Ja też nie rozumiem. Dlaczego jaśniejszy obiektyw o podobnym przedziale ogniskowych nie może być alternatywą dla ciemniejszego, nawet jezeli tym ciemniejszym jest "L-ka"?Zamieszczone przez Roni
Ja też nie rozumiem. Dlaczego jaśniejszy obiektyw o podobnym przedziale ogniskowych nie może być alternatywą dla ciemniejszego, nawet jezeli tym ciemniejszym jest "L-ka"?Zamieszczone przez Roni
moze.. ale nie jest
Oops... ja chyba jestem slepyWidzialem co innego, a "czytalem" co innego
Qrcze... ale mi glupio
![]()
![]()
![]()
Sorry, mam chyba za niskie IQZamieszczone przez Czacha
czy możesz jaśniej?
To może być czy nie może? Jeżeli nie może to dlaczego? Pewnie jakościowo fotek nie będzie robił takich jak "zdrowa" L-ka ale może lepsze od walniętej "L-ki", o której pisał Szymański Adam?
O to felieton niedzielnego fotografa o tym obiektywie i opis obiektywu przez fotopolis.
http://www.fotopolis.pl/index.php?go...mp;nrarch=2421
http://www.fotopolis.pl/index.php?go...mp;nrarch=1578
Po przeczytaniu chyba trzeba poważnie się zastanowić, czy aby na pewno ten Tamron nie jest skuteczną alternatywa dla 17-40 :P Wielu powie pewnie, że nie...czar literki "L" działa :wink:Zamieszczone przez lackowa
W ciagu I polrocza 2005 16-35 powinien objechac w dol, jak stawiam, o jakies 300 USD. Jesli utrzyma sie porownywalny kurs USD, moze gra moze byc warta swieczki. Powinny tez zjechac ceny nowych obiektywow EF-S z IS, 699 USD za 17-85 to naprawde lekka przesada.Zamieszczone przez muflon
Bawilem sie nim chwile... a dokladniej jego Minoltowa wersja ale parametry wskazuja ze to ten Tamron ale uzyczony dla Minolty wlasnie. Podpiety byl do D7D .Zamieszczone przez p13ka
I... niezbyt pozytywne wrazenia - w porownaniu do Lki glosny i wolny tzn ogolnie nie jest wolny - jest znosny, ale odczuwalnie wolniejszy od 17-40 4L na 10D .
Do wrazen uzytkowych teraz trzeba by dorzucic zdjecia testowe i ma sie ogolny obraz. 2.8 kusi ale czy wystarczajaco dobrze kusi? Ja jednak nadal sklaniam sie do Lki :P ale nie dla literki L - a dlatego ze widzialem z niej zdjecia i mialem okazje sie nia pobawic sam i wiem co ten obiektyw daje.
absolut napisał:
Sigma 17-35 (ale nie DG tylko zwykly EX HSM Aspherical) nie jest zbyt dobrym szklem.
To juz napisalem w poprzednim poscie (choc w trybie przypuszczajacym). Wiesz, jak jest z ta nowa wersja tego szkla Question
nie mialem nowej sigmy nigdy podpietej. tylko stara i canonowska Lke. Ta druga przebija sigme we wszystkim od kontrastu poprzez ostrosc, szybkosc i czerwony pasek z przodu[/quote]
vitez.. czyzbys cofal zarzuty wobec mnie? kiedy zjechalem tego tamrona byles oburzony.. a teraz nagle.. ? ;-)