Żeby było bardziej profi...
Żeby było bardziej profi...
Ludzie czy was zazdrość łapie czy co ma chłopina gest i kasę to niech sobie kupi Porsche na zakupy do hipermarketu skąd u was taka zawiść. Moim zdaniem 25K pln to akurat na wyposarzenire dla profesjonalisty sam licząc ile bym potrzebował na sprzęt (w polsce profi) wychodzi mi tyle
moje opcje:
5D + 35 1,4 + 50 1,2 + 80 1,2 +135 2.0 + 580ex + JAKIEŚ LAMPY STUDYJNE
17k PLN (SZKŁA) + 9k (PUSZKA) + 3K (DODATKI) = 30kpln
pewnie doślubów część z tych stałek trzeba zamienić na słabsze i dodać jakiegoś zooma np 24-70L i pozamiatane ...
widze ze co nie ktorzy nie maja co robic z kasa
wiec przyjme kazda darowizne
nr konta mbank 09 1140 2004 0000 3102 2287 1717
man chora mala princesse wiec kasa sie przyda
a moze co na obiktyw jeszcze zostanie![]()
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl
shaqi jak będziesz miał jakiś przelew to się polecamnumer konta podam na priv :P
a co do tematu - myślę że 350D + jakaś stałka na to aby się nauczyć, i oswoić z fotografią
W planach : 350D + Kit +grip + 50mm
Shaqi/panek: to naprawdę nie chodzi o to, że ktoś "nie ma pojęcia o fotografii" i chce wydać 25k na "podstawowy zestaw". A niech ma, nie zazdroszczę, Wy najwyraźniej tak ;-)
Natomiast żenujące jest to... tu miałem coś napisać, ale właśnie zauważyłem, że zrobił to już mmsza w drugim poście :-D Dlatego też polecam T-S, MP-E i długie stałkiPrzynajmniej będzie fajna zabawka, jakiej nie będzie miał żaden fotograf za rogiem :-P
no jednak troche zazdroscisz ;-)
bo najbardziej sensowny zestaw to wlasnie to co wymienil pikczer moze zamiast stalek wziasc 70-200/2.8 IS bedzie uniwersalniej z czasem bedzie mozna dokupic jakie stalki, o ile juz samemu zauwazy sie taka potrzebe - ale pamietac tez nalezy ze trzeba jeszcze dokupic:
karty pamieci - najlepiej 2x4GB
dodatkowe akku
jakis data bank
torbe na te graty ;-) najlepiej domke...
a wogole to bym zaczal cala zabawe inaczej - kupil najtanszego kompakta z trybem M - pobawil sie tym przez 3-6 mies i notowal sobie czego i gdzie mi brakuje - po 6 mies z niewielka strata bym go sprzedal i wtedy juz dokladnie wiedzial co dalej kupic nie tracac znacznie wiekszych pieniedzy ;-)
Pierwszy zakup jaki powinien zrobić twój znajomy, to jakieś dobre książki o fotografowaniu.
Jeśli pominie książki, i zacznie kupować sprzęt, to proponuje wykupić dobre ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków. / przyda się gdy pierwsi klienci przyjdą odbierać zdjęcia z wesela /.![]()