Cytat Zamieszczone przez Paprochwbody Zobacz posta
Moim skromnym zdaniem do ergonomii canonierskiej można się przyzwyczaić i jest to daleko mniej ważne od tego, czy Ci odpowiadają zdjęcia z danej matrycy (kupujesz matrycę, tylko zarządzanie nią jest różne w różnych systemach), mi canonowa odpowiada bardziej, a linia elek F4 to fantastyczna sprawa, w zasadzie niepowtarzalna w innych systemach. No i FullFrame...
Wysokie ISO przy Fullframe to jest jazda...tu nie ma konkurencji. Kiedy stanieje to się na to rzucę)))
Gość interesuje się 30D a nie 5D więc te ful frejmy zostawmy narazie...a zanim uzbiera na 5D to dużo zmian i nowinek mogą wprowadzić zarówno w jednej jak i w drugiej firmie. Narazie (jeżeli wybierze 30D) to będzie jechał na przeliczniku 1,6.
Co do fotek z D80 kontra 30D to chyba na którymś z tematów gościu przedstawiał porównanie ale moim zdaniem (zresztą ktoś też już o tym wspominał) test nie był obiektywny. Czego można się spodziewać podpinając do Canona 17-40/4 a do Nikona 18-200/3,5-5,6 ....przecież to nie ta sama półka to raz a po drugie przy tak dużej różnicy w zakresie ogniskowych rysowanie będzie zupełnie inne. Zachęcam kogoś, kto ma dostęp do tych puszek aby podpiął do obu 50/1,4 i wtedy test będzie wiarogodny...sam jestem ciekaw efektu. Zfotek, które oglądałem (dotyczy szumów) nie zauważyłem aby Canon "odjechał" (chyba, że jestem bleszczaty na jedno oko i o tym nie wiem)
Moim zdaniem decyzja nie jest łatwa, bo może się okazać, że np.za rok te przypadłości, z którymi wiele firm sobie jeszcze nie radzi, mogą odejść do przeszłości.
Pozdrawiam i zachęcam kogoś do uczciwego przetestowania tych dwuch puszek.