Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: mój eos5 do lamusa?

bodziewicz
    Guest

Domyślnie mój eos5 do lamusa?

Witam i proszę o poradę, czy odstawić do lamusa mojego eosa 5, zamieniając go na 5D? Mam zamiar całkiem zrezygnować z analogu, ale siła przyzwyczajenia nie pozwala jednoznacznie go odrzucić. Widzę, że masę zdjęć wykonuję jednak cyfrowo (szybkość kontroli tego co uchwyciłem, możliwość gromadzenia tysięcy zdjęć i łatwy do nich dostęp). Nie wiem co robić? Chciałbym lustro, ale już na długie lata, więc myślę o 5D, szkła mam co prawda kiepskie, ale pasowałyby do obydwu puszek, no i firma Canon, jakoś "zakochałem" się w niej kilkanaście lat temu i tak jest do dziś. Poradźcie, co kupić? wszystko jest w tym eosie 5D, co chciałbym, żeby było, tylko brak lampy pewnie odczuję. W mojej 5 tce jest, często z niej korzystałem i boję się, że będzie mi jej bardzo brakowało. Czy ktoś był w podobnej sytuacji jak ja? ten model jest naprawdę rewelacyjny, kusi jakością zdjęć, ale czy może jeszcze poczekać na jakiegoś następcę?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bodziewicz Zobacz posta
    Poradźcie, co kupić? (...)wszystko jest w tym eosie 5D, co chciałbym, żeby było, tylko brak lampy pewnie odczuję. W mojej 5 tce jest, często z niej korzystałem i boję się, że będzie mi jej bardzo brakowało.
    Kup 5D i lampe 430EX.
    A 5tke sobie zostaw, wloz do srodka ulubiony film, przypnij stalke z najczesciej uzywana ogniskowa i niech czeka na zbawienie .

Coś już napisał

Domyślnie

Witam i proszę o poradę, czy odstawić do lamusa mojego eosa 5, zamieniając go na 5D?
    Zależy ile zdjęć robisz i czy robisz duże powiększenia? Jak dużo i duże powiększenia to kup cyfrę, jeśli mało trzymaj się analoga. No ale jeśli masz duzo forsy to nie ma znaczenia, możesz nawet kupić i dwie cyfry.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie wiem jakie masz obiektywy ale może się okazać, że większość nie będzie się nadawła do pracy z 5D. Poczytaj forum. Ten aparat ma bardzo duże wymagania co do jakości szkieł.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

bodziewicz
    Guest

Domyślnie

Jeżeli chodzi o lampę to mam Metza 54MZ4, bardzo fajnie mi działa z eos5 i moją małą cyfrą (Olympus5060), poprzez adaptery oczywiście. Nie wiem co daje ETTL, zawsze robiłem w ATTL-u i jestem jakoś zadowolony. Nie wiem czy Metz będzie z 5D współpracował w ogóle, więc pozbywając się mojej 5tki chyba za dużo stracę. Muszę przyznać, że robię dosyć dużo zdjęć, lecz arsenał szkieł mam marny. Czeka mnie więc i tak zakup nowych, porządnych szkiełek i dlatego myślę co robić? Analog, wg mnie oczywiście jest rewelacyjny, miałem w rękach od kolegów różne maszynki, ale moja 5tka wydaje mi się naj. Dlatego myślę, że 5D to dobry zamiennik. Napewno analog jest niezbędny w torbie fotoamatora, ale myślałem, żeby zamiast niego kupić jakiegoś "bezbateryjnego" i prądożernego Nikona FM lub FM2. Proszę o radę jakie obiektywy będą współpracowały i z 5tką i 5D? Co muszą mieć w nazwie? Zamierzam coś kupić, jak oczywiście wezmę 5D, więc może wystarczy dobrać takie by grały z obiema puszkami? Mam obecnie Sigmę i Tamrona tele. Badziewie. Nic więcej nie piszę bo wstyd. Zdjęcia nie za ostre wychodzą, a jak pożyczyłem oryginałka Canona 50/1,4 to myślałem, że to nie z mojego aparatu zdjęcia. Mam skaner EpsonPerfection2400, skanuje bardzo ładnie klisze i zaraz widać efekty jakości obiektywu. Dużych powiększeń nie robię, max 20x30cm, ale w takich odbitkach uwielbiam ziarno. Krystaliczna czystość z cyfry nie bardzo podoba mi się, ale na komputerze natomiast wygląda to lepiej niż skan z błony. Poradźcie w kwestiach wyżej zaprezentowanych. Pozdr

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Metz 54MZ4 będzie działał z 5D o ile masz kostkę dedykacyjną w wersji M3 (kupowałem ostatnio na giełdzie w wawie, kostz 230zł). Ew. można aktualizować firmware starej. Bez aktualizacji lub kostki M3 lampa będzie działać tylko w manualu lub trybie A

Co do szkieł:

Stare Sigmy mogą nie działać z nowym aparatem, (err99 przy próbie przymknięcia przesłony), ale nie piszesz jaki dokładnie masz model więc nie wiadomo. Jednak nawet jeśli będzie działać, to skoro nie jesteś zadowolony z jej jakości na analogu to na 5D, mówiąc delikatnie, możesz być... bardziej niezadowolony, zwłaszcza przy oglądaniu zdjęć na monitorze. Zatem zakup szkieł chyba będzie koniecznością. Jeśli nie chcesz wydawać na nie majątku, proponuje EF 50/1,8 i jako spacerzooma Tamrona 28-75/2,8

Inna sprawa, że mając pieniądze na 5D i te szkła które przed chwilą wymieniłem, na Twoim miejscu zastanowiłbym się na wzięciem tańszej puszki (20D na przykład) i lepszej szklarni.

Chyba ze chcesz kupić porządne body, z matrycą FF i potem kompletować porządne szkła (czytaj: wydawać na nie majątek ). Też tak można.

Nie pozbywaj się analogowej 5. Ja miałem co prawda 50, ale żałuje ze sie jej pozbyłem.

bodziewicz
    Guest

Domyślnie

Wiesz, nie chciałem pisać o szkłach bo wstyd, że na takich jechałem tyle lat. Praktycznie jak kupowałem moją 5tkę, to odrazu wziąłem Sigme 100-300/4,5-6,7 DL oraz 28-105/3,8-5,6 UCIII. Takie wtedy mi polecono, a nie było możliwości w czym wybierać. Ostatnie 20lat bawiłem sie Practicą MTL3 ze zwykłym Pancolarem. Szkła potwornie ciemne, a ten zoom 28-105 dość wyraźnie daje nie wyraźne zdjęcia. Jest tak czy tak na straty. Myślałem o Canonie 30D, ale jak poczytałem posty, to jakoś zniechęciłem się. Jedynie aparat 5D wyzwolił we mnie jakieś dziwne uczucie chęci posiadania go. Nie zarabiam na fotografii, jestem tylko jej miłośnikiem i na sprzęt wydałbym ostatni grosz. Mam wszystko wypieszczone, prawie jak nowe. Stare tylko moralnie i dlatego żal mi się pozbywać czegokolwiek. Nie warto chyba szanować bo później trzeba wyrzucać nowe rzeczy. Z porównań widzę, że jakość zdjęć z 5D i 30D jest bardzo dobra, niektórzy oczywiście widzą przepaść, inni natomiast nie widzą żadnej różnicy. Może warto się zastanowić jeszcze raz. Jak możesz ukasz, podaj mi nazwy (oznaczenia) szkieł działających z jedną i drugą puszką (oczywiście pomiń 30D narazie). Rozejrzę się po aukcjach ile co kosztuje. Mówiąc szczerze to chyba wystarczą mi 50/1,4, jakiś zoom o zakresie podobnym do mojego (może 24-135? jak jest).Pozdr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...) Z porównań widzę, że jakość zdjęć z 5D i 30D jest bardzo dobra, niektórzy oczywiście widzą przepaść, inni natomiast nie widzą żadnej różnicy. Może warto się zastanowić jeszcze raz. Jak możesz ukasz, podaj mi nazwy (oznaczenia) szkieł działających z jedną i drugą puszką (oczywiście pomiń 30D narazie). Rozejrzę się po aukcjach ile co kosztuje. Mówiąc szczerze to chyba wystarczą mi 50/1,4, jakiś zoom o zakresie podobnym do mojego (może 24-135? jak jest).Pozdr
    Jeśli Cię stać na 5D to go bierz na pewno nie będziesz żałował. Co do doboru szkieł to najlepiej zapytać o to użytkowników tego body ale z tego co widzę to warto rozważyć 24-105/4 IS, T 28-75/2,8. Wartością samą w sobie 5D jest to że nie musisz kombinować z szerokimi kątami. Po prostu obiektywy mają normlne ogniskowe.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Jeśli możesz to kupuj 5D z 24-105L IS lub 24-70L.
    24-105L kupiłem mając jeszcze 20D i z efektów byłem bardzo zadowolony, lecz po podpięciu go do 5D zostałem zwalony z nóg. To szkło dopiero teraz pokazało mi swoją klasę (nie na darmo wyszło razem z 5D i jest z nim sprzedawane w "KIT"ie). No i teraz dowiedziałem się co to znaczy 24mm :razz:

Uprawnienia umieszczania postów