Eee, nie będę mówić któreMnie też sie światło podoba
I z kadrami u mnie coraz lepiej, a kiedyś nie patrzyłam zbyt twórczo i wybiórczo przez wizjer
Dziekuje za opinię, cieszę się, ze zdjęcia się spodobały
![]()
Eee, nie będę mówić któreMnie też sie światło podoba
I z kadrami u mnie coraz lepiej, a kiedyś nie patrzyłam zbyt twórczo i wybiórczo przez wizjer
Dziekuje za opinię, cieszę się, ze zdjęcia się spodobały
![]()
Canon G3 & Nikon D70
Bardzo mi się podobają te portrety ale mam pytanko.
Czy oczy tej modelki poddawałaś późniejszemu, większemu wyostrzeniu w PS i/lub zmiękczałaś resztę twarzy, czy też może makijaż podkreślił wyraźniej linie oczu? A może wszystko razem?
Strasznie mała głębia ostrościZamieszczone przez alahari
Nie mówię już o ramionach, ale te włosy znajdujące się 5 cm głębiej w stosunku do oczu też powinny być ostre!
WitajZamieszczone przez Jurek Plieth
Przepraszam, że dopiero teraz, myślałam, że zaznaczyłam opcję powiadomień na maila o nowej odpowiedzi w wątku :-/
W końcu nie wiem czy to wada czy nie - ta mała GO. Byla zamierzonaW PS podniosłam kontrast, usunełam kilka krostek i "woreczki" pod oczami (i ociupinkę, ale tak naprawdę nieznacznie przejechałam policzki NI, aby wyrównała się cera, ale to nie wpłynęło na ostrość raczej). Nieostrość czy miękkość jest już kwestią obiektywu i przysłony. Obiektyw Nikkor 85/1.8 a użyta przysłona 2.8. Dość bliska odległość, oryginał zdjęcia ma jedynie więcej ramion
![]()
Canon G3 & Nikon D70
Wszystko zależy od specyfiki portretu. Ten wydaje mi się "klasyczny" bez żadnych negatywnych podtekstów, więc głębia powinna moim zdaniem być stosowna.Zamieszczone przez alahari
No i nadal nie wiem - stosowna czyli wieksza? Mnie się taka podobaZamieszczone przez Jurek Plieth
To dla niej kupiłam lustrzanke, o! ;P Ale dziękuję za opinię i cieszę się, że choć trochę się podoba
![]()
Canon G3 & Nikon D70
Tak uważam, że w tym typie portretu większa.Zamieszczone przez alahari
Z innej beczki. Naświetliłaś ten portret idealnie, i dobrze :grin: Jak wiesz oczywiście, są portrety "wychodzące" z głębokiego cienia - część czaszki jest kompletnie czarna; taka jest specyfika tego typu portretowania i zarzut złego naświetlenia byłby chybiony.
Jeszcze raz wyrażę swoje zdanie - uważam, że w tym typie portretu jak u Ciebie GO powinna sięgać niemal do tła; tylko ono ma prawo być rozmyte.
Co innego w tym przypadku jak poniżej - przepraszam, że pozwoliłem sobie wykadrować bez Twojego pozwolenia.
Teraz mi ta głębia nie przeszkadza, ale zdjęcie ma IMHO wyraźnie inny charakter. Gdyby jeszcze nie było tych fragmentów dłoni...![]()
Jak Ci się takie podoba? Mnie chyba nawet bardziej.
Ostatnio edytowane przez Jurek Plieth ; 03-09-2005 o 22:55
Ja bym wykadrowała tak, aby te dłonie było jednak widać (wiecej dołu)Musisz wziaść pod uwage jeszcze jedna rzecz - "modelka" ma dość wydatny nosek. Myślę, że ta nieostrość korzystnie na ten fakt wplywa - nosek nie jest wyraxny, a w oczy rzucają się głownie oczy
![]()
Canon G3 & Nikon D70
Ładna modelka i ładne zdjęcia.Zamieszczone przez alahari