Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: kalibracja AF, 350D, Żytnia. co robić?

Dopiero zaczyna Awatar kchmielu

Domyślnie

Napisał Andee
    Pewnie wsadzili do body uzywana karte i licznik aparatu dodal do swojego przebiegu to co bylo na karcie...
    To raczej dziwne - czy aparat czasem nie zapisuje ilości zrobionych zdjęć w swojej wewnętrznej pamięci????

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kchmielu Zobacz posta
    To raczej dziwne - czy aparat czasem nie zapisuje ilości zrobionych zdjęć w swojej wewnętrznej pamięci????
    Zapisuje.
    Ale uzytkownik tego nie widzi.
    To o czym mowa w tym watku to numeracja kolejnych plikow - a ta numeracje aparat przejmuje z karty pamieci, jesli na niej byl wyzszy numer a w aparacie numeracja ustawiona na continuous.

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Martins Zobacz posta
    A ja wczoraj odebrałem swoją 350d z Żytniej po kalibracji i przeżyłem mały szok. Kiedy oddawałem ją na liczniku było ok. 2000 zdjęć, a teraz licznik wskazuje ponad 9500 zdjęć !!! Nie bardzo kumam, czemu tak jest? Czy procedury regulacji wymagają aż 7000 klatek, żeby poprawnie skalibrować body? Czy też licznik został przestawiony przez przypadek lub nie? A tak poza tym, to najpierw skalibrowali mi body, następnie 18-55 pod body i wszystko jest ok.
    Wrócił dzisiaj mój 20d + 50/1,8 z kalibracji. Wraz ze sprzętem otrzymałem wydruki: po kalibracji puszki z 85/1,8 oraz drugi ze skalibrowaną puszką i po kalibracji 50/1,8. Tak na szybko (oczywiście nie na podstawie tych wydruków) widać znaczną poprawę, ale pozostał chyba leciutki FF.
    Ostatnia klatka przed naprawą to 9446, pierwsza po odbiorze 9447? Wiem, jaka będzie treść następnego postu.
    Dokładniejszą opinię podam jak znajdę chwilkę i przetestuję aparat.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Coś już napisał Awatar Martins
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

No to w miarę wszystko jasne z tą numeracją. Body wyregulowali, a pod body kita 18-55. Muszę przyznać, że zrobili kawał dobrej roboty, bo kit ostrzy dokładnie w punkt i AF łapie tam gdzie chcę. Jest dużo lepiej niż wcześniej. Problem mam tylko z 50/1.8 II, bo od 1.8 do 3.5 ma zdecydowanego FF. Dopiero przy 4.0 trafia "prawie" w cel. Chociaż na mój gust nie jest wcale ostro. Zastanawiam się, czy kalibracja 50/1.8 II do puszki pomogłaby, czy po prostu jest to już taki egzemplarz.
    www.marcinkowalczyk.com
    www.marcinkowalczyk.com/blog
    FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Ostatnia klatka przed naprawą to 9446, pierwsza po odbiorze 9447? Dla mnie to nie jast takie jasne.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Dopiero zaczyna Awatar Pawełek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Założyłem wątek. Czas na małe podsumowanie.

Aparatu jednak nie mogłem odebrać osobiście. W piątek wysłałem faks z kwitami, dzisiaj - poniedziałek 25.09.06 odebrałem paczkę. Sprzęt starannie zapakowany. Ślady palców na KITowym szkiełku. Poza tym wszystko wygląda dobrze. Matryca czysta.

Otrzymałem wydruk: "EOS 350D z ob. testowym 1.8/85mm"
    Monochromatyczne zdjecie pokazuje, że jest ostro tam gdzie chyba ma być.
    Optymistycznie zakładam, że to faktycznie z mojego body.

W książeczce European Warranty System (EWS) wypełnili mi pierwszą stronę, a na ostatniej znalazłem wpis z datą: "Regulacja AF z ob. testowym - wydruk"

Oczywiście na pierwszy ogień kartka testowa, z ciekawości czy zauważę różnicę. No i raczej średnio. Od szerokiego 17mm coraz celniej w kierunku 55mm. Zobaczę w praniu.

Sigma 70-200 APO DG po kilku strzałach na obiektach "zaokiennych" - celnie. 24-60 EX DG w miarę, lecz to raczej kwestia obiektywu.

Co do działania AF wypowiem się szerzej jak popstrykam na zewnątrz w akcji.

Całą operacja z Żytnią nie trwała długo. Teraz uwaga: nie zapłaciłem nawet złotówki. Eurogwarancja działa. Wystarczyło dołączyć w moim przypadku dwie książeczki gwarancyjne + ksero rachunku z niemiec. Póki nie oglądam zdjęć, jestem chociaż z tego zadowolony.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawełek Zobacz posta
    Otrzymałem wydruk: "EOS 350D z ob. testowym 1.8/85mm"
    Monochromatyczne zdjecie pokazuje, że jest ostro tam gdzie chyba ma być.
    Optymistycznie zakładam, że to faktycznie z mojego body.
    Na pewno z twojego, ale to wcale nie oznacza że jest dobrze . Mnie za każdym (z ośmiu) razem dawali taki wydruk po czym aparat wracał do poprawki i za każdym razem mówili że kalibracja była potrzebna i teraz już jest dobrze

Dopiero zaczyna Awatar Pawełek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja to się poddaje chyba. Generalnie czuję ciężki przekaz. Nie mogłem się jakoś dogadać przez telefon i nawet osobiście. Jak pisałem wcześniej, kiedyś informowali mnie, że zapłacę za kalibrację. Ostatecznie wyszło inaczej. Z uzyskaniem jakichkolwiek informacji było ciężko. Miało być wszystko opisane przy aparacie. Znalazłem jedno zdanie.

MMM* nie wiem jakim cudem dowiedziałeś się, że kalibracja była potrzebna.

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

@Pawełek
    czekam na relację z testów po kalibracji.....
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Oceniam wizytę mojego sprzetu na Żytniej, pozytywnie, ale lekko zasmuca mnie szeroki koniec mojego tamiego. Poniżej dwa zrzuty 1 przy f=50 i drugi przy 17.

Oceniając skalibrowany 50/1,8, mogę powiedzieć, że jego sredni rozrzut stał sie bliski zeru. Tzn niezaczęsto trafia w punkt, a rozrzut rozkłada się sprawiedliwie na BF i FF.
    Ostatnio edytowane przez szandor ; 27-09-2006 o 18:12

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów