Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Wątek: 30D vs. 400D

Mieszany widok

balbina
    Guest

Domyślnie 30D vs. 400D

Stoję przed zakupem lustrzanki, zdecydowałam się na Canona. I wybór jest między 30D a 400D. Poradzcie proszę co wybrać. Trochę już fotografuję ale cyfrę kompletuję od zera. Ważniejsze i tak będą szkła. Z góry dziękuję za doradzenie.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Po pierwsze witamy na forum:smile:

Po drugie propnuję użyć opcji "szukaj" i przeszukać forumowe archiwum. W ostatnim okresi było sporo wątków dotyczących obydwóch modeli i podobne dylematy były już roztrząsane
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

jezeli roznica w cenie nie ma dla Ciebie znaczenia to wybor jest prosty - 30d...

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez balbina Zobacz posta
    Stoję przed zakupem lustrzanki, zdecydowałam się na Canona. I wybór jest między 30D a 400D. Poradzcie proszę co wybrać. Trochę już fotografuję ale cyfrę kompletuję od zera. Ważniejsze i tak będą szkła. Z góry dziękuję za doradzenie.
    ODP.
    Jak nie chce Ci się szukać to:
    400D i masz jeszcze na dobre szkło:
    17-40 lub 70-200, lub tańsze to nawet do 300mm.
    W/G mnie TAK. To pozwoli szukać swojego ulubionego zakresu ogniskowych, lub stwierdzić jego brak.
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A jakim analogiem fotografowałaś? Pytanie jest o tyle istotne, że jeśli był to w miarę duży aparat (np rozmiarów Eosa 50 lub 30) to rozmiar i ergonomia 400D mogą lekko zszokować

I odwrotnie, jeśli robiłaś kompaktami lub jakąs małą lustrzanką 30D może się okazać... za ciężkie.

poza tym potwierdzam to co napisał Rpoto: lepiej gorsze body i lepsze szkło niż odwrotnie. Oczywiście najlepiej lepsze body i lepsze szkło

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez balbina Zobacz posta
    Tzn. dobrze by jeszcze było jakbyś określiła budżet jaki chcesz na to wejście przeznaczyć. Bo jeśli jest bardzo ograniczony to zdecydowanie 400D i szkła. Tak czy tak dobrze by było wziąć oba do ręki i sprawdzić.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    obecnie Hatyai, Tajlandia

Domyślnie :)

nieodzowna może się już okazać cyfrowa obróbka sformułowań typu "lepsze gorsze body i gorsze lepsze szkło niż gorsze lepsze body i lepsze gorsze szkło", prawda??? ale aparat cyfrowy, nawet 400D zmieści to wszystko w buforze i nie będzie "szumów" pozdrawiam

a od siebie - również stawiam na 400D - obiektywy Ci zostaną, a body być może kiedyś zechcesz zmienić, a jeśli będzie to na przykład za dwa lata, ten aparat zostanie Ci jako tzw. backup, a szkła - voila! już są!
    (bierzemy cały czas pod uwagę, że to ma być pierwszy aparat cyfrowy...)
    Ostatnio edytowane przez kydrys ; 19-09-2006 o 16:38

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeżeli mam rozpatrzyć problem jak w tytule to zdecydowanie 30D. Miałem ostatnio tego 400D w łapkach, wzudził tylko mój uśmiech politowania. Zresztą nie tylko mój... Starzy canonierzy się z niego nabijają, ale ludziska i tak to kupią bo Canon wypromuje to że matryca większa i to że się "czyści"... reklama dzwignią handlu moi drodzy.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Stawiam zawsze na dobre szkła, możesz zacząć od 400D a potem zmienić na lepsze body. 30D jest bardzo solidne ale 400D kusi wieloma parametrami i możliwościami.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    30D jest bardzo solidne ale 400D kusi wieloma parametrami i możliwościami.
    A podasz jakis przyklad czym 400D kusi w porownaniu do 30D? To znaczy jakich parametrow/cech brakuje w 30D w porownaniu do 400D ?

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów