Re MCat: Aparaty były ustawione na priorytet przesłony (Av - Canon, A - Nikon), M uzywam sporadycznie, a P raczej nigdy. Na tych zdjeciach akurat Nikon nieco przeswietlil, Canon nieco niedoswietlil, ale czesto sie zdarza, ze Nikon naswietla prawidlowo, a Canon niedoswietla, choc oczywiscie czasem Canon naswietla poprawnie, aczkolwiek gdzies czytalem, ze ma zawyzona czulosc matrycy - stad te problemy, moze nowy soft wyjdzie i sie poprawi naswietlanieA co do obiektywow to przy szerokim kacie Canon miazdzy Nikona, ale jak sie ustawi na 55mm to (niezaleznie od przeslony) pomimo znacznej roznicy rozdzielczosci (6MP vs 10MP) jakosc obrazu jest zblizona - obiektyw Canona niestety ma duze problemy.
Ostatnio edytowane przez g_c_ ; 31-10-2006 o 11:15
Na szczęście to tylko kitowy obiektyw daje taki efekt jakości, ja szerokiego używam sigme 10-20 i naprawdę neibo a ziemia do kitowego. Co do samego naświetlania, to również czytałem że Canon ma niewiele zawyżoną czułość, ale są to przypuszczenia. Natomiast w Canonie przyzwyczaiłem się już dawać redukcję -0,7 EV dla prawidłowej ekpozycji, ale widzę że w 400D będzie to 0 lub nawet +0,3 do 0,7 EV, co jest dla mnie rzeczą zupełnie odmienną od tej co miałem
Canony mają wyższą rzeczywistą czułość niż inne aparaty(Sony zdajsie też).
LINK
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ale to chyba jest na korzyść canona, skoro ISO 100 nikona odpwiada ISO 125 canona, czyli matryca ma naddatek czułośći w stosunku do innych, co w efekcie dać może (i daje) niskie szumy przy danych czułościach
400D, sigma 70-300 APO, sigma 10-20, canon 50/1,8, canon 18-55, 430 EX
heh 20 stron juz![]()
moj pierwszy post na tym forum wiec przydaloby sie przywitac - witam wiec wszystkich
jak w temacie - zakupilem wlasnie 400d i mam pytanko.. wybralem sobie, zeby mi robil w "RAW + L" no i zapisuje mi dwa pliki JPEG, drugi z indeksem "(1)".. o co chodzi bo chyba nie o to zeby tak wlasnie bylo![]()
CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk
uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl
tutaj zamiescilem screena z zaznaczonymi dwoma plikami w TC stworzonymi przy "RAW+L" :-?
w sumie nie korzystam z tego rodzaju zapisywania ale to chyba jakis blad..
jest jakis sposob na sprawdzenie wersji softu aparatu? moze update zalatwilby sprawe? ;>
.. felerna sztuke dostalem? :P
moze jeszcze ktos by to sprawdzil i napisal?
p.s. w aparacie przegladajac fotki mam jedna sztuke, patrzac na dodatkowe info "DISP." pokazuje mi "RAW+L".. niestety inaczej to wyglada na kompie.
Ostatnio edytowane przez blum ; 02-11-2006 o 00:05
jak nie masz zainstalowanego softu Canona i sciagasz zdjecia z aparatu to sa dwa JPGi, zainstaluj soft, wtedy bedzie ok (z czytnikiem pewnie tez bedzie, ale nie probowalem8))
a tak jeszcze z ta czuloscia matrycy to moze swiatlomierz jest za bardzo czuly, a nie matryca za malo
i moze jeszcze wracajac do kita to jak sama nazwa wskazuje jest do kitu, ale aparat w sumie w porzadku, szkoda ze takie polaczenie, moglby byc jakis niewielki kitowy obiektyw alternatywny w stylu Nikkora 18-70, bo moim zdaniem 17-85 jest do tego aparatu za duzy i tez podobno niezbyt rewelacyjny...
Ostatnio edytowane przez g_c_ ; 02-11-2006 o 10:45