Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: różowy sufit ratunku!!!

rednose
    Guest

Unhappy różowy sufit ratunku!!!

Robiłem zdjęcia i odbijałem światło od sufitu niestety różowego :sad: pliki mam w rawie wiec może cos sie da jeszcze zrobić ale jak? na które suwaki zwrócić uwagę albo może jakoś kanały RGB w trakcie obróbki, proszę podajcie najlepsze sposoby albo programy żeby zdjęcia wyszłyb naturalnie tylko nie b&w bo to juz wiem. Osobiście używam ARC z photoshopa

Domyślnie

witam w ARC możesz spróbować ustawić balans bieli na AUTO
    może być dobrze, jek nie to robisz korekcję dwoma suwakami
    na początku to może się wydawać trudne ale z czasem stanie się całkiem proste
    suwak temperature w prawo mniej niebieskiego więcej żółtego, w lewo na odwrót
    suwak tint w prawo więcej amarantu mniej zielonego w lewo na odwrót
    jak nie będziesz zadowolony z efektu mozesz zdjąć kolory za pomocą rozmytego lassa i suwaków selectiwe colors w image adjustments

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rednose Zobacz posta
    Robiłem zdjęcia i odbijałem światło od sufitu niestety różowego :sad: pliki mam w rawie wiec może cos sie da jeszcze zrobić ale jak? na które suwaki zwrócić uwagę albo może jakoś kanały RGB w trakcie obróbki, proszę podajcie najlepsze sposoby albo programy żeby zdjęcia wyszłyb naturalnie tylko nie b&w bo to juz wiem. Osobiście używam ARC z photoshopa

Samą temperaturą barwową i tintem tego nie skorygujesz. Nie da się. Masz zapewne zafarb a nie błędne ustawienie Kelvinów i Tintu. Pomoże trochę ale sprawy nie rozwiąże.

W zakładce Calibrate masz suwaki od R G B (Hue i Saturation). Na kole barwnym różowy leży "po drugiej stronie" od zieleni. Spróbuj dodać troszke zielonego - dodaj saturacji. MOżna ciut zmniejszyć nasycenie czerwieni. Trudno powiedziec ile bo to zależy jaki był ten róż. Pozostałe suwaki też można używać - niczego nie zepsujesz.

Dlatego wolę Capture One albo DPP - tam jest color balance correction w postaci koła barw

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

ja bym to zrobil inaczej - wywolajh RAW normalnie (czyli bez prob usuniecia dominanty) i pozniej w PS opcja adjustments>match color i wybierz opcje neutrlize, a jak bedzie za mocno to masz suwak fade(zanik)

Uprawnienia umieszczania postów