Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 96

Wątek: Nikon (d80) czy Canon (30d)

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    No a 70-200/4, 70-200/4IS, 300/4IS, 24-105/4 IS są takie dostępne u Nikona? Mam dalej wymieniać?
    Możesz wymieniać dalej, ale patrząc na zakresy, to znajdziesz ich odpowiedniki. 24-120/3.5-5.6 VR, 70-300/4.5-5.6 VR, 300/4 i to w cenach dla zwykłych śmiertelników, a nie wybrańców losu (od dawna wiadomo, że N bije C na głowę porządną optyka dla amatorów). Nawet jeśli bedziemy polemizować na temat jakości optycznej, to nie jest ona tak duża jak różnica w cenie. N ma natomiast ma kilka propzycji dla profi, które nie znajdują sie w ofercie C - ot, chociażby 200/2.0 VR, czy 200-400/4 VR. O porównaniu optyki szerokokątnej N i C litościwie nie wspomnę (i proszę mi tu nie wyjeżdżać z 35/1.4L :-) )
    Pentax K-5 II, Leica M9

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Odwracasz kota ogonem.
    (...)Tak po prawdzie, z wyjątkiem shifta 24mm i 45mm, to jest dokladnie na odwrót. To C ma do nadrobienia znaczne zaległości w zakresie szkieł (i to nie tylko w grupie "L").

P.S.
    To dokładnie napisałeś, a ja twierdzę że jesteś w błędzie. Ja nigdzie nie pisałem ani o jakości optycznej ani o cenie.

Że ja z kolei nie wspomnę litościwie o ofercie Canona dotyczącej długich szkieł z IS której nikon w ogóle nie posiada.
    Wcale też nie prawdą jest że cena świetnego optycznie obiektywu jakim jest 70-200/4 jest tylko dla wybrańców. Zresztą dotyczy to tak samo ob. 70-300 IS. i 300/4 IS.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kolekcjoner, "wogóle nie posiada" to za dużo powiedziane. 200/2VR, 300/2,8VR i 200-400/4 raczej trudno nazwać "krótkimi". W systemie Nikona brak tylko stabilizowanych szkieł najdłuższych: 400, 500 i 600-ty. Zdradzę ci jednak, że nauczyłem się z tym żyć

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Odwracasz kota ogonem.

To dokładnie napisałeś, a ja twierdzę że jesteś w błędzie. Ja nigdzie nie pisałem ani o jakości optycznej ani o cenie.

Że ja z kolei nie wspomnę litościwie o ofercie Canona dotyczącej długich szkieł z IS której nikon w ogóle nie posiada.
    Wcale też nie prawdą jest że cena świetnego optycznie obiektywu jakim jest 70-200/4 jest tylko dla wybrańców. Zresztą dotyczy to tak samo ob. 70-300 IS. i 300/4 IS.
    1. Masz rację w jednym - N nie ma w ofercie szkieł tele z IS. To się u N nazywa VR. I ma szkła tele ze stabilizacją. Z resztą, nie widziałem nigdy nikogo z 400/2.8 robiącego z ręki.
    2. To prawda, nie pisałeś o jakośći optycznej i cenie. Ja o tym pisałem. Dla mnie jakość optyczna vs. cena w ofercie danego producenta mają znaczenie i stanowią główne kryterium oceny oferty.
    3. Świetny optycznie to jest 35/1.4, 85/1.2, 135/2.0, 200/1.8 i 300/2.8. 70-200/4L jest dobry, podobnie jak 300/4IS. 70-300IS to niezbyt dobry pomysł za te pieniądze.
    4. Nie ulegaj zbytnio magii IS - to tylko gadżet, który z reguły pogarsza jakość optyczną i podnosi cenę obiektywu
    Pentax K-5 II, Leica M9

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Czornyj No ja myślę . Aż o taką rozrzutność Cię nie podejrzewam .

Arkan nie chce mi się już odpisywać szczególowo. Wiem co to jest VR u Nikona.
    Skąd wiesz, że uległem lub nie magii IS-a skąd inąd niezwykle przydatnego rozwiązania (używałem) i nie jest to moim zdaniem żaden gadżet i wcale nie jest też prawdą, że pogarsza jakość optyczną (tak było w pierwszych konstrukcjach).
    Po za tym dla jasności ja też uważam, że dla amatorów Nikon ma świetną ofertę zwłaszcza szkieł DX-owych. Po prostu Canon ma też świetną ale trochę wyżej. Ja i wielu wybrałem ten system właśnie ze względu na szkła, a nie puszki itp.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-09-2006 o 01:23
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktoch Zobacz posta
    witam,
    Witaj
    Mam przyjemność być użytkownikiem zarówno N, jak i C. To bardzo indywidualna sprawa, czy zostać z N, czy wejść w C. Wg mnie to bardziej sprawa obiektywów niż korpusów - ale ja używam ISO większe niż 400 okazjonalnie. Masz już duże doświadczenie z N i niewątpliwie ciekawi Cię jak będzie z C. Dobrze to rozumiem.
    Moje zdanie jest takie: rewelacji nie będzie!
    P.S.W tym wątku padło dużo ciekawych i bzdurnych opini na temat N. Opinie na temat C nie są szczególnie interesujące, raczej standartowe :-D
    Ale pewnie sam oddzielisz ziarno od plew
    Wini

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    ale w N można taniej skompletować dobre stałki niż w C. Np 24/2.8 + 50/1,4 + 85/1.4 (1.2 u C). Przy czym, o ile 85/1.2 i 85/1.4 będą porównywalne, o tyle 50/1.4 i 24/2.8 będą lepsze u N (50-ka trochę lepsza, a 24-ka znacznie)
    50/1,4
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_14/index.htm
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_14/index.htm
    lepszy... pewnie … szczególnie w aberracjach i na rogach na 1,4

24

http://www.photozone.de/8Reviews/len...4_28/index.htm
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...4_14/index.htm
    Porównujemy od 2,8…. lepszy – to chyba jakiś żarcik jest! No i nikon nie ma 1,4 a to się przydaje!

a tu canon 24/2,8
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...4_28/index.htm

Możesz wymieniać dalej, ale patrząc na zakresy, to znajdziesz ich odpowiedniki. 24-120/3.5-5.6 VR,
    Litościwie ci linków nie wkleję ale 24-120 nikona to dno przy tym canonie a dodatkowo ciemny na końcu! Sorry ale wole dopłacić do canona lub używać kit

70-300/4.5-5.6 VR, 300/4 i to w cenach dla zwykłych śmiertelników, a nie wybrańców losu
    70-300 to jest odpowiednich niby czego światłem i optycznie?
    (od dawna wiadomo, że N bije C na głowę porządną optyka dla amatorów). Nawet jeśli bedziemy polemizować na temat jakości optycznej, to nie jest ona tak duża jak różnica w cenie.
    Nie będziemy polemizować na temat jakości optycznej bo ona jest albo lepsza u canona za większe pieniądze albo obiektywy nikona maja przewagę w jednym parametrze a canony w drugim więc można uznać szkła za porównywalne w podobnej cenie

N ma natomiast ma kilka propzycji dla profi, które nie znajdują sie w ofercie C - ot, chociażby 200/2.0 VR, czy 200-400/4 VR. O porównaniu optyki szerokokątnej N i C litościwie nie wspomnę (i proszę mi tu nie wyjeżdżać z 35/1.4L :-) )
    Hehe no tak 2 to już kilka. canon 2 shift; jasne szerokie kąty f1,4 – 2 szt.; 3 tanie „L” o dobrej jakości optycznej, prawdziwym macro mp-e65.
    Ja nic do nikona nie mam, trzymałem kilka razy d200 i bije na głowę 30d i 5d swoimi możliwościami (za wyjątkiem matrycy) ale proszę przestań opowiadać już bajki o rewelacyjnej optyce nokona w szerokim kącie. Jeżeli taka istnieje to proszę o linki do testów które to pokazują, bo na tych które ja ci podałem wynika że każdy producent sobie w szerokim kacie z czymś nie poradził i nikt nie ma przewagi. Zauważ tragiczny spadek ostrości w rogach w szerokim kacie u nikona i to na matrycy APS, zdajesz sobie z tego sprawę co się dzieje na FF?
    Ostatnio edytowane przez czeczot ; 19-09-2006 o 09:02

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

czeczot, a skąd osobliwy pomysł że testy obiektywu na jakimś tam korpusie cyfrowym mogą być wyznacznikiem czegokolwiek? I dlaczego porównujesz 24/2,8 Nikona z 24/1,4 Nikona - a nie na przykład 28/2,8 Canona z Nikkorem 28/1,4?

A to, że 70-300VR będzie odpowiednikiem 70-300IS to chyba oczywiste?

Coś już napisał Awatar wiktoch
    Miasto
    capital city

Domyślnie

Witam to znowu ja.
    Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi – doceniam to. W pewnym momencie niestety dyskusja zeszła na jakiś niepotrzebny temat „wojny” ale widzę że jest dzięki bogu nadal konstruktywna.

Na szybko powiem jedno – w pełni zgadzam się z kolekcjonerem i jego komentarze w pełni oddają mój punkt widzenia Mój wybór sprowadza się oczywiście do systemu a nie puszki i jednocześnie jestem zdania że canon ma świetną ofertę szkieł z nieco wyższej półki (pomiędzy entry level a profi). Poza tym (w kontekście szkieł „L”) uważam że są one tańsze od ich odpowiedników u nikona – juz o tym pisałem - vide:
    24-70 canona kosztuje 4.600 pln a nikon 28-70 6.400 pln – 1.800 pln różnicy
    17-55 canona (ze stabilizacją) za 4.300 a nikon 17-55 (bez stabilizacji) za 5.500 – 1.200 pln różnicy
    Szeroki kąt canona 10-22 za 2.800 pln a nikon 12-24 za 4.300 czyli 1.500 pln

W końcu - brak mi w ofercie nikona szkieł kryjących poniższe zakresy o podobnej jasności i cenie:
    24-105 F4 IS
    70-200 F4

A co i w jakim stopniu decyduje o ewentualnej zmianie systemu?
    Dostępność wyżej wymienionych dwóch szkieł (oraz fakt że pozostałe szkła które chcę nabyć są tańsze niż odpowiedniki nikona) - 60%
    Świetny stosunek jakości do ceny 30d (w tym dobre wysokie ISO oraz 5fps – z tego będę głównie korzystał) - 20%
    W perspektywie FF - 10%
    Inne - 10% :-D

Co do pozostałych postów:

Alien – brak softu do obróbki RAWów (w d80) jest sprawą tymczasową i nie traktuję tego argumentu jako „minus” dla nikona

Arkan - wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :-D – odnośnie stałek – nie jestem ich „fanem” – po prostu z racji wykonywanych przeze mnie zdjęć wiem że potrzebuję zoom’ów – standardu (albo canona 17-40 F4 albo 24-105 F4 IS bądź też komplet tamrona 28-75 + 17-50), krótkiego tele (c 70-200 F4 lub sigmę 2.8) i ewentualnie bardzo szerokiego kątka (c 10-22 lub tokina 12-24, ewentualnie sigma). Ze stałek wybiorę plastika 50 1.8 i portretówkę 85 1.8 – ale do zakupienia w przyszłości. Shift’y w ogóle mnie nie interesują.
    Co do szkieł profi – jak powiedziałem mam odłożone ok 4,5k na nową puszkę – albo canon albo nowy nikon. Jak canon to sprzedaję swój cały dobytek i wezmę za niego ok. 7 – 8k. tę kwotę przeznaczę na zakup szkieł o których napisałem powyżej. Myślę że rocznie mógłbym dokupić z jeden obiektyw (np. makro). I tak powiększałbym potrzebny (przydatny) mi sprzęt. Z pewnością nigdy nie odłożę na takie szkła jak np. nikonowska 200 F2 VR czy 200-400 F4 VR. Co najwyżej kiedyś będę mógł się zastanawiać np. nad sigmą 100-300 czy coś w tym zakresie (ogniskowych i cenowym) bądź dodatkowym konwerterem do tele.

Co do canona c24-105 IS i jego „odpowiednika” u nikona – 24-120 vr – nie zgodzę się z tobą. Słyszałem opinie i widziałem testy obu szkieł i nie można ich ze sobą porównywać. Nikon wypada o wiele gorzej optycznie (ale jest z kolei ok. 1.5k pln tańszy). Jak mówiłem - nie interesuje mnie optyka „amatorska” – podobnie jak profi.

Wini – masz rację nie ukrywam że po prostu też w jakimś stopniu (może to te 10% :-D ) ciekawi mnie ten system Z każdym (aparatem i systemem) pracuje się inaczej i może pora spróbować teraz z canonem (ale tym razem będzie to już zmiana na zawsze)

Czeczot – w pełni się zgadzam co do twoich opinii na temat nikonowskiego 24-120.

Raz jeszcze wielkie dzięki za wszystkie posty. Od dwóch tygodni nie ma dnia żebym nie zastanawiał się nad zmianą systemu. Ale z usłyszanych opinii, przeczytanych recenzji (i jeszcze innych) coraz bardziej jestem przekonany do canona. Nikon wystarczył mi (i baaardzo dużo mnie nauczył) jako aparat entry level (i z pewnościa jeszcze nie jednego by mnie nauczył) ale w miarę „rozwoju” umiejętności, zdobywania doświadczenia i pogłębiania wiedzy fotograficznej chciałbym przejść na poziom nieco wyższy – taki intermediate. A myślę że umożliwi mi to (w większym stopniu i tańszym sposobem) właśnie canon. To jest naturalnie moje zadnie i moja opinia i wiele osób może się z nią nie zgodzić ale ja tak to właśnie postrzegam.

wstrzymam się z decyzją jeszcze do konca photokiny i myślę że w październiku czekają mnie zakupy.

pozdrawiam wszystkich
    wik

Uzależniony

Domyślnie

Jak ktos nie wie jaki aparat ma wybrac, co mu odpowiada i jakie ma preferencje (zwlaszcza jezeli nie jest nowicjuszem) to niech sprzeda wszystko wpiz... i grzyby zacznie zbierac albo modele kleic. Aparat ma robic zdjecia takie jakie mnie jako uzytkownikowi odpowiadaja, a czy to bedzie Nikon, Canon, Pentax, Sony czy Zenit to moja sprawa i moj wybor, a od tego wara...

Oczywiscie bez obrazy prosze, to moje subiektywne zdanie na ten temat.
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 19-09-2006 o 10:17
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów