
    1. powyżej 200, nie jest zbyt "kolorowo" (na głębsze refleksje przyjdzie czas później);
    2. jest głośna i stosunkowo owlna, choć zmienia się w szybszą i trafniejszą gdy jest jasno - no ale to normalny odruch.
    3. Ładnie się prezentuje, ma futerał i osłonę przeciwsłoneczną

Wszystkim dzięki za pomoc i pozdrawiam, jednocześnie polecając sklep Fotopanorama w Krakowie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A dla Twojej informacji - dzisiaj sprawdziłem, jest porównywalna na 300/f10 z 300mm tamrona 200-500, który jest uznawany za bardzo dobre szkło

michalmx3
    Guest

Domyślnie

no to pocieszające...
    Dziś rano robiłem krótki "test". Nie wytrzymałem i przez okno kilka fotek strzeliłem - jak dziecko
    A tak poza wszystkim byłem zaskoczony zawartością pudełka. Futerał (raczej mi się nie przyda) i osłonka przeciwsłoneczna (a to już miła niespodzianka, bo wcześniej o tym nie słyszałem).
    Ostatnio edytowane przez michalmx3 ; 21-09-2006 o 14:03

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów