"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jak dla mnie nikona D80 skreśla brak oprogramowania dołączanego z aparatem do obróbki rawów....
Ostatnio edytowane przez alien ; 18-09-2006 o 19:13
ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p
Chyba żartujesz. Dobra optyka u C jest bardzo droga, a jeśli chodzi o szerokie kąty wręcz to nie istnieje (w porównaniu z N). Cena obiektywów z top linii obu firm jest porównywalna, ale w N można taniej skompletować dobre stałki niż w C. Np 24/2.8 + 50/1,4 + 85/1.4 (1.2 u C). Przy czym, o ile 85/1.2 i 85/1.4 będą porównywalne, o tyle 50/1.4 i 24/2.8 będą lepsze u N (50-ka trochę lepsza, a 24-ka znacznie)Zamieszczone przez Richie
Chomsky, jeśli 5d + np 135/2L, albo 85/1.2L dają plastikowy wygląd twarzy, to chyba czas się udać do okulisty.Zamieszczone przez chomsky
Pentax K-5 II, Leica M9
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tak po prawdzie, z wyjątkiem shifta 24mm i 45mm, to jest dokladnie na odwrót. To C ma do nadrobienia znaczne zaległości w zakresie szkieł (i to nie tylko w grupie "L").Zamieszczone przez Kolekcjoner
P.S.
Mówimy o aktualnie produkowanych szkłach, bo jeśli weźmiemy pod uwagę starsze manualne szkła u N, to będzie jeszcze gorzej - były 2 fajne shifty 28 i 35mm :-)
Ostatnio edytowane przez Arkan ; 19-09-2006 o 00:07
Pentax K-5 II, Leica M9
Szkoda tylko ze te obiektywy staloogniskowe u nikona nie za bardzo odpowiadaja swoim realnym ogniskowym![]()
Kapitan Wagner
Pentax K-5 II, Leica M9
oczywiscie, ze bym docenil, ale mam tylko jeden, swoj egoistyczny punkt widzenia![]()