Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Wątek: Jaki aparat do 25 tyś. zł ??

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Poszedłbym do kogoś, kto się profesjonalnie zajmuje podanym typem fotografii. Poczytałbym polskie i angielskojęzyczne fora dyskusyjne od deski do deski - bo choćby i u nas były już ze trzy takie bezsensowne wątki. Poczytałbym profesjonalną literaturę, określił swoje potrzeby. Pooglądał zdjęcia w sieci renomownych, światowej sławy profesjonalistów i popodglądał exify na pBase. Poprosił kogoś z forum, kto foci śluby - na przykład svena, adamka, czy czeczota o spotkanie, rozmowę, dobrą radę. Pomacałbym sobie sprzęt podczas takiego spotkania. Wprosił się komuś, choćby i poprzez forum na sesję jako pomagier czy choćby obserwator - do kościoła i do studia. Pooglądał na Allegro oferty tego typu zakładów i zorientował się jaki towar się sprzedaje, w jakich cenach. Ile to wymaga czasu, poświęcenia, materiałów. Zrobiłbym biznes plan - do jasnej cholery, skąd ktoś kto nie ma pojęcia o fotografii, tym bardziej o profesjonalnej wymyślił sobie, że 25 tysięcy PLN jest odpowiednią kwotą A może 2,5 miliona? Bo co, bo ma? Jeśli tak, to jednak stawiam na punkt A z mojego pierwszego postu - świadczyło by to o całkowitej głupocie takiego kolesia. Dlatego w to nie wierzę, i żałuję, że tak wielu z was daje się wciągać w dyskusję, a skończy się tym, że koleś powie - kolega podjął jednak inną decyzję, będzie handlował mercedesami (choć i tak nie będzie, o czym wiemy).
    O tak to jest akurat podejscie identyczne z moim i doskonale to rozumiem
    Z tym ze oprocz takich maniakow ktorzy najpierw miesiac czytaja chodza i kombinuja jest tez druga zupelnie inna grupa ludzi. Oni zakladaja pewien poziom budzetowy i kupuja najlepszy sprzet w tym zakresie. Nie istotny jest parametr jakosc/cena ani tez biznes plan. Maja pewna kwote ktora wydaje sie im sensowna z punktu widzenia bezpiecznego ubytku na koncie ale nie na tyle malego zeby kupic szajs. Kwota 25 tys nie wydaje mnie sie w tym wypadku przypadkowa - zbyt dokladnie celuje w finalny sprzet z wyzszej polki.

A dlaczego nie pyta u Nikoniarzy :rolleyes: A może średni format :rolleyes:
    Dla mnie sprawa jest jasna jak słońce - daliście się wrobić. A wybaczcie, ale trzy czwarte z nas (w tym ja) nie mamy takich kompetencji, o czym wiadomo zaglądając choćby do naszej galerii. Gdyby pytanie było - uczę się, powiedzcie jakie macie doświadczenia bo chcę się tym zająć na poważnie, albo Ile kasy trzeba dać na profi sprzęt i studio itp, to co innego. Tu jednak chodzi tylko o pokazanie kwoty, która ma was niezdrowo podniecić.
    Pewnie dlatego ze pyta sie kolegi ktory jest uzytkownikiem canona a ten nikona nie poleci bo nie zna Mozliwe ze to podpucha - trafila nawet na calkiem podatny grunt. Mnie taka kwota nie podnieca wiec zakladam ze to realne pytanie.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza Zobacz posta
    A!, bym zapomniał o najważniejszym - za te 25k niech znajomy sobie kupi talent albo 1Ds MKII z 50/1.8 :wink:
    No to się wreszcie dowiedziałem ile kosztuje talent.

J

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Gdyby pytanie było - uczę się, powiedzcie jakie macie doświadczenia bo chcę się tym zająć na poważnie, albo Ile kasy trzeba dać na profi sprzęt i studio itp, to co innego. Tu jednak chodzi tylko o pokazanie kwoty, która ma was niezdrowo podniecić.
    hmm dziwne macie podniety, mnie nie podnieciło nawet 8,6 mln z losowania lotto z zeszłej soboty - tym bardziej, że nie trafiły do mnie :/, ale cóż może jestem jakimś finansowym impotentem o czym mogłaby świadczyć chociażby grubość mojego … portfela :/
    dlaczego jednak miałoby podniecać Was u, których w stopkach widnieje sprzęt często dużo droższy

No cóż być może tytuł wątku dość niefortunny, ale założę się, że gdyby nie było tej informacji jedno z 3 pierwszych pytań dotyczyłoby kwoty jaką dysponuje znajomy, a czy On dysponuje kwotą 2,5k, 25k, czy 250k to nas ani nie grzeje, ani nie ziębi,
    a przynajmniej nie powinno

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ale zaraz, przed chwilą broniłeś kolegi wciskając innym zazdrość i głupotę, a tymczasem teraz raczkiem się wycofujesz i przyznajesz mi rację? Jak to?
    To jednak trzeba myśleć, planować i rozsądnie gospodarować swoim majątkiem/czasem/talentami, niezależnie od grubości portfela :rolleyes:

Cały trik polega na tym, że już tylko na naszym forum znajduje się z 50 wątków począwszy od 2002 roku, o tym czym, jak i za ile focić śluby lub/oraz w studio. Ten wątek nie ma sensu, dlatego postawiłem taką a nie inną hipotezę przyczyny, dla której powstał. Oczywiście, teraz wszyscy pokiwają głową i powiedzą - tak tak, należy zrobić biznes plan, wypadało by się zastanowić, praca zawodowa w fotografii to poważna sprawa, itp. itd.

Zadał sobie ktoś pytanie, dlaczego ten wątek się znalazł w foum dla początkujących?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ale zaraz, przed chwilą broniłeś kolegi wciskając innym zazdrość i głupotę, a tymczasem teraz raczkiem się wycofujesz i przyznajesz mi rację? Jak to?
    To jednak trzeba myśleć, planować i rozsądnie gospodarować swoim majątkiem/czasem/talentami, niezależnie od grubości portfela :rolleyes:
    To do amholena czy do mnie ?
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Nie wiem czemu, ale jakos mi sie to z tym watkiem skojarzylo http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=1682

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

Najbardziej mi się podoba Pidpis gościa Dominika

Cytat Zamieszczone przez Dominik
    Kupuje najlepszy obiektyw uniwersalny do D200: NIKKOR 17-55 ! Mam rację? Faktycznie Najlepszy? Dobrze robię? Proszę o prywatne wiadomości Wink

Coś już napisał

Domyślnie

Już może sam pomyśle, co mu doradzić.. :] W sumie sugerował mi coś, że 5D mu się podoba, ale nie chciałem od razu tego mówić.. W sumie sporo jeszcze zostanie na obiektywy.. Z drugiej strony, ja bym wolał po troszku kupować po kolei dokupować kolejne obiektywy, żeby mieć większą radoche, ale to już nie moja sprawa...
    350D + BG-E3 + KIT + CANON 70-200 F/2,8 L + Extender 2x II + SIGMA 17-70 + CANON 50/1,8 II + 580EX + RAYNOX + Helios 44M4 + MC Zenitar 16/2,8 + TK 2M + Valbon CX-540 + CANON POWERSHOT PRO 90 IS + TROCHE LAMP, TEŁ, Jakaś Bigma by się przydała.. CDN.

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Jest takie powiedzenie "bogatemu wszystko wolno", więc może sobie kupić pierwszą lustrzankę nawet za 25 tys. Tylko po co ? Nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak ktoś, kto ma zerowe doświadczenie, może wycisnąć ze sprzętu o takich parametrach to, co on oferuje. To kwestia techniczna.
    Sprawa druga, można sobie kupić tez Ferrari ale to nie uczyni z właściciela kierowcy wyścigowego, jesli ten nie przejdzie przez pewne etapy i nie ma talentu.
    Piszę tu oczywiście o rozumnym i użytecznym zakupie i używaniu sprzętu. Bo jeśli odrzucimy tę zasadę to niech kupi cokolwiek, skutek będzie podobny.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów