Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 79

Wątek: 30D vs. 400D

Dopiero zaczyna Awatar maciegg
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

W moim przypadku na wyborze 30D zaważyło kilka rzeczy

- spot - używam i jest ważny - ma go byle Nikon - sam wypróbowałem na Coolpixie 7900 i jest to świetne narzędzie

- bateria - przy 400D do dłuższego focenia (w jeszcze zimą) z czasem stwierdzisz, że potrzebujesz gripa, który ileś tam kosztuje. wg informacji podawanych na stronach canona - bateria w 400D wystarcza na krócej niż w 350D - pewnie przez telewizor

- UWAGA GENERALNA - puszki nie kupujesz na jeden rok - powinna wystarczyć na długo, tym bardziej, że guzik za nią dostaniesz przy sprzedaży za dwa czy trzy lata. Pewnie za jakiś czas będziesz chciał przejść o dwa piętra wyżej - czyli 5D czy cóś takiego( bo z 400D na 30D to trochę bez sensu). Pytanie kiedy na to uzbierasz.
    - jw. + - migawka w 30D jest dwa razy trwalsza o obudowie nie wspominając

- ISO 3200 i migawka 1/8000 sek. - OK. teraz nie używam - ale jak za miesiąc albo rok będę miał taki projekt - jest ta możliwość

Po zakupie doszło jeszcze kilka rzeczy dot. ergonomii
    - dolne kółko - fantastyczne - szczególnie przy manualu - górnym ustawiasz przysłonę, dolnym czas
    - górny wyświetlacz

kilka jeszcze innych rzeczy - ale to pierdoły

odkurzacz to chyba niestety ściema - odsyłam do testu - link gdzieś na CB
    Oczywiście mówimy o samej puszce - bez kita.

Też długo się zastanawiałem, ale jak już to już.

Mój był z USA - więc aż tak nie bolało:grin:
    więc zamówiłem z dodatkowym szkłem - i już zabolało
    Ostatnio edytowane przez maciegg ; 27-05-2007 o 22:14
    Canon

Piłaś
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KWS Zobacz posta
    Cześć Pi ;]
    I prawde mówiąc... Nie wiem co bym wybrał, bo jednak za różnicę w cenie można kupić eleganckie szkiełko o ekwiwalencie kita... W końcu body zawsze można sprzedać, a mając już zaplecze obiektywów- dołożyć poźniej i się delektować dobrym body i dobrymi szkłami

Pozdrawiam
    Cześć Kwiatek Miło Cię tu widzieć
    Powiem szczerze, im dłużej nad tym myślę to co raz mniej pewien jestem swojej teorii :/ . Ale pewnie znowu bym wybrał "lepszą puchę" dłużej pociągnę na niej a w końcu nie jestem aż taki fajny żeby zmienić body co dzień :P. Zdecydowanie kupował bym 30D. A jeszcze pytanie czy kupujesz w celach czysto hobbystycznych czy zawodowym, jeżeli zawodowym to bym wybrał lepsze i więcej szkiełek :P

KWS a ty co tak nagle zmieniłeś zdanie dot. swojej 350D ? Chyba ostatnio nie chciałeś zmieniać

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciegg Zobacz posta
    - UWAGA GENERALNA - puszki nie kupujesz na jeden rok - powinna wystarczyć na długo, tym bardziej, że guzik za nią dostaniesz przy sprzedaży za dwa czy trzy lata. Pewnie za jakiś czas będziesz chciał przejść o dwa piętra wyżej - czyli 5D czy cóś takiego( bo z 400D na 30D to trochę bez sensu). Pytanie kiedy na to uzbierasz.
    - jw. + - migawka w 30D jest dwa razy trwalsza o obudowie nie wspominając
    u mnie to zaważyło przede wszystkim
    łatwiej jest dozbierać trochę kasy i kupić szkło niż dozbierać trochę kasy i wymienić body

niedawno kupiłem puszkę z kitem miało być długo, długo nic, wyszło tak, że uzbierałem parę groszy - kupiłem tele teraz jeszcze trochę uzbierałem i szykuje się coś zamiast kita
    więc z planami bywa różnie

to oczywiście tylko moje podejście - jestem też w stanie zrozumieć tych którzy wybierają "gorsze" body z lepszym szkłem - ja podjąłem decyzję odwrotną i nie żałuję

Balbina tak naprawdę jak zrobisz tak będzie dobrze polecam więc pójść do sklepu "przymierzyć" się do obu puszek i coś wybrać, sama będziesz wiedziała najlepiej co Ci bardziej pasuje
    sama też wiesz czy dla Ciebie różnica w cenie jest duża, czy też mało istotna, a my tu oczywiście możemy dyskutować miesiącami i tak nie mając nawet w połowie tak dobrego punktu widzenia na sprawę jak Ty

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amholen Zobacz posta
    Balbina tak naprawdę jak zrobisz tak będzie dobrze polecam więc pójść do sklepu "przymierzyć" się do obu puszek i coś wybrać, sama będziesz wiedziała najlepiej co Ci bardziej pasuje
    sama też wiesz czy dla Ciebie różnica w cenie jest duża, czy też mało istotna, a my tu oczywiście możemy dyskutować miesiącami i tak nie mając nawet w połowie tak dobrego punktu widzenia na sprawę jak Ty
    Balbina to chyba dała sobie dawno "misia" z tym wątkiem - może nawet z Canonem patrząc po ilości jej postów (1).
    Zdecydowanie wolę opcję "tańszej" (nie znaczy gorszej) puszki i lepszych szkieł. Tym bardziej, że focę sobie, czyli amatorsko.
    Jeśli ktoś żyje z tego to oczywiści bez dwóch zdań jak najlepsza pucha bez kompromisów - taniej 30D, lepiej 5D, a najlepiej 1Ds.
    Oczywiście najważniejsze kryterium to kasa, kiedy jej dużo to nie ma znaczenia na jaki użytek tylko kupuje się co polecają "szefowie" TEJ kuchni
    Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 28-05-2007 o 10:22
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarooo Zobacz posta
    Balbina to chyba dała sobie dawno "misia" z tym wątkiem - może nawet z Canonem patrząc po ilości jej postów (1).
    Pewnie w tym względzie masz rację.

Natomiast co do zakupów.
    Gdybym ja miał wybierać dziś między 400-tką a 30-tką nie dysponując puszką to bez wahania bym brał ten drugi. Różnica w cenie to tak naprawdę "raptem" jakieś średnio szkło do kompletu. A łatwiej zmobilizować się do zakupu szkła niż do zmiany puszki. Nie wspominając o tym, iż kupowanie tylko na przeczekanie uważam za stosunkowo zły pomysł.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Teraz to i ja bym się zastanowił, ale dlatego, że różnica w cenie jest dużo mniejsza jak się dobrze trafi (ok. 800 - 1000 zł) tym bardziej, że dokupiłem grip, chociaż dla wygody pionowych kadrów do 30D też bym dokupił, więc koszt podobny.
    Ja kupowałem 400D w styczniu wtedy było 2.500 zł różnicy do 30D, a to już spora kasa na szkła, ale to sprawa kasy, a tak naprawdę mnie jako amatorowi nie potrzebne jest 5 kl./s czy pentapryzmat (chociaż nie powiem, do zabawy z manualnymi obiektywami... ale nie posiadam żadnych ), potrafię poradzić sobie bez spota, plastik fantastik mi nie przeszkadza - nie jest tak kiepski jak go "malują" niektórzy... hmmm co tam jeszcze, jakoś nic do głowy mi nie przychodzi... Aaaa może 30D faktycznie szumi mniej i ma użyteczne ISO 3200, ale czy to coś dla amatora zmienia?
    Możliwość podpięcia lampy studyjnej... no może bym wykorzystał (jednak tylko "może"), a mieć bo mieć - podkreślam - za dużo większą kasę? - nie oszukujmy się nawet teraz 1.000 zł to też nie mała kasa.(np. 430EX)
    Naprawdę uważam, 30D za świetny sprzęt, ale nie za cenę szkieł i onanizmu sprzętowego, mówię bez złośliwości jako amator fotografii. 8)
    Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 28-05-2007 o 19:53
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    niż przyoszczędzać kupując przymaławy korpus z przetopionych dziecięcych nocników.
    nie wiedziałem, że są dzieci z tak małą dupą

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciegg Zobacz posta
    - UWAGA GENERALNA - puszki nie kupujesz na jeden rok - powinna wystarczyć na długo, tym bardziej, że guzik za nią dostaniesz przy sprzedaży za dwa czy trzy lata.
    He, he, a na ile? Myślisz, że producent zakłada ich długowieczność? Zresztą sam zauważyłeś, że inwestycja w puszkę nie ma sensu, bo po paru latach warta jest grosze.

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Jotes25 dokładnie nasza puszka za 2-3 lata to smieć i wg mnie lepiej ja sprzedac niż wymieniac migawke A dobre szkła zostaja na lata

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niedługo będą lustrzanki, które po roku lub dwóch same będą się poddawać recyclingowi Oficjalnie ze względów ekologicznych, a naprawdę? Cóż, wszyscy wiemy

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów