Stoję przed zakupem lustrzanki, zdecydowałam się na Canona. I wybór jest między 30D a 400D. Poradzcie proszę co wybrać. Trochę już fotografuję ale cyfrę kompletuję od zera. Ważniejsze i tak będą szkła. Z góry dziękuję za doradzenie.
Stoję przed zakupem lustrzanki, zdecydowałam się na Canona. I wybór jest między 30D a 400D. Poradzcie proszę co wybrać. Trochę już fotografuję ale cyfrę kompletuję od zera. Ważniejsze i tak będą szkła. Z góry dziękuję za doradzenie.
Po pierwsze witamy na forum:smile:
Po drugie propnuję użyć opcji "szukaj" i przeszukać forumowe archiwum. W ostatnim okresi było sporo wątków dotyczących obydwóch modeli i podobne dylematy były już roztrząsane![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
jezeli roznica w cenie nie ma dla Ciebie znaczenia to wybor jest prosty - 30d...
A jakim analogiem fotografowałaś? Pytanie jest o tyle istotne, że jeśli był to w miarę duży aparat (np rozmiarów Eosa 50 lub 30) to rozmiar i ergonomia 400D mogą lekko zszokować
I odwrotnie, jeśli robiłaś kompaktami lub jakąs małą lustrzanką 30D może się okazać... za ciężkie.
poza tym potwierdzam to co napisał Rpoto: lepiej gorsze body i lepsze szkło niż odwrotnie. Oczywiście najlepiej lepsze body i lepsze szkło![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
nieodzowna może się już okazać cyfrowa obróbka sformułowań typu "lepsze gorsze body i gorsze lepsze szkło niż gorsze lepsze body i lepsze gorsze szkło", prawda???
ale aparat cyfrowy, nawet 400D zmieści to wszystko w buforze i nie będzie "szumów"
pozdrawiam
a od siebie - również stawiam na 400D - obiektywy Ci zostaną, a body być może kiedyś zechcesz zmienić, a jeśli będzie to na przykład za dwa lata, ten aparat zostanie Ci jako tzw. backup, a szkła - voila! już są!
(bierzemy cały czas pod uwagę, że to ma być pierwszy aparat cyfrowy...)
Ostatnio edytowane przez kydrys ; 19-09-2006 o 16:38
Jeżeli mam rozpatrzyć problem jak w tytule to zdecydowanie 30D. Miałem ostatnio tego 400D w łapkach, wzudził tylko mój uśmiech politowania. Zresztą nie tylko mój... Starzy canonierzy się z niego nabijają, ale ludziska i tak to kupią bo Canon wypromuje to że matryca większa i to że się "czyści"... reklama dzwignią handlu moi drodzy.
FOTOINKWIZYTOR
Stawiam zawsze na dobre szkła, możesz zacząć od 400D a potem zmienić na lepsze body. 30D jest bardzo solidne ale 400D kusi wieloma parametrami i możliwościami.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.