Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 30D - ustawienia wewnętrzne, help...

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie 30D - ustawienia wewnętrzne, help...

Jak ustawić w 30d parametry, żeby mieć jak najlepszy punkt wyjścia do obróbki RAW. Czy machnąć standart, czy faithful, czy może coś innego?
    Jak ustawić parametry sharpness, contrast itd.?
    jak to wygląda w waszych aparatach?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale RAW, jak sama nazwa wskazuje jest surowym plikiem. Aparat nie "nakłada" na zdjęcie swoich ustawień.

Bywalec Awatar fICHU
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No moze nie do konca bo dodaje info o tym jakie byly ustawienia w momencie robienia zdjecia i programy odpalajace tego RAWa maja przez to jakis punkt wyjscia do dalszej obrobki, co nie znaczy, ze nie mozna tego calkiem olac i wyjsc do ustawien calkowicie po swojemu.

pozdro.
    f.
    7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
    Mój śmietnik

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

To samo pytanie było wczoraj i przewija się średnio co drugi dzień.

Ustaw tak jak TOBIE się podoba. Te informacje MAJĄ znaczenie TYLKO dla zaszytego w RAWie jpega.

Programy odpalające RAWa mają te ustawienia głęboko w d... wyświetlają na początek tego zaszytego jpega a w tle wypracowują swoje własne ustawienia do wyświetlenia cachowanego podglądu. Potem już widzisz tylko to co C1 czy RSE/RSP se wymyśliły. Chyba tylko DPP - w koncu to program producenta - bierze to co jest w exifie bardziej serio

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    To samo pytanie było wczoraj i przewija się średnio co drugi dzień.

Ustaw tak jak TOBIE się podoba. Te informacje MAJĄ znaczenie TYLKO dla zaszytego w RAWie jpega.

Programy odpalające RAWa mają te ustawienia głęboko w d... wyświetlają na początek tego zaszytego jpega a w tle wypracowują swoje własne ustawienia do wyświetlenia cachowanego podglądu. Potem już widzisz tylko to co C1 czy RSE/RSP se wymyśliły. Chyba tylko DPP - w koncu to program producenta - bierze to co jest w exifie bardziej serio
    tak, DPP właśnie tak to odczytuje, jeśli jpg ma ustawione w aparacie np.nasycenie na +3
    to raw jest również otwarty z nasyceniem +3,
    Heniek

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie

No dobra, zmienię pytanie, żebyśta się ludzie mogli swobodnie wypowiedzieć...
    Z ciekawości spytam właścicieli 30d/ użytkowników 30d jakie mają ustawienia- poeksperymentuję sobie z innymi. Jakieś swoje wypracowałem, ale chciałbym obczytać inne propozycje.

Uzależniony

Domyślnie

ponieważ robię 90% zdjęć w rawach to ustawienia w aparacie mam wszystkie na "0" a te 10% jak juz zrobie w jpg to nie jest problemem poprawić,
    nie chce Ci się eksperymentować i zrobić kilka zdjęć na różnych ustawieniach??
    Heniek

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Aleś Ty namolny ... retyyyyyyy... pewnie, że przećwiczyłem już masę konfiguracji. Skąd Ty wiesz, co mi się chce a co nie chce, ee? Zamiast tego mogłeś od razu napisać jak masz ustawione w C. i byłoby po sprawie.
    A tak? Słowoonanizm forumowy, i po co?
    A który PS masz włączony? Standart?

Uzależniony

Domyślnie

"standartu" nie mam
    Heniek

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie

No i tak mi mów Ziom!!!

Uprawnienia umieszczania postów