Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: jak mozna przerobić obiektyw canon ef-s 18-55 do Canona 10D?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    "co laska"
    Tak, jak pisał Jurek :P
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

Mozecie od Tommyego np kupic mojego spilowanego ef-sa pozegnalem sie z nim juz...
    Martin Gorczakowski

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    "co laska"
    Tak, jak pisał Jurek :P
    Jest pewna roznica miedzy "co laska" a "zrobic laske" (w skali waznosci ewentualnego niezrozumienia) . Jak jej nie znasz to sie nie odzywaj :P

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty
    Mozecie od Tommyego np kupic mojego spilowanego ef-sa pozegnalem sie z nim juz...
    domyslam sie ze na to co w podpisie
    i jakie wrazenia ? pytam o porownanie pracy AF kit'a i tej sigmy - szybkosc/glosnosc
    wiem ze AF kitowy to zaden odnosnik, ale chodzi o te dwa powiedzmy wylacznie

pzr.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kongi
    i jakie wrazenia ? pytam o porownanie pracy AF kit'a i tej sigmy - szybkosc/glosnosc
    wiem ze AF kitowy to zaden odnosnik, ale chodzi o te dwa powiedzmy wylacznie
    Mialem tez przez jakis czas tego spilowanego kitowca.
    Szybkosc i glosnosc AF porownywalna zarowno do Sigmy 18-125 jak i Sigmy 18-50 3.5-5.6.
    Co ciekawe jakosciowo Sigma 18-125 mimo wiekszego "zooma" mi osobiscie wydaje sie lepsza i jej dodatkowy plus to wiekszy, bardzo przydatny i uniwersalny zakres.
    Juz sie ta Sigma 18-125 kilka razy bawilem i zdecydowanie bardziej polecam ja zamiast kitowca, chyba ze ktos woli tanszy obiektyw o mniejszym zakresie bo taki dlugi mu niepotrzebny

Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

Dostalem go dopiero wczoraj, wiec nie mialem czasu jeszcze na testy, ale na weekendzie sie tym zajme. Na pierwszy rzut oka, porownujac do ef-sa1855,

na plus: metalowe mocowanie, sluszna waga konstrukcji, wygodny pierscien do regulacji zarowno ostrosci jak i ogniskowej (tu jednak odwrotnie zwrot, ale mozna sie przyzwyczaic), dolaczona oslona przeciwsloneczna, brak luzow przy korpusie (ef-s sie nieznacznie gibal).

na minus: STRASZNIE glosny AF, naprawde, odglosy jak maly karabinek (co do szybkosci, to mysle, ze porownywalna z ef-sem).

Co do jakosci, etc - opisze jak porobie zdjecia, na razie nie mam jak...
    Pozdrawiam
    Martin Gorczakowski

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty
    Dostalem go dopiero wczoraj, wiec nie mialem czasu jeszcze na testy, ale na weekendzie sie tym zajme. Na pierwszy rzut oka, porownujac do ef-sa1855,

na plus: metalowe mocowanie, sluszna waga konstrukcji, wygodny pierscien do regulacji zarowno ostrosci jak i ogniskowej (tu jednak odwrotnie zwrot, ale mozna sie przyzwyczaic), dolaczona oslona przeciwsloneczna, brak luzow przy korpusie (ef-s sie nieznacznie gibal).

na minus: STRASZNIE glosny AF, naprawde, odglosy jak maly karabinek (co do szybkosci, to mysle, ze porownywalna z ef-sem).

Co do jakosci, etc - opisze jak porobie zdjecia, na razie nie mam jak...
    Pozdrawiam
    (wycie mode)auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu........(/wycie mode)
    no własnie tego sie obawiałem i okazuje że to prawda...
    Z jednej strony można powiedziec: chory facet, co ma głośność AF....

Z jednej strony wszyscy wyja jaki to kit jest be.... a tu sie okazuje ze szkło za 10x tyle
    jest 'porownywalne' :-))

ech, czyli ums ze swoją szybkością + możliwość dokręcenia ostrości jest best of the best
    zaczynam dochodzić do wniosku, że lepiej mieć kit'a ze sobą jednak (mały i lekki)
    a na spacerzoom'a jednak 28-135 is ums - który zdaje sie kosztuje tyle samo co
    ta sigma (tak, zaczyna sie od 28 nie 18 - ale po to mamy kit'a)

sorry za sceptyzm....

pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zaczynam dochodzić do wniosku, że lepiej mieć kit'a ze sobą jednak (mały i lekki)
    Placisz tym ze masz dwa obiektywy zamist jednego. Zyskujesz IS i USM. Twoj wybor 8) , ale znam wieeelee osob ktorzy pisza "chce jeden obiektyw i juz" i dla takich wlasnie ta Sigma 18-125 bedzie lepszym zdecydowanie rozwiazaniem niz 18-50, 18-55 czy 28-135 (cena i zakres).

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Placisz tym ze masz dwa obiektywy zamist jednego. Zyskujesz IS i USM. Twoj wybor 8) , ale znam wieeelee osob ktorzy pisza "chce jeden obiektyw i juz" i dla takich wlasnie ta Sigma 18-125 bedzie lepszym zdecydowanie rozwiazaniem niz 18-50, 18-55 czy 28-135 (cena i zakres).
    Wiesz, tez zaliczam - czy też zaliczałem sie do tych wieeelee osób...
    a dziś (to się oczywiscie jeszcze może zmienić) mówie tak:
    1) posiadanie w polu 17-55 (chodzi o zakres 17-28 powiedzmy) niespecjalnie ma
    wieeelki sens, bo odejść te pare kroków w tył na upartego można
    2) jak w wielu miejscach było pisane, cyfrówki w ogóle ostrzą wiadomo jak, dodając do
    tego problem ff/bf ... dokrecenie recznie jest super - ale tu patent usm jest best
    3) chce 18-135 z IS i USM za cene mniej niż 3K pln no dobra, niech będzie 21-135 IS USM
    4) wole miec dobre AF, dokręcanie i jednak w końcu mały/lekki 18-55 jako dodatkowy bagaż jak dalej (jak bliżej to sie go zostawia w domq) - ale jednak szybkie+ciche+dokładne

a dla konkretu/poparcia tezy (sorry Rafał, fajne foty i z tego samego miasta-ale pod ręka mam):
    http://www.pbase.com/santiblue/image/32019716
    vs
    http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=437765

pzr.

Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

Z jednej strony można powiedziec: chory facet, co ma głośność AF....
    Z jednej strony wszyscy wyja jaki to kit jest be.... a tu sie okazuje ze szkło za 10x tyle
    jest 'porownywalne' )
    "Drobna" poprawka - szklo za 3x tyle, za 10tyle kupilbym sobie jakas przyzwoita L-ke. To po pierwsze; po drugie: wykonanie kitowca w porownaniu do sigmy, to tak jak porownywac trabanta, do volvo (z pelnym szacunkiem do mydelniczki). A co ma glosnosc AF? chm, hipotetyczna sytuacja - z tym zakresem mozesz sprobowac robic zdjecia z zaskoczenia, zarowno ladnej kolezance jak i ptaszkowi, ktory przycupnal sobie na twoim balkonie - glosny AF moze sploszyc/speszyc/etc. Ale to tylko moje odczucie . Z tego co obserwowalem na allegro 28-135 chodza po jakies 1300zl, do tego spilowany kitowiec w cenie 350, razem prawie piec baniek wiecej niz sigma. Wole sigme ale 50mm 1.8 bym nie pogardzil...

Btw, na allegro pojawily sie ef-s 10-22 , ciekaw jestem czy ktos juz to macal i jak to jest wreszcie miec pomimo cropa SZEROOKI kąt cena, jak dla mnie zaporowa... zeby tak chociaz pobawic sie...
    Martin Gorczakowski

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów