Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 102

Wątek: Grip BG-E2 do 20D

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=11024387

W skrócie: grip przekłamuje odczyt stanu baterii i w efekcie mozna zrobić tylko 50-100 zdjęć. gietrzy/filip71 - co Wy na to?
    Jeśli chodzi o mnie to bez problemu wystrzelam 1,5 Gb w RAW. Wiesz tak dokładnie to nie mogę Ci powiedzieć "75 zdjęć" i padł. Nie liczę :wink: Faktem jest, że dwie karty poszły (1.0, 0.5 Gb) i bateria nadal ładuje.

Poza tym nigdy grip mi nie odciął zasilania sam z siebie. Ostatnio dla sportu zacząłem odkręcać śrubę by to sprawdzić. Wystarczył jeden obrót śruby by pojawił się err99 i zwis aparatu. Powtarzam zrobiłem to umyślnie. Jedyne na co narzekam to to, że się ten grip rusza jak ... no i plastik fantastik

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Możesz się trochę zdziwić.. to nie chodzi do końca o pojemność, ale również o sposób pracy akku
    zdaję sobie z tego sprawę zdam relacje jak przetestuje... w razie czego paluszki kupuje sie w kazdym kiosku a BP-511 nie :-) i to jeszcze naładowane

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Możesz się trochę zdziwić.. to nie chodzi do końca o pojemność, ale również o sposób pracy akku. Poszukaj na pl.rec.foto.cyfrowa postów Marka Lewandowskiego p.t. "wykład gościnny".
    Czekam na post Viteza o teoretykach :P
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Możesz się trochę zdziwić.. to nie chodzi do końca o pojemność, ale również o sposób pracy akku. Poszukaj na pl.rec.foto.cyfrowa postów Marka Lewandowskiego p.t. "wykład gościnny".
    Jaki 'sposób pracy'? O czym Ty mówisz?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Jaki 'sposób pracy'? O czym Ty mówisz?
    Hmm, tu wkraczam trochę na grząski dla siebie grunt ;-) Ale w skrócie chodziło o to, że aparat pobiera prąd nie "ciągle", ale bardziej "impulsowo", w momencie zwolnienia migawki. I że zwykłe ogniwa tego nie lubią.

Ale w sumie to mogło mi się popieprzyć.. jeżeli ktoś potrafi to konkretnie naprostować, to chętnie przyjmę krytykę

Miasto
    Białystok

Domyślnie

O ile zrozumiałem to tu chodzi tylko i wyłącznie o opór wewnętrzny aku.

[ Dodano: 08-12-04, 14:46 ]
    http://groups.google.pl/groups?hl=pl...40news.onet.pl
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ale w skrócie chodziło o to, że aparat pobiera prąd nie "ciągle", ale bardziej "impulsowo", w momencie zwolnienia migawki. I że zwykłe ogniwa tego nie lubią.
    Tu IMHO lubienie' nie ma nic do rzeczy :wink:
    Generalnie to każde ogniwo oprócz napięcia charakteryzuje pojemność oraz prąd zwarcia. Prąd zwarcia najczęściej rośnie wraz z pojemnością, ale wcale nie jest z nią tożsamy. Tzn., że są i ogniwa o dużych pojemnościach, ale małych prądach zwarcia (np. ogniwa w UPS'ach), oraz odwrotnie - o małych pojemnościach oraz dużych prądach zwarciowych (np. aku do samochodów z silnikami diesla). Jak łatwo zgadnąć, silniki wysokoprężne potrzebują najwidoczniej większego momentu rozruchowego.
    Oczywiście, że w aparacie foto prąd pobierany jest bardziej impulsowo niż w sposób ciągły. Jednak IMHO te 'piki' prądu są tak znikome, że taki aku niczym nie różni się od akumulatora z telefonu komórkowego.
    Takie jest moje zdanie.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Oj, chyba już kojarzę. W tym poście (i w innych, nieco dłuższych) chodziło najpierw o to, dlaczego "się nie da na zwykłych bateriach", a potem "dlaczego NiMh jest lepsze od LiIo"

Czyli w takim razie odszczekuję. Na dobrych akumulatorkach paluszkach to ma szansę działac dobrze

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Czyli w takim razie odszczekuję. Na dobrych akumulatorkach paluszkach to ma szansę działac dobrze
    empirycznie, panowie empirycznie :-) kazda teorie mozna obalic ale to juz NTG :-)

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jac, to bardzo odważne twierdzenie, ale niestety nieprawdziwe. Jest wiele teoryj w matematyce nieweryfikowalnych. Również wiele teoryj współczesnej fizyki jest nie do sprawdzenia doświadczalnego (zwłaszcza bezpośrednio). Jeśli dobrze pamiętam, to tak jest nawet z istnieniem kwarków.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów