Cześć. Jestem nowy, ale czytam forum od co najmniej roku.
Ja mam jak widać 350D oraz trzy karty SanDiska 1G II, 1G III i 4G III.![]()
Tą dużą kupiłem jak cena spadła do 800 zł. Wybrałem SanDiska, ponieważ gwarantował współpracę z każdym aparatem. Inne (np. Pretec) miały rok temu trochę problemów z nowymi modelami lustrzanek.
Nie mam z nimi żadnych problemow. Robię jednocześnie w RAW i JPG.
Karty wskazują dla 4G możliwość ok. 274 klatek (RAW+JPG).
W dół zlicza bez problemów. Fakt, że po zgraniu na dysk zawsze formatuję kartę od nowa.
Gdy kasowałem zdjęcia z karty pojedynczo, to pojawiały sie rzeczywiście jakieś problemy ze zliczaniem wolnego miejsca. To jest wina defragmentacji plików jak na dysku twardym. Myślę, że nie jest to wina 350D. Inne też tak mają. Gdy wyjmie się kartę ze slotu i ponowanie włoży, aparat zaczyna zapisywać w nowym katalogu i nie jest to widoczne z menu aparatu.
To może byc przyczyna waszych problemow ze wskazywaniem wolnego miejsca.
Jestem zwolennikiem kupowania jak największych możliwych pojemności karty (nie dzielić na mniejsze) na jakie pozwalają finanse. Teraz w 350D mogę mieć na 1G najwyżej 90 klatek RAW. Przy 5D to już dużo mniej. W przyszłoście coraz mniej na nowych modelach.![]()
To jest denerwujące, gdy robisz zdjęcia dziecku na koniach, a tu ci brakuje miejsca na karcie i tracisz dobrą okazję. Musisz wymienić kartę, a ona już nie powtórzy pierwszego skoku przez przeszkodę.