Jak mówie Body słabsze i wielka szklarnia najlepiej pod pełna klatke i w przyszłości 5D![]()
Jak mówie Body słabsze i wielka szklarnia najlepiej pod pełna klatke i w przyszłości 5D![]()
W moim przypadku na wyborze 30D zaważyło kilka rzeczy
- spot - używam i jest ważny - ma go byle Nikon - sam wypróbowałem na Coolpixie 7900i jest to świetne narzędzie
- bateria - przy 400D do dłuższego focenia (w jeszcze zimą) z czasem stwierdzisz, że potrzebujesz gripa, który ileś tam kosztuje. wg informacji podawanych na stronach canona - bateria w 400D wystarcza na krócej niż w 350D - pewnie przez telewizor
- UWAGA GENERALNA - puszki nie kupujesz na jeden rok - powinna wystarczyć na długo, tym bardziej, że guzik za nią dostaniesz przy sprzedaży za dwa czy trzy lata. Pewnie za jakiś czas będziesz chciał przejść o dwa piętra wyżej - czyli 5D czy cóś takiego( bo z 400D na 30D to trochę bez sensu). Pytanie kiedy na to uzbierasz.
- jw. + - migawka w 30D jest dwa razy trwalsza o obudowie nie wspominając
- ISO 3200 i migawka 1/8000 sek. - OK. teraz nie używam - ale jak za miesiąc albo rok będę miał taki projekt - jest ta możliwość
Po zakupie doszło jeszcze kilka rzeczy dot. ergonomii
- dolne kółko - fantastyczne - szczególnie przy manualu - górnym ustawiasz przysłonę, dolnym czas
- górny wyświetlacz
kilka jeszcze innych rzeczy - ale to pierdoły
odkurzacz to chyba niestety ściema - odsyłam do testu - link gdzieś na CB
Oczywiście mówimy o samej puszce - bez kita.
Też długo się zastanawiałem, ale jak już to już.
Mój był z USA - więc aż tak nie bolało:grin:
więc zamówiłem z dodatkowym szkłem - i już zabolało![]()
Ostatnio edytowane przez maciegg ; 27-05-2007 o 22:14
Canon
u mnie to zaważyło przede wszystkim
łatwiej jest dozbierać trochę kasy i kupić szkło niż dozbierać trochę kasy i wymienić body
niedawno kupiłem puszkę z kitem miało być długo, długo nic, wyszło tak, że uzbierałem parę groszy - kupiłem tele teraz jeszcze trochę uzbierałem i szykuje się coś zamiast kita
więc z planami bywa różnie
to oczywiście tylko moje podejście - jestem też w stanie zrozumieć tych którzy wybierają "gorsze" body z lepszym szkłem - ja podjąłem decyzję odwrotną i nie żałuję
Balbina tak naprawdę jak zrobisz tak będzie dobrze polecam więc pójść do sklepu "przymierzyć" się do obu puszek i coś wybrać, sama będziesz wiedziała najlepiej co Ci bardziej pasuje
sama też wiesz czy dla Ciebie różnica w cenie jest duża, czy też mało istotna, a my tu oczywiście możemy dyskutować miesiącamii tak nie mając nawet w połowie tak dobrego punktu widzenia na sprawę jak Ty
Balbina to chyba dała sobie dawno "misia" z tym wątkiem - może nawet z Canonem patrząc po ilości jej postów (1).
Zdecydowanie wolę opcję "tańszej" (nie znaczy gorszej) puszki i lepszych szkieł. Tym bardziej, że focę sobie, czyli amatorsko.
Jeśli ktoś żyje z tego to oczywiści bez dwóch zdań jak najlepsza pucha bez kompromisów - taniej 30D, lepiej 5D, a najlepiej 1Ds.![]()
Oczywiście najważniejsze kryterium to kasa, kiedy jej dużo to nie ma znaczenia na jaki użytek tylko kupuje się co polecają "szefowie" TEJ kuchni![]()
Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 28-05-2007 o 10:22
EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon
Pewnie w tym względzie masz rację.
Natomiast co do zakupów.
Gdybym ja miał wybierać dziś między 400-tką a 30-tką nie dysponując puszką to bez wahania bym brał ten drugi. Różnica w cenie to tak naprawdę "raptem" jakieś średnio szkło do kompletu. A łatwiej zmobilizować się do zakupu szkła niż do zmiany puszki. Nie wspominając o tym, iż kupowanie tylko na przeczekanie uważam za stosunkowo zły pomysł.
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
Teraz to i ja bym się zastanowił, ale dlatego, że różnica w cenie jest dużo mniejsza jak się dobrze trafi (ok. 800 - 1000 zł) tym bardziej, że dokupiłem grip, chociaż dla wygody pionowych kadrów do 30D też bym dokupił, więc koszt podobny.
Ja kupowałem 400D w styczniu wtedy było 2.500 zł różnicy do 30D, a to już spora kasa na szkła, ale to sprawa kasy, a tak naprawdę mnie jako amatorowi nie potrzebne jest 5 kl./s czy pentapryzmat (chociaż nie powiem, do zabawy z manualnymi obiektywami... ale nie posiadam żadnych), potrafię poradzić sobie bez spota, plastik fantastik mi nie przeszkadza - nie jest tak kiepski jak go "malują" niektórzy... hmmm co tam jeszcze, jakoś nic do głowy mi nie przychodzi... Aaaa może 30D faktycznie szumi mniej i ma użyteczne ISO 3200, ale czy to coś dla amatora zmienia?
Możliwość podpięcia lampy studyjnej... no może bym wykorzystał (jednak tylko "może"), a mieć bo mieć - podkreślam - za dużo większą kasę? - nie oszukujmy się nawet teraz 1.000 zł to też nie mała kasa.(np. 430EX)
Naprawdę uważam, 30D za świetny sprzęt, ale nie za cenę szkieł i onanizmu sprzętowego, mówię bez złośliwości jako amator fotografii. 8)
Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 28-05-2007 o 19:53
EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon
Jotes25 dokładnie nasza puszka za 2-3 lata to smieć i wg mnie lepiej ja sprzedac niż wymieniac migawkeA dobre szkła zostaja na lata
![]()
Niedługo będą lustrzanki, które po roku lub dwóch same będą się poddawać recyclingowiOficjalnie ze względów ekologicznych, a naprawdę? Cóż, wszyscy wiemy
![]()
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam