Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 96

Wątek: Nikon (d80) czy Canon (30d)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktoch Zobacz posta
    Na korzyść nikona:
    2. Cieszę się poza tym na ISO w wizjerze – taka drobnostka a cieszy

4. nie znam ergonomii i „filozofii” canona więc nie wiem jak będzie wyglądała przesiadka – czy będzie bezbolesna na pewno będę potrzebował nieco czasu do zmiany przyzwyczajeń i nawyków.
    2. 30D ma ISO w wizjerze

4. "filozofia" jest z grubsza taka aby wszystko robić jedną ręką. Duże kółko pod kciukiem i dżojstik do wyboru punktu AF są wygodniejsze niż używanie odpowiadających im w D80 przycisków.

Domyślnie

Canona można obsłuzyć jedną ręką.

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem do ergonomii canonierskiej można się przyzwyczaić i jest to daleko mniej ważne od tego, czy Ci odpowiadają zdjęcia z danej matrycy (kupujesz matrycę, tylko zarządzanie nią jest różne w różnych systemach), mi canonowa odpowiada bardziej, a linia elek F4 to fantastyczna sprawa, w zasadzie niepowtarzalna w innych systemach. No i FullFrame...
    Wysokie ISO przy Fullframe to jest jazda...tu nie ma konkurencji. Kiedy stanieje to się na to rzucę)))
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Coś już napisał Awatar eko-mar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paprochwbody Zobacz posta
    Moim skromnym zdaniem do ergonomii canonierskiej można się przyzwyczaić i jest to daleko mniej ważne od tego, czy Ci odpowiadają zdjęcia z danej matrycy (kupujesz matrycę, tylko zarządzanie nią jest różne w różnych systemach), mi canonowa odpowiada bardziej, a linia elek F4 to fantastyczna sprawa, w zasadzie niepowtarzalna w innych systemach. No i FullFrame...
    Wysokie ISO przy Fullframe to jest jazda...tu nie ma konkurencji. Kiedy stanieje to się na to rzucę)))
    Gość interesuje się 30D a nie 5D więc te ful frejmy zostawmy narazie...a zanim uzbiera na 5D to dużo zmian i nowinek mogą wprowadzić zarówno w jednej jak i w drugiej firmie. Narazie (jeżeli wybierze 30D) to będzie jechał na przeliczniku 1,6.
    Co do fotek z D80 kontra 30D to chyba na którymś z tematów gościu przedstawiał porównanie ale moim zdaniem (zresztą ktoś też już o tym wspominał) test nie był obiektywny. Czego można się spodziewać podpinając do Canona 17-40/4 a do Nikona 18-200/3,5-5,6 ....przecież to nie ta sama półka to raz a po drugie przy tak dużej różnicy w zakresie ogniskowych rysowanie będzie zupełnie inne. Zachęcam kogoś, kto ma dostęp do tych puszek aby podpiął do obu 50/1,4 i wtedy test będzie wiarogodny...sam jestem ciekaw efektu. Zfotek, które oglądałem (dotyczy szumów) nie zauważyłem aby Canon "odjechał" (chyba, że jestem bleszczaty na jedno oko i o tym nie wiem)
    Moim zdaniem decyzja nie jest łatwa, bo może się okazać, że np.za rok te przypadłości, z którymi wiele firm sobie jeszcze nie radzi, mogą odejść do przeszłości.
    Pozdrawiam i zachęcam kogoś do uczciwego przetestowania tych dwuch puszek.
    Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:

Domyślnie

Jak mi zasponsorujesz Nikona D80 i 50 1,4 to mogę przetestować

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

ja osobiście tez byłem w posiadaniu Nikona D 70 s z kitem i Nikora 80-200/2.8
    powiem tak w dobrym swietle Nikon był ok,problemy zaczynały sie jak sie zaczeło robić ciemnawo{wysokie iso strasznie szumiły}
    Postanowiłem sie prześiąsc na Canona{350 D} nie żałuje tego kroku,gdyz uważam że Canon bije Nikona w dość łatwy sposób min. ma wiecej szkiełek{tansze}i ma technologie pełnej klatki ,ktorej Nikon np nie ma i nie wiadomo czy przez najblizszy czas bedzie miał.Ergonomia w Nikonie była super czego nie moge powiedziec o 350 D,ale efekt koncowy jest lepszy Od Nikona bo w koncu liczy sie jakosc zdjecia a nie ergonomia.
    Polecam zdecydowanie tobie Canona 30 D!!!!!!!-nie bedziesz żałował
    pozdrawiam:wink:

Coś już napisał Awatar eko-mar

Domyślnie

Następny, który "ma" ful frejma w plastikowej puszce
    Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:

Coś już napisał Awatar wiktoch
    Miasto
    capital city

Domyślnie

wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi! poczekam jeszcze do końca photokiny bo nigdy nic nie wiadomo i raczej będę się przymierzał do 30d.

pozdro
    wik

smiech_na_sali
    Guest

Domyślnie

canon ma w kazdej puszcze juz fulfrejma czy cos mnie minelo?moze jakis upgrade firmware bylo ??
    kazdy sie podnieca 5D mimo ze 70% nie mialo go nawet w reku

Domyślnie

Co do szkieł to Nikon ma też sporo fajnych w "środkowym" zakresie cenowym: jest 35-70 2.8, 80-200 2.8 - można je kupić całkiem tanio, do tego jest sporo fajnych stałek manualnych np. 85 1.4 którą można kupić za 800zł już. Nie wiem czy przesiadka może być taka opłacalna - może lepiej zostaw sobie te szkła co masz i kup d200 ? Nie wiem co fotografujesz, ale np. jeśli są to portrety to manualne szkła są OK. Z moich doświadczeń z oba systemami, to wcale Canon nie jest taki super hiper (mowa o 30D) jeśli chodzi o szumy porównując do D70 - Nikon ma źarno, a Canon kolorową sraczkę (oczywiście obu aparatów używałem, więc nie jest to coś co tam gdzieś "wyczytałem"). No i jeszcze jedna śmieszna rzecz :P D70 lepiej ustawia ostrość od 30D w półmroku i na mało kontrastowych obiektach - to także wiem z własnych doświadczeń (oczywiście podpinając coś z 2.8 albo lepiej)

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów