Pokaż wyniki od 1 do 10 z 96

Wątek: Nikon (d80) czy Canon (30d)

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar wiktoch
    Miasto
    capital city

Domyślnie

Dobra uspokójcie się ARKAN, CZECZOT, CZORNYJ
    Nie interesują mnie wasze rozkminki na temat jakości stałek, sposobu przeprowadzania testów i lepszych szerokich kątów. Stałki mnie na razie nie interesują. Pisałem że szukam 2-3 szkieł (zoom) a ze stałek kupię tylko 50 F1.8 – dlaczego? Bo jest plastikowy i tani
    Jeżeli chcecie powymieniać informacje na ten temat to załóżcie sobie oddzielny wątek!! A jak macie ochotę wypowiadać się na temat szkieł to powiedzcie coś o interesujących mnie obiektywach:

Czeczot – widzę że masz komplet - napisz jak się sprawują 17-40/4, 24-105/4IS, 70-200/4, please ;-)

Arkan – też masz 24-105 – jakieś uwagi? A odnośnie twojego pytania: „Jedziemy na wyprawę foto - na 2 tygodnie. Masz do wyboru N80 + 24-120 VR + 50/1.4 + SB600, vs C30 + 24-105L. Co wybierzesz?” Jako wyprawę rozumiem wypad w góry i zabieram coś szerokiego – np. tokinę 12-24 :wink: - hhmmm.. chyba bym wziął canona

Czeczot: „Nikonowi brakuje odpowiednika 24-105 (tak samo jak mu brakuje odpowiedników pozostałych „tanich” L) czyli obiektywy dobrego w cenie do zniesienia” – popieram w 100%. Na dobre szkło nikona - odpowiednika eLki - muszę wydać spokojnie z 1k pln więcej. Przy dwóch obiektywach canona, trzeci wyjdzie mnie gratis a poza tym mam dostęp do serii F4 - o (moim zdaniem) równie rewelacyjnym stosunku jakości do ceny jak w przypadku puszki 30d.

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktoch Zobacz posta
    Czeczot – widzę że masz komplet - napisz jak się sprawują 17-40/4, 24-105/4IS, 70-200/4, please ;-)
    Ja obiektywy kupuje z założenia że niedługo będę miał FF, jak bym kupował z myślą zostania przy aps to pewnie bym miał canon 17-55/2,8is

17-40 dla mnie za tą kasę nie ma się do czego przyczepić, ma wady ale 16-35 na pewno sobie nie kupie bo zdjęcia szerokim katem to dużo mniejsza część zdjęć które robie. Zresztą przy fotografii krajobrazowej i tak korzystam ze statywu i mogę sobie to szkło przymknąć. Przy matrycy aps jednak trochę za krótki jak na spacer zoom, często mi brakowało czegoś ponad 40 a 70 to już za wąsko było.

24-105 optycznie też nie ma się do czego przyczepić. Wybierałem z 24-105 a 24-70, wziąłem ten pierwszy ze względu na IS w ramach spacer zooma. Na wycieczce sprawdził się dobrze, bardzo przydał się IS, tylko dzięki temu mam trochę ostrych zdjęć z jednego miejsca. Sorry ale dźwiganie statywu na wczasach w moim przypadku odpada.

70-200 optycznie chyba najlepszy z tanich L. f4 jest w pełni akceptowalne. Brakuje mi trochę IS, od dłuższego czasu zastanawiałem się nad wymianą na 70-200/2,8is ale teraz po zapowiedzi 70-200/4is jeżeli będzie taki sam optycznie pewnie na niego wymienię.

Uprawnienia umieszczania postów