Gratuluje 400D, ja tez sie zastanawiałam pomiedzy 400D i 20D i mam 20 tak wyszło i jestem bardzo zadowolona mam nadziej ze ty bedziesz ze swojego i czerpiesz dużo radosci z focenia bo w koncu o to tutaj chodzipozd, i czekam na fotki
![]()
Cóż, Pentax to Pentax, system który uzależniaUżywam w analogu. Ostatnio miałem sposobność przejść całkiem na Canona bo padła mi pucha (tak że nie opłacało się jej naprawiać) i logika nakazywała pozbyć się jeszcze szkiełek oraz lampy i dać sobie spokój z Pentaxem ale po dwóch tygodniach bicia się z myślami, dokładnym "obmacaniu" 5-tki mojego kumpla i 50E na giełdzie we Wrocławiu ... kupiłem na allegro inne body Pentaxa
![]()
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Witam wszystkich
W obecnej chwili mam G6 ale przymierzam się do kupienia jakiegoś taniego lustra, (narazi czytam różne fora i opinie na ten temat) jeszcze nie wiem dokładnie co może Nikon, choć z G6 jestem zadowolony i wolałbym się trzymać tej firmy.
Na tym forum tak opluwacie ten 400D że jest to śmieszne. Co on wam takiego zrobił? Albo czego nie zrobił przecież to jedna z najtańszych w swojej klasie. Na innych forach jest nawet chwalony co więcej fotki niego są lepsze niż z D80. Co ciekawe daje się wyczuć ze najbardziej opluwają ludzie którzy mają 350D, bo nie wiem chyba im szkoda że się pospieszyli z zakupem, oraz ludzie mający 30D, bo 400D ma identyczny AF, oraz system czyszczenia i jest tańszy?![]()
PS
Co niektórzy zachowują się jak przysłowiowy pies ogrodnika.
Pozdrawiam
JA nie mam i nie opluwam. Powiem więcej podoba mi się bardzo. Powiem jeszcze więcej generalizujesz.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez AdrianP ; 28-09-2006 o 08:47
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
Witam TomPo.
Posiadasz zestaw który mnie interesuje (400D+Tamron 17-50 2.8 ). Potrzebuję coś co będzie działało bezbłędnie na szerokim kącie (inwentaryzacje). Mam w związku z tym kilka pytań:
- jaki uzyskujesz % zdjęć z trafioną ostrością na 17mm?
- masz może porównanie do kita?
- czy zdjęcia z dużą głębią ostrości są ostre na całej powierzchni kadru?
Pozdrawiam - Bartosz
Też jestem świeżo po zakupie 400D+tamron 17-50/2,8 (+100/2,0USM).
Przesiadłem się z 350D+sigma18-125/3,5-5,6.
Pierwsze wrażenie: gigantyczna poprawa jakości działania AF i świetny czytelny wyświetlacz. Zmiany w ergonomii małe ale wydaje mi się, że lekko zmieniony profil uchwytu sporo poprawił. Nie narzekałem też na 350D pod tym względem. Nie jestem profi ani fotomaniakiem więc bardziej mi zależało na zmniejszonych gabarytach niż na wygodzie użytkowania w warunkach długich sesji.
Przy szerokim kącie trudno nie trafić z ostrością (ze wzgl. na GO). No, chyba że robimy jakieś specyficzne ujęcia z więcej niż jednym planem.
Teoretycznie tak, ale zdjęcia (na forum) z zestawu 350 + Tamron na 17mm nie zachwycały - przedstawiane były kombinacje z ostrością na 50 a potem przestawienie na 17 - takie coś dla mnie to porażka. Nie palę się do wydania 5k zł na zestaw, który "prawie" działa. W 400D jest coś zmienione z AF więc mam nadzieję, że ww kombinacje nie będą potrzebne.
Jeszcze jedno pytanie: Czy rozdzielczość 10MP jest w pełni wykorzystana? (ostrość/piksele)
Pozdrawiam - Bartosz
Witam
Na moim bylym 300D oraz na body znajomego 350D Tamron 17-50 2.8 czesto mial FF na 17mm. Na 400D praktycznie za kazdym razem mialem ostrosc na 17mm. Idealnie ostrzy. Zrobilem na razie malo zdjec (wczoraj dostalem body), dzisiaj zrobie wiecej.
PS. Zrobilem tez test z kartka z wydrukowanym wzorem pod katem 45 stopni. Nie stwierdzielm ani FF ani BF. Na 300D mialem maly FF.
pozdrawiam
Tomek