Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Zakup 70-200 4L

Coś już napisał

Domyślnie

i co tam na forum mówią?

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=16840521

bo ja jeszcze coś takiego znalazłem

i taki cytat: "If there is an ugly corner from the 70-200f4l though its because most likely the rear element is not parallel to the sensor. there are lots of bad 70-200s out there."
    Ostatnio edytowane przez Marcin Jagodziński ; 18-09-2006 o 18:49

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Marcin Jagodziński a możesz jeszcze raz zwięźle opisać co musi być spełnione żeby ten efekt wystąpił. Na zdjęciu jak rozumiem chodzi o lewy dolny róg.
    Czy to występuje zawsze?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Jagodziński Zobacz posta
    i co tam na forum mówią?

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=16840521

bo ja jeszcze coś takiego znalazłem

i taki cytat: "If there is an ugly corner from the 70-200f4l though its because most likely the rear element is not parallel to the sensor. there are lots of bad 70-200s out there."
    Jak narazie są 3 odpowiedzi - takie samo zjawisko występuje z innymi obiektywami - podejrzane jest body i mocowanie obiektywu. Dwoch sie upiera, że maja tak samo z 17-40 ale jak podlaczą do innego body to jest OK.

Poczekaj jeszcze troche - tam zwykle po tygodniu jest komplet odpowiedzi - ludzie foca i maja malo czasu na pisanie

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

nie mogę opisać w jakich warunkach zawsze występuje takie zjawisko. (cytat z forum był wzięty z innego wątku).

powiem tylko tak, że:

1. im dłuższa ogniskowa tym częściej ono jest widoczne
    2. raz jest widoczne ledwo, ledwo, raz bardzo wyraźnie (nie mam przykładów, bo wyrzucam)
    3. wiem, że występuje ono z 300D, 350D, 20D i 30D
    4. najprawdopodobniej odległość ostrzenia nie ma znaczenia (znajomy odtworzył to fotografując ścianę w mieszkaniu)
    5. chodzi o lewą stronę kadru (nie róg, róg to bym olał, u mnie na rogach nic się nie dzieje ).
    6. nie występuje zawsze lub czasem występuje w zaniedbywalnym stopniu.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Hmm... Dzięki. Dziwne to jest. Muszę pooglądać fotki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

jeszcze dodam, że możliwe, że wada ujawnia się po jakimś czasie (coś się obluzowywuje? wyciera?)

yooseg
    Guest

Domyślnie

Odebrałem obiektyw, działa bez zarzuty. Dodam, że nie zauważyłem póki co anomalii takich jak opisaliście.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yooseg Zobacz posta
    Odebrałem obiektyw, działa bez zarzuty. Dodam, że nie zauważyłem póki co anomalii takich jak opisaliście.
    Ja też. Pofociłem "tablice testowe" i nie ma nieostrości.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Sprawdziłem Exify i pooglądałem fotki. Różne nieostrości się trafiają ale nie ma w tym żadnej regularnosci. Generalnie u mnie to raczej sprawa GO, a tam gdzie ma być ostro jest super.
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja do swojego również nie mam żadnych zastrzeżeń. Mam wersję kupioną w USA w maju tego roku. Sprawdziłem również na zdjęciach testowych przy różnych ogniskowych i wszędzie jest ostro gdzie ma być ostro.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów