Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 216

Wątek: własnie kupłem 400d

krii
    Guest

Domyślnie

tia, do 350D i do 400 jest ten sam grip zmieniasz co roku bryczke tylko dlatego, ze ma nowa linie nadwozia i nowe swiatla? 400 nie jest dla posiadaczy 350 tylko dla tych co jeszcze nie maja lustra a foca amatorsko - normalna ewolucja, jak chcesz czegos lepszego to biezesz 30D i tyle... 400 to ten sam segment... to jak zastepowac yarisa 2005 yarisem 2006, bo sasiadka ma nowe futro... wychodza jakies kompleksy normalnie... a nowy olympus i pentax sa jeszcze mniejsze :P

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krii Zobacz posta
    tia, do 350D i do 400 jest ten sam grip zmieniasz co roku bryczke tylko dlatego, ze ma nowa linie nadwozia i nowe swiatla? 400 nie jest dla posiadaczy 350 tylko dla tych co jeszcze nie maja lustra a foca amatorsko - normalna ewolucja, jak chcesz czegos lepszego to biezesz 30D i tyle... 400 to ten sam segment... to jak zastepowac yarisa 2005 yarisem 2006, bo sasiadka ma nowe futro... wychodza jakies kompleksy normalnie... a nowy olympus i pentax sa jeszcze mniejsze :P
    A aparat w komórce kolegi w ogóle malutki. Co to za argument???
    Uważam, że wprowadzanie nowego modelu powinno być oparte i znacznie poszerzenie jego możliwości vide różnice 300 a 350, gdzie ludzie przesiadali się chętnie. 30d? no jak masz takie siano to jasne!
    Co do gripa - nie wiem, czy mają ten sam, jeśli tak to dobra wiadomość.
    Nadal sądzę, że wypuszczanie modelu w którym zmieniono kilka drobiazgów to nie to czego oczekiwałem. Masz prawo mieć odmienne zdanie.

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

Może ja dam "Rodzinę" kubeczków
    1/100, 3.5, ISO 3200
    A więc od lewej: Synek kubek, Mama kubek, Tata kubek (wyszedł z więźienia z stąd ta blizna )

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    A aparat w komórce kolegi w ogóle malutki. Co to za argument???
    Uważam, że wprowadzanie nowego modelu powinno być oparte i znacznie poszerzenie jego możliwości vide różnice 300 a 350, gdzie ludzie przesiadali się chętnie. 30d? no jak masz takie siano to jasne!
    Nadal sądzę, że wypuszczanie modelu w którym zmieniono kilka drobiazgów to nie to czego oczekiwałem. Masz prawo mieć odmienne zdanie.
    Nic to ze w celu udowodnienia swojej racji pominales najwazniejsze zmiany W ten sposub argumentujac 400D jest DUZO gorszy od 350D bo nie ma LCD z parametrami.

A tak zeby nie bylo ze jestem goloslowny. Najwazniejsze zmiany to:
    - AF wziety z 30D (czyli najwieksza bolaczka 350D zostala zlikwidowana)
    - 2,5" wyswietlacz (w koncu nie LCD znaczka pocztowego)
    - 10 Mpix (niby niewielka roznica i niektorzy narzekaja ze wzrosna wielkosci plikow ale jak sie pokazuje cyfrowego Hassela czy kilka lat wczesniej 1Ds MKII to wszyscy piali z radosci ile to informacji na zdjeciu wiecej)
    - szybkosc zapisu niby wzrosla tylko o 0,2 fps ale bufor pozwala na zapis 27 JPEG lub 10 RAW (w przeciwienstwie do 14 JPEG lub 4 RAW w 350D) - a to juz chyba spora roznica.

Nie zebym byl jakims wielkim fanem nowego 400D ale jako entry level canona to nie najgorsza opcja. Osobiscie patrzac po nowosciach innych producentow skusilbym sie na Pentaxa
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...)Uważam, że wprowadzanie nowego modelu powinno być oparte i znacznie poszerzenie jego możliwości vide różnice 300 a 350, gdzie ludzie przesiadali się chętnie. 30d? no jak masz takie siano to jasne!(...)
    Dział marketingu i projektowania w canonie myśli trochę inaczej niż Ty, bo oni muszą niestety jeszcze na tym zarobić, a zbyt duże zmiany mogą wygenerować tylko koszty - niekoniecznie większą sprzedaż. Po co ryzykować jak 350D sprzedawał się świetnie.

Zapewniam Cię że tak jest.

Nadal sądzę, że wypuszczanie modelu w którym zmieniono kilka drobiazgów to nie to czego oczekiwałem. (..)
    Powtórzę po co ryzykować jak 350D sprzedawał się wręcz rekordowo. I szczerze mówiąc nie widzę żeby się to miało zmienić zwłaszcza, że 400D jest bardzo tani a na tle konkurencji marketingowo wypada całkiem nieźle.

McKane tu tylko takie drobne uzupełnienie:

400D:
    jeszcze poprawiony uchwyt, lepsza jaśniejsza matówka, poprawiona obsługa (bez potwierdzania SET), profile kolorów, osobny przycisk print button, itd.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    400D:
    jeszcze poprawiony uchwyt, lepsza jaśniejsza matówka, poprawiona obsługa (bez potwierdzania SET), profile kolorów, osobny przycisk print button, itd.

Uchwyt identyko, matówka może i wygodniejsza ale ja bym wolał pryzmat 0.95x reszta dla mnie nie ważna
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP Zobacz posta
    Uchwyt identyko, matówka może i wygodniejsza ale ja bym wolał pryzmat 0.95x reszta dla mnie nie ważna
    Ale ja i McKane wymieniamy różnice które istnieją, a czy dla kogoś to ma znaczenie czy nie to zupełnie inna sprawa.
    Co do uchwytu http://www.dpreview.com/articles/canoneos400d/page4.asp na dole strony widać jaka jest różnica, może nie jest wielka może dla niektórych jest ale jest .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

Nie twierdziłem, że jest dużo gorszy (raczej mało lepszy he he), ale po następcy spodziewałem się więcej. Ot co. Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Canon by znokałtowal rywali gdyby:

Body a la 300D
    pentaprism 0.85x lub 0.95x
    11 pól AF (a la Nikon % Pentax)

Może gdyby poszedł krok dalej i zrobił lcd 3"? :-P
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kilka moich przemyśleń a propos czterysetki:

Zakup 400 wydaje się hojnym datkiem dla firmy Canon .
    Czym ta puszka różni się o d 350-tki? Zauważyłem, że zapiuje dziesiątą częsc zdjecia w serii wiecej (chyba 3 klatki/s zamiast 2,8 czy jakoś tak) i co jeszcze?
    A, czytałem, że ma ten bajer z autoczyszczeniem drganiowym matrycy jaki japońce zrobili w soniaku. I cóż wiecej?
    Zdjęcia na iso 1600 słabiutkie, zdarzało mi się moim 350 zrobić znośniejsze.

Nie wiem też jak cena gripa? Pewnie drożej niż do 350-tki. Kolejny raz przegięcie przy produkcji puszki, której nie da się trzymać w rękach. Zarabianie na akcesoriach powinno mieć swoje granice, a widać canon stawia na zdzieranie z użytkowników, których zmusza do zakupu gripów.
    BTW 400 jest chyba nawet lżejszy o kilka gram od 350. To już kurna miniaturyzacja

Uważam, że jak na następcę 350 d to canon pojechał po bandzie.
    Między 300 a 350 była znacznie jaskrawsza różnica, warta wydania kilku stów, czy tysiąca.
    Jak na razie to odnosze wrażenie że sie czepiasz dla zasady po kolei..
    1) szybkość serii: w tej klasie - who cares..
    2) autoczyszczenie matrycy: jeśli będzie działać, przydatne
    3) wysokie iso/szumy: brak podstaw do wydawania opinii. Jak na razie NIE MA testów "kadr w kadr", z tym samym motywem, w tym samym oświetleniu itp. Może to sie zmieni, bo na pl.rec.foto.cyfrowa gość popełnił test "po łebkach" na szybko i zamierza powtórzyć go "porządnie". Choć faktycznie (niezbyt nadające się do porównań) zdjęcia/sample od różnych użytkowników mogą dawać powód do umiarkowanego niepokoju.
    4) Grip: jest TEN SAM co z/w 350D, tak nie przesłyszałeś sie. Grip od 350D pasuje do 400D
    5) różnica między 350D a 400D porażająca nie jest, ale.. i różnica w cenach między nimi (stan na dziś) też nie jest przesadnie duża.

to było moje 0,03 zł..
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów