Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: kalibracja AF, 350D, Żytnia. co robić?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Pawełek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Założyłem wątek. Czas na małe podsumowanie.

Aparatu jednak nie mogłem odebrać osobiście. W piątek wysłałem faks z kwitami, dzisiaj - poniedziałek 25.09.06 odebrałem paczkę. Sprzęt starannie zapakowany. Ślady palców na KITowym szkiełku. Poza tym wszystko wygląda dobrze. Matryca czysta.

Otrzymałem wydruk: "EOS 350D z ob. testowym 1.8/85mm"
    Monochromatyczne zdjecie pokazuje, że jest ostro tam gdzie chyba ma być.
    Optymistycznie zakładam, że to faktycznie z mojego body.

W książeczce European Warranty System (EWS) wypełnili mi pierwszą stronę, a na ostatniej znalazłem wpis z datą: "Regulacja AF z ob. testowym - wydruk"

Oczywiście na pierwszy ogień kartka testowa, z ciekawości czy zauważę różnicę. No i raczej średnio. Od szerokiego 17mm coraz celniej w kierunku 55mm. Zobaczę w praniu.

Sigma 70-200 APO DG po kilku strzałach na obiektach "zaokiennych" - celnie. 24-60 EX DG w miarę, lecz to raczej kwestia obiektywu.

Co do działania AF wypowiem się szerzej jak popstrykam na zewnątrz w akcji.

Całą operacja z Żytnią nie trwała długo. Teraz uwaga: nie zapłaciłem nawet złotówki. Eurogwarancja działa. Wystarczyło dołączyć w moim przypadku dwie książeczki gwarancyjne + ksero rachunku z niemiec. Póki nie oglądam zdjęć, jestem chociaż z tego zadowolony.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawełek Zobacz posta
    Otrzymałem wydruk: "EOS 350D z ob. testowym 1.8/85mm"
    Monochromatyczne zdjecie pokazuje, że jest ostro tam gdzie chyba ma być.
    Optymistycznie zakładam, że to faktycznie z mojego body.
    Na pewno z twojego, ale to wcale nie oznacza że jest dobrze . Mnie za każdym (z ośmiu) razem dawali taki wydruk po czym aparat wracał do poprawki i za każdym razem mówili że kalibracja była potrzebna i teraz już jest dobrze

Uzależniony

Domyślnie

Pewnie wsadzili do body uzywana karte i licznik aparatu dodal do swojego przebiegu to co bylo na karcie...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Dopiero zaczyna Awatar kchmielu

Domyślnie

Napisał Andee
    Pewnie wsadzili do body uzywana karte i licznik aparatu dodal do swojego przebiegu to co bylo na karcie...
    To raczej dziwne - czy aparat czasem nie zapisuje ilości zrobionych zdjęć w swojej wewnętrznej pamięci????

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kchmielu Zobacz posta
    To raczej dziwne - czy aparat czasem nie zapisuje ilości zrobionych zdjęć w swojej wewnętrznej pamięci????
    Zapisuje.
    Ale uzytkownik tego nie widzi.
    To o czym mowa w tym watku to numeracja kolejnych plikow - a ta numeracje aparat przejmuje z karty pamieci, jesli na niej byl wyzszy numer a w aparacie numeracja ustawiona na continuous.

Coś już napisał Awatar Martins
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

No to w miarę wszystko jasne z tą numeracją. Body wyregulowali, a pod body kita 18-55. Muszę przyznać, że zrobili kawał dobrej roboty, bo kit ostrzy dokładnie w punkt i AF łapie tam gdzie chcę. Jest dużo lepiej niż wcześniej. Problem mam tylko z 50/1.8 II, bo od 1.8 do 3.5 ma zdecydowanego FF. Dopiero przy 4.0 trafia "prawie" w cel. Chociaż na mój gust nie jest wcale ostro. Zastanawiam się, czy kalibracja 50/1.8 II do puszki pomogłaby, czy po prostu jest to już taki egzemplarz.
    www.marcinkowalczyk.com
    www.marcinkowalczyk.com/blog
    FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

@Pawełek
    czekam na relację z testów po kalibracji.....
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Oceniam wizytę mojego sprzetu na Żytniej, pozytywnie, ale lekko zasmuca mnie szeroki koniec mojego tamiego. Poniżej dwa zrzuty 1 przy f=50 i drugi przy 17.

Oceniając skalibrowany 50/1,8, mogę powiedzieć, że jego sredni rozrzut stał sie bliski zeru. Tzn niezaczęsto trafia w punkt, a rozrzut rozkłada się sprawiedliwie na BF i FF.
    Ostatnio edytowane przez szandor ; 27-09-2006 o 18:12
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów