Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: jak mozna przerobić obiektyw canon ef-s 18-55 do Canona 10D?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kongi
    Wiesz, tez zaliczam - czy też zaliczałem sie do tych wieeelee osób...
    Zastanawiam sie po co mi odpowiadasz i probujesz MNIE przekonac ze TWOJ wybor obiektywow jest wlasciwy? . Przeciez ja wcale nie napisalem ze zle wybierasz - napisalem tylko DLA KOGO Sigma 18-125 bedzie lepsza... bez zadnych wycieczek do Ciebie .

odejść te pare kroków w tył na upartego można
    Hehe, tez tak kiedys myslalem kupujac tylko Tamrona 28-75 ... potem sytuacje gdy nie moglem a musialem/bardzo chcialem sie cofnac rosly, narastaly, coraz wiecej ich bylo az w koncu kupilem Sigme 18-50.

dokrecenie recznie jest super - ale tu patent usm jest best
    Ty chyba pomyliles FTM z USM. Nie kazdy obiektyw z USM ma dokrecanie reczne czyli FTM (Full Time Manual) .

3) chce 18-135 z IS i USM za cene mniej niż 3K pln no dobra, niech będzie 21-135 IS USM
    A ja chce 10-200 2.0 IS L USM FTM itd itp
    a) jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego
    b) im wiekszy iloraz ogniskowych tym gorsza jakosc
    c) po co przy takim zakresie ogniskowych IS? :P przy dlugim koncu tego obiektywu rozumiem, ale przy ekwiwalencie 28mm? Jak jest ciemno to i IS nie pomoze na czasy rzedu 0.5 sek - IS jest raczej przydatny do kompensacji poruszen od waskiego kata widzenia a nie od dlugich czasow

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wiesz, tez zaliczam - czy też zaliczałem sie do tych wieeelee osób...
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Zastanawiam sie po co mi odpowiadasz i probujesz MNIE przekonac ze TWOJ wybor obiektywow jest wlasciwy? . Przeciez ja wcale nie napisalem ze zle wybierasz - napisalem tylko DLA KOGO Sigma 18-125 bedzie lepsza... bez zadnych wycieczek do Ciebie .
    ;-> nie 'odpowiadam' tylko ze mowie ze gusta sie zmieniaja
    i raczej nie usiluje nikogo do niczego przekonac ;-)

[quote odejść te pare kroków w tył na upartego można[/quote]
    Hehe, tez tak kiedys myslalem kupujac tylko Tamrona 28-75 ... potem sytuacje gdy nie moglem a musialem/bardzo chcialem sie cofnac rosly, narastaly, coraz wiecej ich bylo az w koncu kupilem Sigme 18-50.
    z ciekawosci - na zew. czy w tzw. pomieszczeniach zamknietych ?

dokrecenie recznie jest super - ale tu patent usm jest best
    Ty chyba pomyliles FTM z USM. Nie kazdy obiektyw z USM ma dokrecanie reczne czyli FTM (Full Time Manual) .
    pomylilem...

3) chce 18-135 z IS i USM za cene mniej niż 3K pln no dobra, niech będzie 21-135 IS USM
    A ja chce 10-200 2.0 IS L USM FTM itd itp
    a) jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego
    b) im wiekszy iloraz ogniskowych tym gorsza jakosc
    c) po co przy takim zakresie ogniskowych IS? :P przy dlugim koncu tego obiektywu rozumiem, ale przy ekwiwalencie 28mm? Jak jest ciemno to i IS nie pomoze na czasy rzedu 0.5 sek - IS jest raczej przydatny do kompensacji poruszen od waskiego kata widzenia a nie od dlugich czasow
    qrna ... bez przesady co ?
    skoro sigma umie i jak twierdzisz jest ok, to canon chyba moze tez dokladajac
    do tego IS i USM nie ?
    po to IS, ze na drugim koncu jest 135, sa jak wiesz IS dla 85...
    na pewno nie ma sensu wielkiego wlacznie go przy 28

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

właśnie na zewnątrz jest trudniej. Np. fotografujesz las oddalony o 200m, to musisz odejść jeszcze z 100m. pomijam zmiane perspektywy itd. Pomysl o fotografowaniu jakiejs gory odleglej np. o 2km. Nasuwasz z plecaiem 1km w tył
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

[quote="Tomasz Golinski"]
    Nasuwasz z plecaiem 1km w tył
    Przy czym się męczysz i łapki trzęszą się jeszcze bardziej. Oczywiście jeśli masz jak odejść bo czasami niezbędna może się okazać paralotnia i wtedy to dopiero masz bagaż.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    właśnie na zewnątrz jest trudniej. Np. fotografujesz las oddalony o 200m, to musisz odejść jeszcze z 100m. pomijam zmiane perspektywy itd. Pomysl o fotografowaniu jakiejs gory odleglej np. o 2km. Nasuwasz z plecaiem 1km w tył
    e, więcej optymizmu - nakręcasz Sigme wtedy ;->

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    e, więcej optymizmu - nakręcasz Sigme wtedy ;->
    Rozpatrujemy sytuacje o ktorej byla mowa ze "mozna miec podpiety obiektyw zaczynajacy sie od 28mm do dSLR z cropem 1.6x bo przeciez mona odejsc te pare krokow w tyl na upartego" .
    I w takiej rozpatrywanej sytuacji - nie podepniesz Sigmy zaczynajacej sie od 18 bo nie wystepuje ona w tym scenariuszu :P .
    I tak - zdarzalo mi sie zarowno na zewnatrz (np jestem pod sciana jednego budynku i chce objac caly drugi budynek... hmmmm...) jak i w pomieszczeniach (grupka ludzi na imprezei, nie obejmuje ich, by objac musialbym pojsc za sciane do kibla a stamtad juz zupelnie inny widok ) ... praktycznie rownie czesto.

maxpp
    Guest

Domyślnie

U Tomiego co łaska usłyszałem 250zł więc sam to zrobiłem ze swoim obiektywem.
    Nie jest to trudne zadanie a o opiłki w środku nie masz co się martwić bo nie robisz tego razem z obiektywem.
    Po pierwsze odkręcasz 4 śruby trzymające bagnet i jedną małą trzymającą styki jest ona z boku. Po czym ścągasz bagnet.
    Po drugie ściągasz gumkę na końcu bagnetu i ukazuje ci się rowek w którym ona sie trzyma. Kupujesz połkę na grubość rowka i piłujesz ale uwaga nie uszkodzić tulejki w która w suwa się szkoło obiektywu.
    Po trzecie gdy udało się już sciąć górę równasz wszytkie powieszchnie. Na nie skręconym obiektywie sprawdzasz czy wejdzie do 10D u mnie sprawdzałęm 3 razy zanim doszedłem do momentu gdzie wszystko już pasowało.
    Po czwarte musisz powiększyć otwór ten na końcu tulejki bo po obiżeniu tej tulejki przy maksymalnym skęceniu do ogniskowej 18 ostatnie lustro nie wejdzie w ten oryginalny otwór bedzie o niego chaczyć, wiec troszke go powiększamy.

Następnie za pomocą kropelki mocujesz odciętą część do bagnetu wszytko skręcasz i po krzyku.

Całoś zajeła mi godz teraz wyrobił bym się w 30 min.

Naprawde szkoda komuś dawać co łaska każdy jest w stanie zrobić to samemu w domu.

A zapomniałem dodać że na pierwszy rzut oka nie widać na obiektywie żadnej przeróbki poza tym że nie bedzie już tej gumki na końcu.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

posiadanie w polu 17-55 (chodzi o zakres 17-28 powiedzmy) niespecjalnie ma wieeelki sens, bo odejść te pare kroków w tył na upartego można
    zrob test.. strzel fote przy 18mm (po przeliczeniu wychodzi 28.. ale przerysowania sa nadal takie jak dla 18mm).. a pozniej odejdz dalej.. i zrob ten sam kadr na 28mm (bez przeliczania)... jesli twierdzisz ze to jest to samo, to chyba czas zmienic hobby, bo w kwestii "postrzegania" masz spore braki... i pozostaje ci ostatecznie onanizm sprzetowy

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    po przeliczeniu wychodzi 28.. ale przerysowania sa nadal takie jak dla 18mm
    Właśnie nie. Przerysowania są funkcją odległości od obiektu, a nie ogniskowej. Tak więc przy ustalonym kadrze zależą od "efektywnej ogniskowej" czyli od kąta widzenia obiektywu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tomku, wytlumacz mi co ma crop do przerysowan, bo czegos nie lapie?

zgadzam sie.. ze przerysowania zaleza od odleglosci... ale na tym polega szeroki kat, ze mozesz byc blisko! poza tym.. szklo 17mm ma inne wlasciwosci fizyczne niz 28mm.. i zmieniaj odleglosci na jakie chcesz - nigdy nie uzyskasz takiego samego zdjecia (pomijajac kadr)... to z szerokiego i tak bedzie bardziej rozciagniete, bardziej zdeformowane...

[ Dodano: 2004-12-04, 15:08 ]
    zauwazylem ze uzyles slowa "ustalonym kadrze".. niech bedzie..
    tylko zaczynam sie zastanawiac, posta napisales dla zasady nie zgodzenia sie? bo niczego nie wniosles..

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów