Uważam, ze Czornyj ma całkowitą rację co do testów na photozone, dodam że pokazywanie fotek z dwóch róznych aparatów ma jedynie wówczas sens jeżeli ustawienia parametrów są podobne ( a najlepiej identyczne) , ten sam obiekt, takie same warunki oświetleniowe etc....mało tego , nie zadali sobie trudu, zeby pokazać fotki (dla mnie to one są wyznacznikiem końcowego efektu a nie jakieś tam cyferki) wykonane przy skrajnie różnych dziurach.
Taki "test" przypomina mi podawanie parametrów kolumn audio, które często nijak mają się do efeków odsłuchowych. Porównanie z Fotokurierem jest trafione w dyche.
PS. Czoczot - gdybyś zobaczył dwie fotki: jedną z "C" opisaną (pomyłkowo) jako z "N" i drugą z "N"-opisaną jako z "C" to jestem pewien, że zachwalałbyś tą z "N" , opisaną jako z "C" . To jest skrót myślowy twojej postawy na tym forum. Bez urazy ale twoje teoretyczne "rewelacje" na temat sprzętu, którego nie używałeś są dla mnie śmieszne. Od ponad dziesięciu lat używam NIKORÓW 35-70/2,8 oraz 80-200/2,8 i miałem wystarczająco dużo czasu aby wyrobić sobie opinię na ich temat.
Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:
Pojecie "stać mnie" ma chyba trochę głębszy sens niż wielkość wydanej kwoty. Może się nagle okazać , że nie jest kompatybilny ze sprzętem, który Microsoft "zmusi" nas używać...takie numery już przerabiałem w przypadku innych użytkowych programów i właśnie dlatego część z nas nie decyduje się na PS CS2 bo kwota jest znaczna....chyba, że rozwiązanie ....podane wcześniej przez kogoś.
Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:
Pokazywanie w kolumnach audio wykresów jak dana kolumna gra pokrywa się z rzeczywistością, bo jak w okolicy średnich tonów kolumna ma spadek 6dB to nawet głuchy to usłyszy. Przy kolumnach są też ważne inne parametry niemierzalne ta samo jak w przypadku obiektywów. Tyle że twoje porównanie jest kompletnie nie trafione bo w przypadku kolumn wrażeń odsłuchowych nie da się porównać tak jak zdjęć. Ostrość, wineta, aberacje są w pełni mierzalne!
Bym się zachwycał jak by to było dobre zdjęcia, mam głęboko w d* czym to było zrobione. A moje spostrzeżenia na temat obiektywów nikona są na podstawie zdjeć które widziałem i testów które przytoczyłem. Nigdzie jakoś nie dostrzegłem tej zabójczej przewagi. Ty wypowiadasz się na temat obiektywów szerokokątnych nikona posiadając zoom 35-70 oraz 80-200. Twoja wiedz jest jeszcze bardziej mizerna! Czytasz o czym my tu rozmawiamy? O szerokim kacie czyli wszystkim mniej niż 35, ogniskowa 35 nie była mocno poruszana w tym wątku.
Co do moje postawy na forum… to ja np. w przeciwieństwie do ciebie przyznaje się do moich zdjęć. Twoja postawa wpisuje się schemat który niestety daje się tu czasami zaobserwować: udaje że coś wiem, ze jestem fotografem ale zdjęcia które pozwoliły by ocenić czy coś wiesz naprawdę czy tylko pie…ysz głupoty są tylko twoje i leża w szufladzie (łatwo się domyśleć dlaczego)
Oooo...no to mamy MISTRZA, w imieniu którego przemawia jego SZTUKAZamieszczone przez czeczot
Fajnie :-) , zawsze mnie cieszyły takie przedszkolne zabawy w pokazywanie sobie ... zdjęć
Co prawda nie jestem fotografem, ale czasami robię zdjęcia. Mam je np. na http://www.pbase.com/arkan69 . Czy wg Ciebie są wystarczające dobre, abym mógł się na CB czasami wypowiedzieć na temat obiektywów Canona. Na życzenie podam listę szkieł, których używałem przez ostatnie 2 lata. To co? Mogę? Proooszę!!
![]()
![]()
Pentax K-5 II, Leica M9
Jak ci to w czymś pomoże to możesz się do mnie zwracać per mistrzupod warunkiem że nie będziesz w tym czasie trzymał ręce na stole lub kołdrze
Po drugie jak byś podszedł do tego logicznie to byś wpadł na to samo - jak ktoś który nie robi zdjęć tylko posiada szkła może się wypowiadać o ich możliwościach? Przecież to jest proste i logiczne. Chyba że ty taż zabierasz głos w sprawach o których nie masz pojęcia … uwielbiam takich delikwentów
![]()
Każdy kij ma dwa końce. Ktoś dopiero po obejrzeniu np Twoich zdjęć może dojść do wniosku, że wypowiadasz się na tematy o których nie masz pojęcia. Oczywiście to nie jest wycieczka pod adresem Twoich zdjęć, tylko przykład. Fotografia to sztuka wykorzystująca w procesie tworzenia kawał techniki. Osądzanie po efekcie końcowym, jakim jest zdjęcie, wiedzy technicznej autora jest nieporozumieniem. Z moich skromnych obserwacji wynika, że wybitni twórcy rzadko interesują się technikaliami (tyle ile muszą), a im mniej udany geniusz, tym więcj nieostrości w rogach widziZamieszczone przez czeczot
Jeden z moich znajomych, który robi wg mnie świetne zdjęcia (i oczywiście nigdzie ich nie publikuje), na pytanie jakim obiektywem robił ten portret powiedział mi "Takim ruskim od zorki, tym, no wiesz co mi się zawsze przysłona zacina.." :-)![]()
Pentax K-5 II, Leica M9
No popatrz a ja poznałem fotografa który miał wystawy na całym świecie, nie robi zdjęć do szuflady, jest bardzo znanym fotografem w Polsce (w latach 80 był bardziej znany), wykłada w szkole fotograficznej i ona ma pojęcie o sprzęcie.
Wiem… ci na zachód od nas to się w ogóle na sztuce nie znają, tam są sami onaniści sprzętowi bo ich na to bardziej stać![]()
Dzisiaj rozmawiałem z moim znajomym, który miał sobie kupić Nikona D80 i dla niego wybór jest oczywisty - Pentax K10D. Myślę że powoli spór o to czy D80 czy 30D odchodzi do lamusa. Canona nie bierze ze względu na zbyt wysokie ceny dobrych szkieł, a akcji nie foci więc szybkość mu nie potrzebna.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner