"łuska" jest po papierze jedwabistym
sprobuj w skanerze ustawic wyeliminowania rastra drukarskiego
ja ustawiam na dosc duze wartosci pow 200
co do rys to tylko klonowanie, duze powiekszenie i po kawalku zdjecia
tyle ze ja osobiscie do klonowania preferuje photo-painta corela
jakos dla mnie jest bardziej "ludzki" a moze za pozno zaczalem z ps
pobaw sie i pokaz efekty
350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona
Wbrew pozorom powinno łatwo pójść, ale bedzie to troche czasu trwało. Foto jest monochromatyczne, praktycznie bez detali. Oczywiscie nie licz na zaden automat, w gre wchodzi tylko reczna robota w Photoshopie. Klonowanie, blurowanie, czasami jakies zamalowanki pędzlem.
Najważniejsze to skan w duzej rodzielczości. Niepokoją mnie te łuski, bo to chyba faktura papieru i boję sie, że w trakcie retuszowania znikną. Chyba, żeby po wszystkim nałożyć na zdjecie taką fakture delikatnie - albo drukowac na takim papierze, jesli są.
Chwila zabawy w PS'ie (a i tak mi się przykładać nie chciało) :wink:
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
O fuj, ale mu brzydką plame na nodze zrobiłem z tej marynarki... no cóż... pierwszy raz się w takie rzeczy bawiłem![]()
No nienajgorzejMoże trochę przesadziłem, że się nie da. Zapomniałem, że już zostało niewiele takich rzeczy ;-)
No myśle że na plfoto to akurat mi wyszło :wink:
powiem jedno wszystko ok tylko faktóra tego zdjecia jest prze!@#$a. Te łuski doprowadzaja mnie do szału. Niestety moj scaner (jakis tanszy canon) ma tylko 300 dpi mozliwosci i wywala mi takie luski ze juz w orginale jest lepiej, oczywiscie pomijając plamy i rysy. To jedyne zdjecie mojego pradziadka z czasów 2 WS. 2 tygodnie juz mnie prosza zebym cos tu poratowal ale wiem jedno ze orginał i tak jest lepszy :-? .
Taki amam narazie efekt
siedze juz prawie 5 godzin nad tym foto i patrzcie jak napisalem faktura
![]()
I tak jestem pod wrażeniem.
Pozdrawiam
PrzemoC
Zrób i wywołaj na matowym papierze, może nie będzie to samo ale faktura będzie podobna chyba. Zresztą zależy co się komu podobaW sumie chodzi o odratowanie zdjęcia a nie zeby je zrobić takie samo
![]()